Saddam Hussein a fost condamnat la moarte prin spînzurare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Saddam Hussein a fost condamnat la moarte prin spînzurare

Eveniment 06 Noiembrie 2006 / 00:00 871 accesări

Decizia Înaltului Tribunal Penal Irakian de condamnare la pedeapsa capitală a lui Saddam Hussein, pronunţată duminică, va fi atacată automat în apel, potrivit statutului. Procedura de apel va începe astăzi, după cum a anunţat judecătorul Raed Juhi de la Înaltul Tribunal Penal irakian. Fratele vitreg al lui Saddam Hussein, Barzan al-Tikriti, fost şef al serviciilor de informaţii irakiene, precum şi fostul judecător al Tribunalului Revoluţionar au fost şi ei condamnaţi la moarte prin spînzurare. De asemenea, fostul vicepreşedinte irakian, Taha Yassin Ramadan, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, iar alţi trei colaboratori ai fostului dictator, foşti oficiali din partidul Baas, au fost condamnaţi la pedepse de 15 ani de închisoare. Unul dintre co-acuzaţii din procesul lui Saddam Hussein, Mohammed Azzam al-Ali, oficial neimportant al partidului Baas de la Dujail, a fost achitat. În timpul procesului, avocatul lui Saddam Hussein, Ramsey Clark, fost procuror general al Statelor Unite, a fost dat afară din sala de audieri, de către judecătorul care a prezidat procesul Dujail.

Ambasadorul României în Irak, Mihai Stuparu, a declarat că la Bagdad s-au tras focuri de armă în aer, în semn de bucurie, la aflarea veştii condamnării fostului dictator. În capitala irakiană au fost impuse interdicţii totale de trafic, atît pentru autovehicule, cît şi pentru pietoni, măsură excepţională chiar şi pentru Bagdad, în scopul prevenirii eventualelor violenţe. Forţele irakiene şi cele americane şi-au intensificat eforturile pentru combaterea violenţelor. Guvernul irakian a plasat armata în stare de alertă şi a anulat toate permisiile. Aeroportul internaţional din Bagdad este închis.

Comunitatea şiită din Irak, defavorizată şi persecutată în timpul regimului lui Saddam, este de părere că pedeapsa capitală este sentinţa meritată de dictator, în timp ce musulmanii sunniţi, comunitate religioasă din care face parte şi fostul preşedinte irakian, consideră că Saddam este nevinovat şi trebuie eliberat. Guvernul irakian a declarat că Saddam Hussein a primit ceea ce merită. Preşedintele irakian, Jalal Talabani, aflat în vizită în Franţa, nu a dorit să comenteze condamnarea la moarte a predecesorului său.

Cancelariile internaţionale salută condamnarea lui Saddam

Din Statele Unite şi pînă în Kuweit, cancelariile internaţionale au salutat condamnarea fostului lider de la Bagdad. Mai multe organizaţii internaţionale, dar şi ţările europene nu şi-au ascuns însă retincenţa faţă de pedeapa capitală. Londra a fost prima capitală care a reacţionat. La cîteva minute după verdict, ministrul britanic de Externe a declarat că salută faptul că Saddam Hussein şi ceilalţi colaboratori au fost găsiţi vinovaţi pentru crimele lor. Casa Albă a calificat verdictul drept "o zi bună pentru poporul irakian". Totodată, Washingtonul a precizat că "sentinţa este dovada incontestabilă a independenţei justiţiei irakiene.

Finlanda, Franţa, Italia şi Spania au luat act de sentinţa dată de justiţia irakiană, dar au reamintit că Uniunea Europeană este împotriva pedepsei cu moartea. La rîndul său, Rusia a avertizat asupra consecinţelor catastrofale pe care ar putea să le aducă în Irak spînzurarea lui Saddam.

Preşedinţia UE cere Irakului să nu execute sentinţa

Uniunea Europeană a cerut autorităţilor irakiene să nu execute sentinţa cu moartea pronunţată în cazul fostului preşedinte Saddam Hussein. Uniunea Europeană nu comentează direct rezultatul procesului, dar reaminteşte că a condamnat, în repetate rînduri, "încălcările drepturilor omului sistematice, răspîndite şi extrem de grave, ca şi încălcările legilor umanitare comise de regimul lui Saddam Hussein". Ministrul de Interne britanic, John Reid, a declarat că decizia justiţiei irakiene ar trebui respectată.

Amnesty International regretă condamnarea la moarte a lui Saddam

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International regretă condamnarea la moarte a fostului dictator şi altor doi foşti oficiali. "Procesul a fost sinistru, marcat de grave deficienţe, care pun sub semnul întrebării capacitatea tribunalului, în forma sa actuală, de a administra un proces corect, în conformitate cu standardele internaţionale", a declarat Malcolm Smart, directorul programului pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Schimburi de focuri după pronunţarea sentinţei

În pofida măsurilor excepţionale de securitate luate de autorităţile de la Bagdad, în Irak, violenţele nu încetează. O bombă a explodat în apropierea unui convoi militar american, care traversa vestul capitalei irakiene, fără a produce victime. La Sadr City, bastion al miliţiilor lui Moqtada al-Sadr, care se opune ocupaţiei americane, mii de persoane au ieşit în stradă, sfidînd restricţiile impuse de autorităţile din Bagdad şi s-au adunat în faţa sediului organizaţiei liderului radical şiit. Mulţimea, fluturînd drapele irakiene, într-o atmosferă de sărbătoare, a salutat verdictul şi a cerut ca "tribunalul să-l predea pe Saddam poporului, pentru a-l executa".

Pe de altă parte, zeci de partizani ai fostului preşedinte au manifestat pe străzi la al-Dawr, o localitate din apropiere de Tikrit, la nord de Bagdad, un vechi fief al lui Saddam. Manifestanţii au afişat portretele fostului şef de stat şi ale lui Ezzat Ibrahim al-Duri, originar din această localitate. Fostul preşedinte Saddam Hussein le-a cerut irakienilor să respingă violenţele interconfesionale din ţara lor şi să nu răzbune condamnarea sa la moarte, a anunţat şeful echipei sale de avocaţi. Şiiţii, sunniţii şi kurzii reacţionează diferit la condamnarea lui Saddam. Un parlamentar sunnit a denunţat verdictul Înaltului Tribunal Penal Irakian în cazul lui Saddam Hussein, în dosarul Dujail, considerîndu-l o decizie politică, în timp ce doi reprezentanţi ai comunităţilor şiită şi kurdă l-au calificat drept corect.

Poliţia irakiană a anunţat că o femeie a fost ucisă şi alte zece persoane rănite de focurile de armă trase în aer în timpul manifestărilor de bucurie a populaţiei. În iulie 2003, atunci cînd armata americană i-a ucis pe cei doi fii ai lui Saddam, s-au înregistrat zeci de victime în urma unor astfel de gesturi tradiţionale de manifestare a bucuriei. Televiziunea de stat irakiană a transmis imagini cu populaţia care sărbătorea verdictul pe străzile capitalei, alături de înregistrări video cu asasinatele în masă din timpul dictaturii lui Saddam Hussein. Principalul post de televiziune sunnit din Bagdad a difuzat însă o telenovelă.



12