Se va scumpi drastic! Produsul cel mai consumat de români!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se va scumpi drastic! Produsul cel mai consumat de români!
Social 22 Februarie 2019 / 16:35 2677 accesări 4 comentarii

Apa îmbuteliată se va scumpi drastic. Statul pregăteşte cea mai mare redevenţă din UE pentru apă de 4 euro pe metru cub, astfel că apele minerale, de masă sau de izvor din comerţ se vor scumpi. O lege care reglementează activitățile de prospecțiune și valorificare a apei este pusă în dezbatere publică. Legea are multe prevederi și se fac mențiuni inclusiv la apa de izvor. Exploatarea apelor minerale, modul de ambalare și etichetare a acestora, redeventele plătite și alte prevederi legate de domeniu vor fi reglementate de legea resurselor hidrominerale, proiectul fiind pus în dezbatere publică de Ministerul Economiei. Legea resurselor hidrominerale reglementează activitățile de prospecțiune, exploatare, protecţie și valorificare a apele minerale naturale, apele de izvor, apele de masă din surse subterane, apele minerale terapeutice, apele geotermale, precum și apele minerale medicinale și gazele necombustibile.

Perimetrele de explorare/exploatare scoase la concurs de oferte se stabilesc de către A.N.R.M. și Secretariatul General al Guvernului, prin ordin comun.

Proiectul introduce recunoașterea oficială pentru apa de izvor. și prevede obligativitatea încheierii unui contract de concesiune pentru apele de izvor cu A.N.R.M. și pentru apele de masă cu A.N.A.R.

Nu se mai percep taxe de către A.N.R.M. pentru activități de prospecțiune, explorare și exploatare.

Contractul de concesiune se poate acorda pentru cel mult 49 de ani, după care concesiunea încetează. De asemenea, legea propusă prevede condiţiile de plată a redevenţelor, precum şi sancţiunile pentru neîndeplinirea obligaţiilor de către titularii de permise şi licenţe. Redevenţa pentru exploatarea apei minerale, apei de izvor sau a apei de masă îmbuteliate se stabileşte astfel: a) 4,0 Euro/m3 pentru apa minerală naturală îmbuteliată; b) 4,0 Euro/m3 pentru apa de izvor îmbuteliată; c) 4,0 Euro/m3 pentru apa de masa îmbuteliată; d) 0,1 Euro/m3 pentru apa medicinala îmbuteliată; e) 0,1 Euro/m3 pentru apa minerală terapeutică utilizată în balneaţie; f) 0,00 Euro/m3 pentru apa geotermală și pentru apa minerală naturală utilizată la buvetele publice.

Fac obiectul redevenței numai cantitățile de resurse hidrominerale comercializate; nu fac obiectul plății redevențelor cantitățile de apă deversată controlat în vederea menținerii caracteristicilor calitative ale acestora.

Actul normativ introduce obligativitatea contorizării apelor de masă și implicit redevențierea lor. O altă prevedere este obligativitatea inscripționării pe etichetele apelor de masă, a sursei de îmbuteliere. Sunt interzise inscrierea și utilizarea pe ambalaje, etichete și în publicitatea de orice fel, a indicațiilor care atribuie unei ape minerale naturale proprietăți referitoare la prevenirea, tratarea sau vindecarea unor boli umane. Pe etichete pot fi înscrise indicații precum: ,,stimuleaza digestia", ,,poate facilita funcțiile hepato-biliare" sau indicații similare, dacă acestea nu contravin altor prevederi din lege.

Loading...

4 comentarii

Dude 06:45:59 / 23 Februarie 2019
Tara bananiera

Redeventa pe prostie nu se ia,haiduci din psd,da cu un deget si ia cu doua maini,dar iei nau nici o vina ,statul pararel e de vina, si cu pachetari din toata tara care voteaza cu burta nu cu capul

Raspopitu 11:51:19 / 23 Februarie 2019
Norme UE

Daca se scumpește nu se mai vinde . Găsesc firmele o solutie sa nu se scumpească .

Alexandru 09:32:57 / 24 Februarie 2019
Extraordinar....

0.02 lei/litru...se vor scumpi extraordinar de mult.....

Coco 14:58:53 / 24 Februarie 2019
Dude, esti prost de ragi

Daca stiai cati litri are un metru cub si imparteai 19 lei la 1000 intelegeai ca redeventa e de 50 de ori mai mica decat profitul urias al securistilor/multinationalelor care imbuteliaza apa pentru prostii care o cumpara la pret comparabil cu pretul benzinei, laptelui sau vinului - produse mult mai greu de obtinut in natura. Alexandru e singurul comentator care a facut calculul si a inteles ridicolul titlului acestui articol..

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.4995 secunde