S-a identificat „pacientul zero“ al epidemiei de Ebola

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O familie întreagă decimată

S-a identificat „pacientul zero“ al epidemiei de Ebola

Monden 30 Octombrie 2014 / 00:00 1466 accesări

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au reușit să găsească sursa epidemiei de Ebola care face ravagii în țările din Africa de Vest. Până la declanșarea epidemiei, temutul virus a îmbolnăvit un băiețel de numai 2 ani, pe nume Emile Ouamouno. Băieţelul și familia sa trăiau în satul Meliandou din pădurea tropicală din provincia Guéckédou, situată la graniţa cu Sierra Leone şi Liberia. Micuțul a murit pe 6 decembrie 2013, după ce a manifestat simptomele infectării cu Ebola. Băieţelul avea febră, scaune negre şi a vomitat patru zile înaintea decesului. După şapte zile a murit şi mama lui, urmată de sora acestuia de 4 ani, Philomène, care a început să se simtă rău în ziua de Crăciun şi a decedat înainte de Anul Nou. Numai capul acestei familii mai trăiește, Etienne Ouamouno. În patru luni de la moartea micuțului Emile, satul Meliandou a înregistrat 14 morți. În prezent, însă, epidemia a fost eradicată, ultimul caz de îmbolnăvire datând din august și, între timp, pacientul s-a vindecat.

Într-o regiune în care graniţele sunt greu de păzit, virusul Ebola s-a răspândit către cele trei naţiuni în care infrastructura medicală este în dificultate. Cercetătorii au descoperit că virusul s-a răspândit în comunităţile învecinate prin intermediul a doi participanţi la funeraliile bunicii copilului, care a murit la 1 ianuarie, şi ale moaşei satului, care a decedat la 2 februarie, după ce a infectat o rudă ce avea grijă de ea. Între timp, rata îmbolnăvirilor a început să scadă, ca și rata mortalității, ceea ce înseamnă că virusul nu mai circulă în forma sa cea mai periculoasă. Cu siguranță este vorba și despre o componentă genetică, ce îi face pe anumiți oameni sensibili la virus. De exemplu, încă un occidental care s-a îmbolnăvit de Ebola a scăpat de această boală. Este vorba de o infirmieră din SUA, care a fost externată şi s-a putut întoarce la familie. OMS a confirmat că în Liberia, statul cel mai afectat de epidemie, a scăzut numărul cazurilor de deces.

UNII DAU, ALȚII IAU În lupta împotriva Ebola, miliardarul sud-african Patrice Motsepe a donat un milion de dolari. ”Această donaţie va ajuta Guineea să gestioneze centrele de tratament, să mobilizeze comunităţile, să coordoneze îngrijirile”, se arată în comunicatul publicat de African Rainbow Minerals. Patrice Motsepe le-a cerut oamenilor de afaceri africani să contribuie la lupta împotriva epidemiei, pe care a calificat-o drept ”o provocare mondială care cere un răspuns mondial”. Născut la Soweto, Patrice Motsepe, de 52 de ani, era cel mai bogat om din Africa de Sud în 2012. În 2013, a urmat exemplul miliardarilor americani Bill Gates şi Warren Buffett şi a promis să-şi dea jumătate din avere unei fundaţii de caritate pe care a înfiinţat-o împreună cu soţia sa, în 1999. African Rainbow Minerals exploatează mine de aur, platină, fier şi cărbune din Africa de Sud şi de cupru în Zambia şi în Republica Democrată Congo.

Între timp, există și exemple negative. Australia a devenit, de marți, prima țară dezvoltată care și-a închis granițele pentru cetățenii din țările vest-africane cele mai afectate de Ebola. Autoritățile acestor state consideră că măsura îi stigmatizează pe oamenii sănătoși și va face mai dificilă lupta împotriva bolii. Interdicția acordării de vize pentru cetățenii din Sierra Leone, Liberia și Guineea a urmat după ce armata americană și-a plasat în carantină soldații întorși din misiunea de combatere a epidemiei de Ebola, iar unele state americane i-au izolat pe cei care au lucrat voluntar în aceste țări. Australia a anunțat și luni o serie de măsuri ce vizează suspendarea imigrației provenite din țări din Africa de Vest afectate de epidemia de Ebola, pentru a împiedica răspândirea virusului pe teritoriul său. Ministrul australian al Imigrației, Scott Morrisson, a declarat în Parlament că Guvernul își suspendă provizoriu programul privind imigrația, inclusiv programul său umanitar din țările în care s-au înregistrat cazuri de infectare cu Ebola.

Australia nu a înregistrat niciun caz de Ebola, în ciuda unui număr mare de suspiciuni, iar premierul conservator Tony Abbott a rezistat, până acum, solicitărilor repetate de a trimite personal medical pentru a ajuta la înlăturarea focarului

pe teren. Un specialist de la Institutul de Boli Infecțioase și Biosecuritate „Marie Bashir“ din Sydney a declarat că interdicția de călătorie nu este de natură să protejeze țara de Ebola, deoarece are un impact negativ asupra populației, prin crearea unui climat de panică. Națiunile Unite au declarat că astfel de măsuri ar putea descuraja munca vitală de acordare de ajutor, făcând mai grea oprirea răspândirii virusului ucigaș. La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat la sediul Uniunii Africane (UA), la Addis Abeba, că lupta contra Ebola este una îndelungată și că propagarea virusului a continuat să depășească amploarea mobilizării comunității internaționale. Epidemia a făcut 5.000 de morți în Africa de Vest, de la începutul anului.

Un vaccin global efectiv pentru diferitele tulpini ale virusului Ebola va fi disponibil peste circa cinci ani, apreciază Leslie Lobel, cercetător în cadrul Universității „Ben-Gurion“ din Israel. De doi ani, Leslie Lobel studiază comportamentul mai multor tulpini ale acestui virus în laboratorul său de la universitatea israeliană, în coordonare cu un institut de cercetări din Uganda, țară în care călătorește de mai multe ori pe an. A fost acolo în luna august 2014 și va mai merge în noiembrie. Pornind de la supraviețuitori, cercetătorul analizează modul în care se obține imunitatea împotriva bolii, folosind așa-numiții anticorpi monoclonali umani. Deși OMS a anunțat că vaccinul pentru stoparea actualei epidemii ar putea fi gata la începutul anului 2015 pentru a fi utilizat în Africa, Leslie Lobel consideră că anunțul este precipitat. ”Nu se pot produce tratamente într-un mod atât de accelerat în actuala epidemie, pur și simplu nu este realist, indiferent câți bani s-ar investi”, apreciază virusologul.

În prezent, armata americană dispune de un vaccin activ, însă obiectivul lui Leslie Lobel este de a crea unul pasiv, pornind de la componente produse de sistemul imunitar uman. New-yorkez de origine și educat la Universitatea Columbia, acest expert în Ebola a emigrat în Israel, în 2003. Pentru a-și desfășura activitatea, beneficiază de finanțare din partea unor instituții ca Pentagonul și UE. ”Principala noastră provocare este de a face societatea să înțeleagă că bolile infecțioase sunt o problemă”, subliniază expertul. OMS a anunțat că vaccinurile la care lucrează în prezent un laborator elvețian și unul canadian ar putea fi administrate, în luna ianuarie, personalului medical din țările afectate. Leslie Lobel susține însă că, deși înțelege că persoanele care își dau viața pentru a le salva pe celelalte trebuie să fie imunizate, s-ar putea crea o gravă problemă politică.

Taguri articol


12