Rusia marchează Ziua serviciilor secrete

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia marchează Ziua serviciilor secrete

Externe 20 Decembrie 2010 / 00:00 552 accesări

Rusia celebrează azi Ziua serviciilor secrete, cunoscută drept Ziua cekiştilor, în amintirea CEKA, fostul organism de represiune politică şi serviciu de spionaj înfiinţat de Lenin la 20 decembrie 1917. În 1995, preşedintele Boris Elţîn a schimbat numele sărbătorii, iar Ziua cekiştilor a devenit oficial Ziua membrilor serviciilor de securitate. Însă, în Rusia este folosită în continuare vechea denumire, cu atât mai mult cu cât menţinerea datei simbolice de 20 decembrie stabileşte filiaţia directă dintre serviciile sovietice şi cele ruse, de la CEKA la GRU, NKVD sau KGB.

Serviciile de informaţii ruse au înregistrat mai multe eşecuri în ultimele luni. SUA au deconspirat, pe baza dezvăluirilor făcute de un ofiţer SVR, o reţea de agenţi, formată din zece ruşi care acţionau sub identităţi false, iar la începutul lunii decembrie Marea Britanie a anunţat arestarea rusoaicei Katia Zatuliveter, în vârstă de 25 de ani, bănuită că ar fi agent rus. Aceste incidente nu împiedică însă apariţia în Rusia a numeroase cărţi despre realizările serviciilor de informaţii. Una dintre ultimele apariţii este o carte de memorii publicată în decembrie de Filip Bobkov, fost general KGB care îşi justifică lupta de 20 de ani împotriva disidenţilor.

Cei care doresc să cumpere un cadou pentru 20 decembrie pentru un fost membru al KGB sau colaborator al FSB au la dispoziţie site-ul www.lubanka.ru, de unde pot fi achiziţionate brichete sau farfurii cu portretul fondatorului CEKA, Felix Dzerjinski, ceasuri de buzunar cu fotografia lui Iuri Andropov, fost director al KGB şi simbol al luptei împotriva disidenţei, insigne ale poliţiei politice staliniste sau portrete ale lui Lavrenti Beria, unul dintre cei mai brutali directori ai poliţiei politice. Amatorii de kitsch pot comanda, pentru echivalentul a 40 de euro, chiar şi un tort de cinci kilograme cu blazonul KGB sau un bust în bronz al lui Dzerjinski (730 de euro).

Pe un ton mult mai serios, Rusia a lansat, ieri, la şantierul naval Iantar, din Kaliningrad, lucrările de construcţie a unei fregate destinate flotei sale de la Marea Neagră, ce poartă numele de Proiectul 11356 şi care va fi echipată cu sisteme de apărare antirachetă. Fregata va avea 4.000 de tone şi va fi echipată cu un sistem de artilerie pentru muniţiede diametru 100 de milimetri, cu un sistem de rachete antiaeriene Ştil, două sisteme de apărare antirachetă Kaştan, două lansatoare de torpile de 533 de milimetri şi un elicopter antisubmarin. Şantierul de la Iantar, care are ieşire la Marea Baltică, a câştigat în octombrie licitaţia pentru a construi trei astfel de fregate. Construcţia propriu-zisă a navei va începe în ianuarie 2011. Prima navă din clasa Proiect 11356 va fi botezată Amiral Grigorovici, după numele ministrului rus pentru marină care s-a aflat în funcţie între 1911 şi 1917. Şeful forţelor navale ruse, amiralul Vladimir Vîsoţki, a declarat că una sau două fregate din Proiectul 11356 va intra anual în componenţa flotei Mării Negre începând din 2013. În iulie, amiralul anunţase că trei vase de patrulă şi trei submarine se vor alătura Flotei ruse a Mării Negre până la sfârşitul anului 2010.

Motiv de dispută în timpul mandatului fostului preşedinte pro-occidental al Ucrainei, Viktor Iuşcenko, după instalarea la putere la Kiev a preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, Rusia şi-a prelungit anul acesta contractul de închiriere a bazei navale de la Sevastopol pentru Flota rusă a Mării Negre. Acordul prevede extinderea prezenţa flotei ruse în portul Sevastopol pentru 25 de ani, după expirarea actualului contract, în 2017. Acordul poate fi prelungit cu cinci ani. În schimbul staţionării Flotei ruse, ucrainenii ar urma să beneficieze de o reducere cu 30% a preţului la gazele naturale importate din Rusia.



12