Spitalele nu sunt centre de plasament! Ce facem cu copiii abandonați?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Situația la nivelul Constanței

Spitalele nu sunt centre de plasament! Ce facem cu copiii abandonați?

Eveniment 02 August 2014 / 00:00 3791 accesări

Problema copiilor sănătoși părăsiți în spitale pare să fi intrat, în sfârșit, sub lupa autorităților centrale. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a pus joi, 31 iulie, în dezbatere publică, până pe 11 septembrie, un proiect de hotărâre pentru aprobarea metodologiei privind realizarea obligaţiilor ce revin autorităţilor şi profesioniştilor implicaţi în prevenire şi intervenţie în situaţia copiilor părăsiţi în unităţi sanitare. Documentul stabileşte proceduri şi termene clare pentru angajaţii spitalelor, dar şi pentru cei ai direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC) în cazul abandonului unui copil şi interzic prezentarea minorilor părăsiţi persoanelor străine. Astfel, spitalele nu-și vor mai consuma resursele financiare, și așa puține, iar riscul ca cei mici să se aleagă cu o mulțime de boli va dispărea. De altfel, în urmă cu aproximativ o lună, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Gabriela Coman, s-a arătat indignată de faptul că în spitalele din România sunt peste 1.400 de copii fără probleme de sănătate, deci care ocupă inutil paturile unităților sanitare. Șefa ANPDCA vrea amenzi drastice în acest sens pentru cei care nu vor respecta procedura. ”Este inadmisibil să mai găseşti atâţia copii mici în maternităţi, copii care stau mult. Şi aşa copiii care ajung în sistem au o durată medie de şedere de şase ani - şase ani şi jumătate. În momentul în care ştii că mama a plecat, trebuie făcute toate demersurile pentru a-l duce într-o soluţie de tip familial”, a spus Coman.

PLASAMENT DE URGENȚĂ - AMENZI Potrivit proiectului de act normativ, direcţiile pentru protecţia copilului vor trebui să fie sesizate în cel mult 24 de ore în cazul copiilor abandonaţi în maternităţi, iar dacă în cinci zile părinţii nu pot fi identificaţi, se va dispune plasamentul de urgenţă, nerespectarea termenelor putând duce la sancţionarea angajaţilor cu amenzi cuprinse între 500 şi 5.000 de lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor face de către persoane cu atribuţii în acest sens din cadrul Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Interne sau ANPDCA.

LA CONSTANȚA La Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța - cea mai mare unitate sanitară din județ, erau, vineri, internați 11 copii, din care: patru copii în secția de neonatologie, șapte în secția pediatrie (doi polispitalizați, doi prematuri recuperați care vor putea fi externați curând și trei cu probleme de sănătate care necesită internare). La Spitalul Municipal Medgidia, celălalt spital din județ care are maternitate, erau internați trei copii, pentru care au fost deja demarate procedurile de preluare în sistemul de protecție, și alți doi copii polispitalizați. Conform legii aflate în vigoare în acest moment, după ce cadrele medicale constată părăsirea copilului în spital, reprezentanții DGASPC pornesc o anchetă prin care o caută pe mamă pentru a verifica dacă se confirmă abandonul copilului sau mama își mai dorește copilul. Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea, durata anchetei diferă de la un caz la altul, însă se finalizează în maximum cinci zile de la încheierea procesului-verbal de constatare a părăsirii minorului în unitatea medicală. Potrivit Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată în 2014, în cazul în care mama copilului părăsit este găsită, prioritară este consilierea părinților pentru reîntoarcerea copilului în propria familie. Dacă mama refuză sau nu poate fi identificată, copiii până în trei ani ajung în grija asistenților sociali, iar cei mai mari de trei ani sunt instituționalizați, ajungând în centrele de plasament. Onea spune că, în prezent, situația copiilor sănătoși părăsiți în spitale este mai bună decât în alte județe, dar și mai bună în comparație cu cea din anii trecuți. Dacă, în anii 2000, aproximativ 60 de copii erau părăsiți în spitalele din Constanța într-o singură lună, în prezent, reprezentanții DGASPC spun că înregistrează aproximativ 10 cazuri de copii abandonați în spitale pe lună.

SOLUȚII În prezent, România are o problemă și în ceea ce privește numărul asistenților maternali, astfel că direcțiile de asistență socială sunt nevoite să caute soluții atunci când un copil sănătos este părăsit în spital, pentru preluarea în regim de urgență. ”Dacă avem un copil sănătos în spital și nu avem un asistent maternal disponibil, încercăm să eliberăm unul care are în grijă un copil cu handicap. Acesta din urmă este transferat într-un centru specializat, iar asistentul maternal ia în grijă bebelușul sănătos”, a explicat purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Ce va schimba actul normativ?

Proiectul, care se află în dezbatere publică până pe 11 septembrie, stabilește clar modul în care asistenții sociali din spital colaborează cu asistenții sociali din DGASPC și cu organele de poliție. ”Deşi Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cuprinde o serie de prevederi explicite referitoare la modalitatea în care autorităţile abilitate trebuie să acţioneze în vederea derulării procedurilor administrative privind clarificarea situaţiei copiilor părăsiţi în maternităţi sau alte unităţi sanitare a căror naştere nu a fost înregistrată, lipsa unor clarificări metodologice cu caracter explicativ a condus la crearea unor breşe ce au permis menţinerea multor copii într-o situaţie de provizorat, menită să le afecteze astfel atât drepturile, cât şi posibilitatea identificării unor soluţii de protecţie cu caracter temporar sau permanent care să le ofere şansa de a creşte şi a se dezvolta într-un mediu familial adecvat”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern. Proiectul de hotărâre prevede că Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) are obligaţia să desemneze cel puţin un asistent social care să facă demersurile necesare înregistrării naşterii copilului părăsit în unitatea sanitară, iar DGASPC trebuie să desemneze cel puţin un asistent social care să asigure preluarea acestuia în sistemul de protecţie a copilului, atunci când starea de sănătate îi permite. De asemenea, trebuie încheiate protocoale de colaborare între spitale și DGASPC, unde să fie precizate explicit atribuțiile fiecărei instituții, responsabilitățile și persoanele desemnate pentru urmărirea și punerea în aplicare a prevederilor legale. În documentul aflat în dezbatere publică este prevăzut faptul că asistentul social din spital va trebui să sesizeze imediat DGASPC cu privire la internarea unui copil ce prezintă semne de abuz/neglijare/exploatare şi să transmită situaţia centralizatoare a copiilor internaţi fără acte de identitate, a celor pentru care a fost întocmit proces-verbal de constatare a părăsirii copilului în primele cinci zile ale fiecărei luni. ”În situaţia în care se constată absenţa părintelui / reprezentantului legal / însoţitorului din unitatea sanitară pentru o perioadă mai mare de 24 de ore, medicul curant sau după caz, medicul de gardă consemnează acest lucru în foaia de observaţie şi în documentele administrative de predare / primire a turei, cu specificarea orei şi a împrejurărilor în care s-a constatat lipsa. Medicul consemnează în foaia de observaţie şi revenirea mamei sau, după caz, a reprezentantului legal / însoţitorului”, se arată în proiectul de act normativ.



12