Sinodul Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse şi-a desemnat candidaţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sinodul Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse şi-a desemnat candidaţii

Monden 26 Ianuarie 2009 / 00:00 471 accesări

Pentru prima oară în secolul XXI, Biserica Ortodoxă Rusă a început duminică alegerea celui de-al 16-lea patriarh al Moscovei şi Întregii Rusii. În Sala Sinodurilor bisericeşti a catedralei Hristos Mîntuitorul, la ora locală 14:00, şi-a deschis lucrările Sinodul Arhieresc a ales prin vot secret trei candidaţi la funcţia de patriarh. În buletinele de vot au fost incluse în total 145 de candidaţi, toţi corespunzînd Statutului Patriarhiei Ruse, conform căruia la funcţia de patriarh poate pretinde orice arhiereu de peste 40 de ani, care are studii superioare religioase şi experienţă în gestionarea eparhiei. Totodată, în premieră în istoria Bisericii Ortodoxe Ruse, au putut candida la funcţia de patriarh şi cetăţeni ai altor state. După recenta unificare a Bisericii Ruse din străinătate cu Biserica Rusă Ortodoxă, acest drept l-au primit şi arhiereii din eparhiile din străinătate. Printre candidaţi figurează numeroşi arhierei din Ucraina, R.Moldova, Belarus, Germania şi chiar Japonia. Doar trei sînt însă candidaţii favoriţi la cursa patriarhală din rîndul cărora va fi ales viitorul succesor al patriarhului Aleksei al II-lea, care s-a stins din viaţă la data de 5 decembrie. Este vorba de Kirill, mitropolitul Kaliningradului şi Smolenskului, Kliment, mitropolitul de Kaluga şi Borov, precum şi de unul din veteranii Sinodului, Iuvenal, mitropolitul de Krutiţki şi Kolomna. Observatorii consideră că sorţii ar putea să-i surîdă şi lui Filaret, mitropolitului Minskului. Aceştia din urmă au avut dreptate şi în urma votului de ieri au fost desemnaţi candidaţi mitropoliţii Kiril şi Kliment, alături de mitropolitul Filaret.

În deschiderea Sinodul Arhieresc, mitropolitul de Smolensk şi Kaliningrad Kirill, care ocupă provizoriu funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse, a făcut apel la participanţi să ţină un minut de reculegere în memoria defunctului patriarh Aleksei al II-lea. După ce a subliniat importanţa reformelor bisericeşti începute de defunct, Kirill i-a rugat pe ziarişti să părăsească sala, urmînd ca reuniunea Sinodului să se desfăşoare cu uşile închise. Alegerile finale ale candidatului la succesiunea lui Aleksei al II-lea vor avea loc la Sinodul Local, care urmează să se desfăşoare între 27-29 ianuarie şi vor fi şi cele mai reprezentantive din istoria din ultimul veac al Bisericii Ruse. Astfel, cele trei candidaturi pentru care vor opta episcopii Bisericii Ortodoxe Ruse, din care fac parte circa 200 de persoane în cadrul Sinodului Arhieresc, vor fi înaintate spre votare Sinodului Local.

Eparhiile Bisericii Ortodoxe Ruse vor fi reprezentate la Sinodul Local de către delegaţii care includ episcopi, călugări, clerici şi mireni. În total, drept de vot vor avea 750 de persoane. Componenţa delegaţiilor eparhiale a adus o surpriză, întrucât include numeroşi funcţionari de stat şi oameni de afaceri. Astfel, eparhia de Rostov a acordat onoarea de a-l alege pe viitorul patriarh al Rusiei patronului SA Donskoi Tabak, vicepreşedinte al Comitetului Dumei de Stat pentru buget şi impozite Ivan Savvidi. Reprezentant din partea eparhiei de Barnaul şi Altai este preşedintele administraţiei Companiei farmaceutice Iunifarm, Iuri Nijegorodţev. Bobruisk-ul va fi reprezentat de şeful companiei Iarobel, Igor Bancikov, care este şi preşedinte al Comisiei de Comerţ şi Antreprenoriat al Consilului Municipal local. Eparhia Kursk a delegat un funcţionar din administraţia regională - directorul adjunct al Direcţiei de cooperare a partidelor politice şi organizaţiilor obşteşti Aleksandr Şapavolov. Printre delegaţi se numără şi reprezentanţi ai elitei de afaceri. Astfel, eparhia de Doneţk şi Mariupol, Biserica Ortodoxă Ucraineană subordonată Patriarhiei Moscovei, a considerat că cel mai potrivit pentru aceasta ar fi directorul uzinei metalurgice Doneţkstal Viktor Nusenkişu. Eparhia de Konotop şi Gluhov va delega la Sinodul Local pe preşedintele companiei naţionale Energatom Andrei Dergaci, iar eparhia de Berdeansk şi Boguslav pe preşedintele Consilului de supraveghere al SA Berdeansk Agrotehservice Vladimir Pasecinik. Eparhia de Tiraspol şi Dubăsari l-a delegat la Sinodul Local pe Oleg Smirnov, fiul liderului administraţiei separatiste din Transnistria Igor Smirnov, deputat în Consiliul Suprem al Transnistriei şi preşedinte al Consiliului de Acţionari Gazprombank.

Biserica Ortodoxă Rusă nu ascunde faptul că eparhiile au mers pe calea promovării în calitate de delegaţi a sponsorilor bisericilor, pentru care participarea la alegerile patriarhare este echivalentul „unei distincţii creştine”. Actualele alegeri pentru liderul Bisericii Ortodoxe Ruse s-au dorit a fi transparente, o parte a ceremoniilor fiind difuzate în direct de posturile televiziunii publice din Rusia. De altfel, 90 de ziarişti ruşi şi străini s-au acreditat la Patriarhia Moscovei pentru a putea reflecta etapele alegerii noului patriarh rus. Întronizarea noului patriarh al Rusiei va avea loc la 1 februarie.

Taguri articol


12