Rusia va livra Iranului un nou sistem de apărare antiaeriană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia va livra Iranului un nou sistem de apărare antiaeriană

Externe 27 Decembrie 2007 / 00:00 549 accesări

Ministrul iranian al Apărării, Mostafa Mohammad Najjar, a anunţat, ieri, că Rusia va livra Iranului sistemul său de apărare antirachetă S-300. “Sistemul S-300 ne va fi livrat în cadrul unui acord încheiat anterior, a declarat ministrul, fără a preciza data la care va avea loc livrarea sau cînd a fost semnat acordul. Rusia a furnizat deja, în acest an, Iranului un sistem de apărare antiaeriană Tor-M1, în schimbul unei sume estimate la 700 de milioane de dolari. Presa iraniană afirmă că sistemul S-300 este mult mai sofisticat.

Pe de altă parte, Rusia a lansat cu succes, marţi, o rachetă balistică intercontinentală cu focoase multiple, testată pentru prima dată în mai, au anunţat forţele strategice ruse, citate de agenţia Interfax. “Lansarea a avut loc la ora locală 16.10, la cosmodromul Peseţk din nord-vestul Rusiei, de la o unitate mobilă”, au anunţat forţele strategice. Proiectilul RS-24, o nouă rachetă intercontinentală cu focoase multiple, a parcurs 7.000 de kilometri de la vest la est, înainte de a-şi atinge ţinta, în apropiere de insula Kamceatka din Extremul Orient rus. Racheta a fost testată pentru prima dată în mai 2007. Potrivit Interfax, aceasta ar fi dotată cu cel puţin trei ogive nucleare. În timpul primului test, Ministerul rus al Apărării a declarat că nu este vorba despre o nouă generaţie de rachete, ci despre un nou tip. Racheta RS-24 foloseşte tehnologiile Topol-M. Numită SS-27 de către NATO, Topol-M este o rachetă strategică mobilă de 22,7 metri lungime şi cu diametrul de 1,95 de metri, avînd greutatea de 47,2 tone. RS-24 şi Topol-M vor înlocui RS-18 (SS-19 Stiletto, în terminologia NATO) şi RS-20 (SS-18 Satan), de concepţie sovietică.

În acest context, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că proiectul scutului antirachetă american din Europa ar putea urmări să intimideze Rusia şi să schimbe regimul politic din Iran. “În cadrul eforturilor celor şase mediatori intenaţionali (Rusia, SUA, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania), am spus clar că obiectivul nostru a fost să asigurăm caracterul civil al programului nuclear iranian, schimbarea regimului nu face parte din misiunea noastră. Dacă partenerii noştri americani continuă cu obiectivul de a schimba regimul din Iran, ar fi un parteneriat incorect şi ne-am opune”, a subliniat Lavrov. Potrivit acestuia, “suspendarea activităţilor nucleare iraniene nu ar trebui să fie un scop în sine pentru mediatorii internaţionali, ci un mijloc de a asigura caracterul civil al programului nuclear iranian. Din punct de vedere economic, Iranul nu are nevoie să continue îmbogăţirea uraniului. Încercăm să-i convingem pe iranieni că Iranul ar avea de profitat de pe urma suspendării acestui program, pentru că ar duce imediat la negocieri cu cei şase, inclusiv cu SUA. Aceste negociri urmăresc anularea suspiciunilor că programul nuclear iranian ar putea avea alte componente decît cele pur civile. Dacă Iranul acceptă această propunere, ar răspunde intereselor tuturor”.



12