Sindicatele au acordat CE ”Premiul Nobel pentru Austeritate”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Zi de proteste în Europa

Sindicatele au acordat CE ”Premiul Nobel pentru Austeritate”

Externe 15 Noiembrie 2012 / 00:00 496 accesări

Reprezentanţi ai sindicatelor europene au acordat CE, la Bruxelles, ”Premiul Nobel pentru Austeritate”, cu ocazia manifestărilor sindicale împotriva politicilor de reducere a cheltuielilor, care au avut loc, ieri, în mai multe state europene. ”Trebuie schimbată politica, austeritatea nu merge. Este nevoie de o politică pentru o creştere sustenabilă şi pentru crearea de locuri de muncă. Suntem solidari cu statele din sud, care suferă atât de puternic”, a declarat secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES), Bernadette Ségol, la ieşirea din Berlaymont, sediul CE, unde falsul Premiu Nobel a fost înmânat comisarului pentru Afaceri Sociale, Laszlo Andor. ”Este prea uşor să ataci salariile şi protecţia socială. S-au găsit bani pentru bănci, de ce nu şi pentru locuri de muncă?”, a mai spus Bernadette Ségol.

La apelul sindicatelor belgiene şi europene, mii de manifestanţi s-au adunat în apropierea CE, pentru a asculta discursurile sindicale, după ce au defilat în faţa ambasadelor Spaniei, Greciei, Portugaliei, ţările cele mai afectate de criză şi Germaniei. Câteva persoane au aruncat cu ouă şi petarde asupra clădirii ambasadei germane. Manifestaţiile au adunat câteva mii de persoane în mai multe oraşe din Valonia, precum Liege, Charleroi sau La Louviere, afectate recent de restructurări.

PROTESTE VIOLENTE ÎN ITALIA Confruntări la Milano şi Torino s-au înregistrat ieri, în timpul unei greve de patru ore, la apelul principalei confederaţii sindicale, CGIL. Un poliţist a fost grav rănit la Torino, iar alţi cinci au fost răniţi uşor, la Milano. Confruntările cele mai grave au avut loc la Torino, în faţa sediului Guvernoratului regional, unde un poliţist a fost bătut de un grup răzleţ de protestatari. Acest grup a pătruns ulterior în sediul Guvernoratului. La Roma, 1.000 de persoane au participat la un marş. Activişti comunişti agitau un afiş cu cancelarul german, Angela Merkel, în uniformă nazistă, cu o banderolă legată la braţ cu simbolul euro pe ea. ”UE este o dictatură a băncilor şi monopolurilor”, proclama afişul.

CIOCNIRI LA MADRID Poliţia a dispersat, cu lovituri de baston şi gloanţe de cauciuc, manifestanţi reuniţi în centrul Madridului, ieri. Confruntările au izbucnit în momentul în care sute de manifestanţi au împins un cordon de poliţişti antirevoltă care le bloca accesul la Piaţa Cibeles. Foarte rapid, alţi manifestanţi i-au încercuit pe poliţişti, care au tras în plan vertical cu gloanţe de cauciuc, pentru a se elibera, după care i-au dispersat pe manifestanţi pe străzi lăturalnice, cu lovituri de bastoane. Începând de ieri dimineaţă, sute de manifestanţi au înfruntat forţele de ordine în centrul Madridului, înţesat de un dispozitiv impozant de poliţişti în ţinută antirevoltă, zonă în care numeroase magazine au închis. Potrivit Ministerului de Interne, ”incidente izolate au avut loc în mai multe oraşe din Spania, în cursul cărora au fost rănite 34 de persoane, dintre care 18 poliţişti, iar alte 82 de persoane au fost reţinute”.

GREVĂ GENERALĂ ÎN PORTUGALIA Portugalia era afectată, ieri, de o grevă generală împotriva măsurilor de austeritate ale Guvernului de centru-dreapta, care suscită o nemulţumire populară tot mai mare, circulaţia trenurilor şi metrourilor fiind oprită parţial iar numeroase zboruri anulate. Rata de participare la acţiunea de protest atingea în anumite centre 90%. Convocată de principalul sindicat portughez, CGTP, această grevă generală a fost a doua din martie şi până în prezent.

BUGET MAI MIC Preşedintele CoE, Herman van Rompuy, a propus, ieri, reducerea cu 75 de miliarde de euro a propunerii de cheltuieli de 1.033 miliarde de euro pentru bugetul pe perioada 2014-2020. Oficialul doreşte reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune şi cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru Politica Agricolă Comună (PAC). Aceste două politici reprezintă cele mai importante capitole de cheltuieli ale bugetului european. Dorinţa de reduceri substanţiale afectează şi ajutorul pentru cei mai defavorizaţi. CE propune alocarea a 2,5 miliarde de euro pentru această acţiune în cei şapte ani ai întregii perioade, iar Herman van Rompuy cere o reducere cu 400 de milioane de euro. Cuantumul acestor reduceri este apropiat de solicitările Germaniei şi Franţei, două dintre marile contributoare nete, însă este mult sub ceea ce cer britanicii şi suedezii, consideraţi cei mai radicali, care solicită economii de ordinul a 150 până la 200 de miliarde de euro la bugetul propus de CE. Herman van Rompuy a transmis această propunere statelor membre, în noaptea de marţi spre miercuri şi le-a dat o săptămână pentru a se pronunţa.



12