Spaniolii au ţinut lecţii pentru inspectorii de muncă din Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Înfrăţire între inspecţiile muncii din România şi Spania

Spaniolii au ţinut lecţii pentru inspectorii de muncă din Constanţa

Social 21 Iunie 2006 / 00:00 1325 accesări

Decizia privind necesitatea aderării României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, alături de vecinii bulgari, depinde de realizarea integrală a obligaţiilor asumate în faţa organismelor internaţionale. Cu toate că reprezentanţii Comisiei Europene au apreciat realizarea angajamentelor de pre-aderare, cel de-al cincilea val de extindere a UE poate deveni realitate doar dacă România continuă reformele începute. Pentru ca acestă şansă unică să nu rămînă doar un vis frumos, instituţiile româneşti sînt obligate să intensifice eforturile privind aplicarea politicilor economice naţionale şi comunitare. De asemenea, oficialii europeni au insistat asupra adaptării politicilor sociale la realităţile europene, în vreme ce domeniul relaţiilor de muncă a fost considerat ca prioritar, mai ales că sute de mii de români ajung anual pe piaţa muncii din spaţiul comunitar. În baza proiectului "PHARE RO - 03/IB/SO-01", România şi Spania au semnat la începutul acestei luni, acordul de înfrăţire instituţională între inspecţiile muncii din cele două state.

Pentru definitivarea strategiei de lucru, experţii români şi spanioli au participat, ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanţa, la o sesiune de informare privind rolul relaţiilor de muncă în cadrul politicii sociale europene. Pe parcursul manifestării, Alberto Oliet, profesor în Ştiinţe Politice şi inspector de muncă în Spania, a subliniat faptul că transpunerea aquis-ului comunitar în ţara noastră a fost o misiune dificilă, dar majoritatea statelor europene s-au confruntat cu această problemă imediat ce au aderat la Comunitatea Europeană. "Considerăm că abordarea relaţiilor de muncă dintr-o perspectivă comună, este primul pas în calea înţelegerii realităţilor din cele două state. În pofida imaginii pozitive, începînd din anul 1974 crizele economice succesive au afectat sistemul social vest-european. Mai bine de zece ani, statele comunitare au făcut eforturi pentru armonizarea legislaţiei, şi cu toate că britanicii au fost întotdeauna rezervaţi în privinţa unei pieţe de muncă unice, ideea de Europă socială a devenit cu adevărat realitate, prin Tratatul de la Maastricht, din 1992", a declarat Alberto Oliet.

Inspectorii români au făcut cunoscute priorităţile Inspecţiei Muncii şi au prezentat Ghidul Relaţiilor de Muncă, un instrument util pentru specialiştii din cele două ţări. Reprezentantul UE, Arsenio Fernandez, consilier de Pre-Aderare şi inspector de muncă în Spania a declarat că proiectul se anunţă un succes, mai ales că pleacă de la premiza aplicării sistemului integrat - echilibru între dimensiunile segmentului relaţiilor de muncă şi cel al aplicării normelor de securitate în domeniu, un lucru destul de rar întîlnit în restul lumii. "Spania are o tradiţie de 100 de ani în Inspecţia Muncii, însă introducerea sistemului integrat a oferit o nouă dimensiune activităţilor noastre. Deşi Organizaţia Internaţională a Muncii are în vizor doar relaţiile de muncă, acest sistem funcţionează foarte bine în România. Credem că după aderarea la UE, România va face faţă cerinţelor comunitare", a precizat Arsenio Fernandez.

Taguri articol


12