Satele bulgare s-au umplut de vile şi maşini scumpe din finanţări SAPARD

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Satele bulgare s-au umplut de vile şi maşini scumpe din finanţări SAPARD

Monden 17 Noiembrie 2008 / 00:00 629 accesări

Bulgaria este membră UE doar de un an, dar, deja, lîngă casele ţărăneşti sărăcăcioase au apărut vile, iar printre căruţe, pe drumurile de ţară se pot vedea SUV-uri noi-nouţe, scrie ”Sunday Telegraph” într-un articol intitulat „În capitala corupţiei din Europa: cum fură mafia bulgară banii europeni”. Printre localnicii care beau un păhărel la barurile din sat, toate lumea ştie care este afacerea cea mai profitabilă în ultima vreme: finanţările SAPARD. Şi în Bulgaria, şi în România vecină, agricultorii au înţeles rapid ceea ce în Franţa, Italia sau Spania se ştia încă de acum 30 de ani: ca toate subvenţiile generoase din afară, şi acestea pot fi fraudate.

În ceea ce priveşte Bulgaria, UE a dorit să atragă populaţia ţării cu fonduri preaderare destinate modernizării şi să o sustragă din sfera de influenţă a Moscovei. Ceea ce a ignorat UE este că Bulgaria datora mult mai mult Rusiei decît Europei, comentează ”Sunday Telegraph”. În anii \'90, guvernele sale au fost infiltrate de foşti comunişti, foşti agenţi secreţi şi şefi ai crimei organizate care se deplasează şi astăzi liber pe străzile Sofiei, cu gărzi de corp şi care îşi rezolvă afacerile mai degrabă cu arma decît la tribunal. Mulţi dintre ei văd în banii europeni o şansă, dar nu de a-şi reconstrui ţara, ci de a-şi umple propriile buzunare. Abia în iulie, Comisia Europeană a suspendat plata a aproape 800 de euro pentru Bulgaria, din cauza gestionării proaste a fondurilor europene, marcată de ineficienţă şi practici corupte pentru care cei vinovaţi nu sînt niciodată pedepsiţi, de multe ori pentru că au protecţie politică. Iar în puţinele cazuri de arestări, analiştii văd un calcul politic de sacrificare a unora, pentru ca restul sistemului să poată continua să funcţioneze ca de obicei. Săptămîna trecută, de exemplu, Asen Drumev, fost director al Fondului de Stat pentru Agricultură, a compărut în faţa unui tribunal, acuzat de deturnare de fonduri SAPARD pe care le distribuia. El neagă acuzaţiile şi afirmă, ca şi alţii, că este un ţap ispăşitor, pentru ca Sofia să convingă Bruxelles-ul să reia finanţările întrerupte.

UE a anunţat că va urmări cu atenţie cazul lui Drumev şi altele şi va revizui situaţia finanţării în primăvară, înainte de alegerile generale din Bulgaria. ”Situaţia este în continuare problematică. Apreciem ceea ce fac autorităţile în direcţia bună şi aşteptăm rezultatele”, a declarat un purtător de cuvînt al Oficiului European Antifraudă, OLAF. Analiştii subliniază totuşi că Drumev a fost dus în instanţă, iar un mare patron din fotbal a fost inculpat pentru evaziune fiscală exact înaintea unei vizite a lui Franz-Hermann Bruener, directorul general al OLAF.



12