Simpozion cu copii și pentru copii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu prilejul zilei de 9 mai

Simpozion cu copii și pentru copii

Cultură 09 Mai 2016 / 16:15 708 accesări

Trei momente distincte au fost celebrate, luni, în sala „Vasile Canarache” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), printr-un simpozion. Deși distincte, ele au avut în comun data de 9 mai. La această dată, în trei ani diferiți au avut loc trei evenimente istorice: proclamarea Independenței României - 1877, victoria împotriva fascismului - 1945 și declaraţia ministrului de Externe francez Robert Schuman, prin care s-a instituit Ziua Europei Unite - 1950.

„Am sărbătorit azi, ca în fiecare an, cele trei evenimente care sunt marcate în ziua de 9 mai. În primul rând, momentul 1877, 9 mai: proclamarea Independenței de către Mihail Kogălniceanu, apoi sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, care a fost benefic deoarece s-au oprit vărsarea de sânge și distrugerea, deși nu știm dacă noi ar trebui să comemorăm sau să sărbătorim această dată, deoarece România a ieșit ciuntită din acest război. Al treilea moment evocat este Ziua Europei Unite, o zi importantă pentru noi mai ales de când facem parte din această Europă Unită. Cu acest prilej am făcut o activitate cu copii pentru copii, o lecție deschisă, o lecție în care Diana Maximiciuc de la Liceul Teoretic „George Călinescu” și Kansel Gelil de la Liceul Teoretic „Traian” au pregătit referate privitoare la aceste evenimente. De asemenea, au dansat copiii Școlii gimnaziale nr. 1 Pantelimon, care ne onorează cu drag aproape fiecare activitate, și copiii Școlii generale nr. 22 „I.C. Brătianu”, care au susținut un moment artistic care nu a avut nevoie de microfon deoarece ei strigă ceea ce simt”, a spus coordonatoarea simpozionului, muzeograful MINAC, dr. Lavinia Dumitrașcu, alături de care s-a aflat și Anemaria Czernak de la Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.

„SUNTEM O NAȚIUNE LIBERĂ!”

Cel mai important pentru români, în special pentru dobrogeni, este momentul 9 mai 1877, dată la care a fost proclamată Independența României, moment care a culminat în 1878 cu revenirea teritoriului dintre Dunăre și Marea Neagră în granițele României, eveniment celebrat pe 14 noiembrie sub genericul „Ziua Dobrogei”. „La 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu rostea în plenul Parlamentului că suntem o națiune liberă, o națiune liberă și de sine stătătoare. Acestea sunt cuvintele pe care orice român trebuie să le aibă în memorie. Noi atunci am intrat într-un război care nu era al nostru, războiul ruso-turc, care a avut drept urmare revenirea Dobrogei la țară, un moment foarte important pentru noi, care a constituit cea de-a doua etapă în crearea României Mari”, a subliniat dr. Lavinia Dumitrașcu.

Citește și:

Astăzi se serbează Ziua Europei

Astăzi este aniversată proclamarea Independenței de Stat a României

Tripla semnificație a zilei de 9 mai, celebrată la Muzeul de Istorie

Grigorescu, pictor pe frontul Războiului de Independență

Evocări de 9 mai, într-o epocă în care istoria pare desuetă



12