Semnarea tratatului de frontieră cu România este neconstituţională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mihai Ghimpu:

Semnarea tratatului de frontieră cu România este neconstituţională

Externe 17 Noiembrie 2010 / 00:00 389 accesări

Semnarea în urmă cu o săptămână a tratatului între România şi R. Moldova privind regimul frontierei de stat, de premierul moldovean, Vlad Filat şi ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, este neconstituţională, susţine preşedintele Mihai Ghimpu, pentru că premierul nu a avut mandatul necesar pentru a semna documentul. Preşedintele interimar a precizat că nu contestă textul tratatului în fond, ci gestul lui Filat. Ghimpu s-a arătat nemulţumit de faptul că nu a fost informat de ministrul de Externe şi de către Filat despre acest acord. El a mai adăugat că ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă şi Vlad Filat se cred atotputernici, dacă şi-au asumat dreptul de a semna documentul cu partea română. Filat a semnat acest tratat în timpul unei vizite la Bucureşti. Ulterior, mai mulţi analişti dar şi oponenţi politici ai premierului au criticat semnarea tratatului, motivând că nu a fost respectată legislaţia, întrucât tratatul a fost semnat între un ministru de Externe şi un premier. La rândul său, Filat a respins toate criticile şi a explicat că tratatul nu a fost semnat de către ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, pentru că acesta este suspendat din funcţie pe durata campaniei electorale. Întrebat despre acuzaţiile făcute de preşedintele interimar, Vlad Filat a declarat că totul a fost constituţional.

Premierul Vlad Filat este pe primul loc la capitolul încredere, dintre politicienii din R. Moldova, în timp ce Partidul Comuniştilor figurează pe primul loc în privinţa intenţiilor de vot, conform unui sondaj de opinie. La capitolul încrederii în politicieni, premierul Vlad Filat este pe primul loc, cu 18,2%, liderul PLDM fiind urmat de Vladimir Voronin (liderul PCRM), cu 16,7%, Marian Lupu (liderul PDM), cu 10,5% şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu, cu 4,8%. Sondajul a fost realizat de IMAS-Inc Chişinău, la comanda Institutului pentru Politici Publice, finanţat de Fundaţia Soros-Moldova, în perioada 17 octombrie - 7 noiembrie. Potrivit Barometrului Opiniei Publice, prezentat de Institutul pentru Politici Publice, comuniştii (PCRM) sunt creditaţi cu 25,6% din intenţiile de vot, PLDM cu 21,4%, PDM cu 9,9%, iar PLM cu 8,6%. Conform sondajului, AMN se află sub pragul electoral, având doar 0,6%. 31% dintre cetăţeni sunt încă nehotărâţi înaintea scrutinului parlamentar anticipat din 28 noiembrie. Ţinând cont de rezultatele acestui sondaj, PCRM ar obţine 35 de locuri în viitorul Parlament, PLDM - 30 de locuri, PDM - 19 locuri, iar PLM 17.

Rusia speră că în R. Moldova va apărea o conducere stabilă, după alegerile legislative de la 28 noiembrie, a declarat ambasadorul rus la Chişinău, Valerii Kuzmin. R. Moldova nu a depăşit încă linia instabilităţii politice, a declarat ambasadorul, luni, în cadrul forumului public internaţional “Statalitatea şi democraţia moldovenească după depăşirea crizei politice. Viitorul relaţiilor moldo-ruse”. Potrivit lui Kuzmin, Rusia se aşteaptă ca alegerile anticipate de la 28 noiembrie să fie organizate în mod corect şi democratic. Preşedintele Comitetului rus al Dumei de Stat pentru relaţiile cu statele din cadrul CSI, Aleksei Ostrovski, a apreciat, la rândul său, că R. Moldova tinde să se autoizoleze. Ostrovski consideră că unii oficiali moldoveni, susţinuţi de Occident şi de omologii lor români, doresc scoaterea R. Moldova din CSI şi chiar îndepărtarea ţării de Rusia. “Ei visează deschis ca republica să-şi piardă statalitatea şi identitatea naţională. Încearcă deschis să tragă Moldova în componenţa României şi pe spatele acesteia să ajungă în UE. Dar UE nu este gata să primească Moldova. Trebuie să se facă o alegere între politicienii care promovează interesele Moldovei şi pun interesele poporului mai presus de ambiţiile proprii. Dar dacă situaţia nu se va schimba nici după alegeri, atunci acest lucru va deveni o consecinţă tristă a politicii pe care o desfăşoară conducerea Moldovei”, a adăugat Ostrovski.



12