Spitalizaţi cu toxiinfecţie alimentară!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Focare peste focare. Murfatlar şi Constanţa

Spitalizaţi cu toxiinfecţie alimentară!

Eveniment 02 August 2011 / 00:00 819 accesări

Ieri a fost o zi ghinionistă pentru câţiva turişti veniţi la mare şi pentru doi muncitori din Murfatlar. Ei au ajuns pe patul de spital cu semne ale toxiinfecţiei alimentare după ce au mâncat produse alterate la o firmă de catering şi, se pare, de la unele chioşcuri din Constanţa. Doi bărbaţi, de 17, respectiv 21 de ani, angajaţi ca muncitori la o fermă din Murfatlar, au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa cu semne evidente ale toxiinfecţiei alimentare (dureri abdominale, greaţă, vărsături, stare generală de rău). În urma anchetei epidemiologice întreprinsă de medicii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa la SCBI, a reieşit că cei doi au mâncat, weekend-ul trecut, preparate din carne de pui la o firmă de catering ce funcţionează în cantina fostului IAS Murfatlar. Deşi semnele bolii au apărut nu după mult timp, cei doi au sperat că-şi vor reveni, însă nu a fost aşa. Duminică noapte s-au hotărât să meargă la spital, medicii de aici luând decizia internării, având în vedere starea lor de sănătate. Aşa cum era firesc, conducerea DSPJ a trimis imediat o echipă de control şi la cantina incriminată. „Condiţiile igienico-sanitare depistate au fost total necorespunzătoare, pot spune chiar deficitare”, a declarat directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina. Mai exact, completează directorul, în locul unde se spălau vasele erau spălate şi unele cârpe, iar circuitele hranei nu erau deloc respectate, fapt care contrazice orice normă de igienă impusă de Ministerul Sănătăţii. Medicii DSPJ nu au stat pe gânduri şi au luat decizia de a suspenda activitatea de preparare a hranei calde, neexistând condiţiile necesare pentru această activitate. „Pot prepara doar alimente reci”, anunţă directorul executiv. Cum DSPJ nu poate aplica amenzi din cauza lipsei legislaţiei în acest sens - MS se pare că a uitat total de acest tip de pedeapsă – singura măsură a fost cea menţionată, plus consilierea operatorului economic.

COPII PE PATUL DE SPITAL. Ieri, medicii SCBI au preluat alte trei suspiciuni de toxiinfecţie alimentară. Este vorba despre o fetiţă de doi ani şi verişoarele sale, de 6 şi, respectiv, 10 ani, din Iaşi, venite cu părinţii la mare. Aceştia au precizat că fetiţele au mâncat cartofi prăjiţi şi piept de pui, la un restaurant din Constanţa. După o oră, fetiţele au avut câte cinci, şase episoade de vărsături. Acum sunt în afara oricărui pericol, s-au prelevat toate probele şi a fost anunţată şi Direcţia Sanitar Veterinară. Şi în acest caz medicii DSPJ au declanşat o anchetă epidemiologică. „Datele pe care le avem vor fi verificate, deocamdată avem de-a face doar cu o ipoteză”, a declarat directorul DSPJ. Primul focar de toxiinfecţie alimentară a fost semnalat la Costineşti, la Hotel Regal, când două tinere venite la mare au ajuns pe patul de spital.



12