Snowden ar fi primit paşaport rusesc temporar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Snowden ar fi primit paşaport rusesc temporar

Monden 25 Iulie 2013 / 00:00 393 accesări

Fostul consultant al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA), Edward Snowden, a primit documentele care îi permit să părăsească aeroportul din Moscova, unde se află de o lună. Informaţia a fost dată publicităţii ieri, de surse ale agenţiei de presă ruse Interfax. „Americanul se pregăteşte să plece. Documentul ce îi permite să părăsească zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo i-a fost înmânat de către avocatul său rus, Anatoli Kucerena”, a indicat o sursă apropiată Serviciului de Imigraţie din Rusia, care i-ar fi înmânat un paşaport temporar. Potrivit legislaţiei ruse, acest paşaport are o valabilitate de 12 luni, timp în care fostul consultant IT trebuie să ajungă pe teritoriul altui stat, care apoi să îi ofere cetăţenie şi azil.

Edward Snowden a făcut publice informaţii secrete despre programele de interceptare a comunicaţiilor telefonice şi pe internet de către serviciile secrete americane, declanşând un imens scandal internaţional prin dezvăluirile sale. A fugit din SUA la Hong Kong, iar de acolo a sosit, pe 23 iunie, la Moscova. A fost practic blocat în zona de tranzit a aeroportului internaţional Şeremetievo, după ce oficialii americani au decis să îi anuleze paşaportul. Fără a avea asupra sa un act de identitate valabil, nu a mai putut să îşi cumpere niciun bilet de avion spre destinaţiile care i-ar permite să evite extrădarea în SUA, unde riscă până la zece ani de închisoare.

SURSA RĂULUI China şi Indonezia sunt în fruntea unui clasament al ţărilor din care provin majoritatea atacurilor informatice din lume, în timp ce România ocupă locul 9, conform unui studiu realizat de o societate de securitate informatică americană. În primul trimestru din 2013, 34% din atacurile informatice erau originare din China - în scădere în raport cu trimestrul patru al anului 2012, când China a fost la originea a 41% din aceste atacuri informatice, conform Akamai. „Acest declin se datorează probabil apariţiei Indoneziei pe locul 2 al clasamentului”, arată Bill Brenner, un responsabil al Akamai, subliniind saltul realizat de această ţară din Asia de sud-est, care a trecut într-un trimestru de la 0,7 la 21% din atacurile informatice mondiale. Pe locul 3 al clasamentului se află SUA, cu 8,3%, înaintea Turciei cu 4,5%, Rusiei cu 2,7%, Indiei cu 2,6%, Taiwanului cu 2,5%, Braziliei cu 2,2%, României cu 2% şi Hong Kongului, cu 1,6%. Aproape 68% din atacurile informatice sunt originare din regiunea Asia-Pacific-Oceania, faţă de 56% în trimestrul 4 al 2012, fără îndoială din cauza creşterii masive înregistrate în Indonezia. Europa este, la rândul său, la originea a puţin sub 19% din aceste atacuri cibernetice, iar America de Nord şi de Sud - la originea a 13%.

Taguri articol


12