Salman Rushdie, Marguerite Duras şi Anais Nin ajung pe raftul Denisei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Salman Rushdie, Marguerite Duras şi Anais Nin ajung pe raftul Denisei

Cultură 24 Iulie 2006 / 00:00 1091 accesări

"Raftul Denisei", colecţia editurii Humanitas coordonată de Denisa Comănescu, s-a îmbogăţit cu opt titluri ale unor autori precum Salman Rushdie, Marguerite Duras sau Anais Nin. Marguerite Duras a fost inclusă în colecţie cu volumul "Stăvilar la Pacific", în traducerea lui Alexandru Baciu. Cartea prezintă o poveste ce se desfăşoară în Indochina anilor '20. Două oraşe: al albilor, strălucitor şi fantomatic, şi al "celorlalţi", sărăcăcios, crud şi senzual. O familie luptă pentru supravieţuire cu trei duşmani neîndurători: apele oceanului atotputernic, coloniştii mercantili şi propriii demoni.

"Furie", cartea lui Salman Rushdie, are o energie explozivă, cu accente de comedie neagră, punînd fără ocolişuri întrebări incomode despre conflictele etnice, prejudecăţi, criza valorilor, despre ură şi furie. Furia este cea a eroului, a străzii, a oraşului, a unei lumi întregi - o furie dezlănţuită care împinge personajele la crimă şi confesiuni frenetice.

Volumul "Incest" este jurnalul autoarei Anais Nin, unul dintre cele mai faimoase jurnale erotice care au intrat în literatura secolului XX. "Incest" este mărturia unei femei capabile să îşi exprime dorinţele secrete cu acelaşi abandon "amoral" care a aparţinut dintotdeauna bărbaţilor. Anais Nin "developează" filmul incendiar al unei pasiuni care încalcă toate tabuurile. În colecţie a mai apărut şi "Delir", de Laura Restrepo, care prezintă povestea unei femei din Columbia care se revoltă împotriva ipocriziei. Singura ei armă este însă construirea unei lumi proprii, retragerea în spatele zidurilor groase ale nebuniei. Bărbatul care o iubeşte o urmează în această lume periculoasă: pătrunde în trecutul ei şi deschide o adevarată cutie a Pandorei. Romanul a fost distins în 2004, în Spania, cu prestigiosul Premiu Alfaguara (acordat de Jose Saramago ca preşedinte al juriului) şi în 2006, în Italia, cu Premiul Grinzane Cavour pentru literatură străină. Printre apariţiile în colecţia "Raftul Denisei" se mai numără "Zorba Grecul" de Nikos Kazantzakis, "Florile albastre" de Raymond Queneau, "Turnul sinucigaşilor" de Nick Hornby şi "Mesagerul" de L.P. Hartley.



Ştiri recomandate

12