Summit-ul APEC, un succes pentru diplomaţia americană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Summit-ul APEC, un succes pentru diplomaţia americană

Externe 20 Noiembrie 2006 / 00:00 738 accesări

Autorităţile vietnameze au adoptat măsuri excepţionale de securitate pentru summit-ul Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific, fiind mobilizate blindate ale poliţiei şi forţe speciale, cu arme de foc în dotare. Australia, Brunei, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Hong Kong, Filipine, Indonezia, Japonia, Malaiezia, Mexic, Noua-Zeeleandă, Papua Noua-Guinee, Peru, Rusia, Singapore, Statele Unite, Taiwan, Thailanda şi Vietnam au cerut luarea unor măsuri pentru liberalizarea comerţului în Asia şi intensificarea eforturilor pentru combaterea terorismului. Declaraţia de la Hanoi prevede crearea unui mediu favorabil relaţiilor comerciale şi sporirii securităţii, prin intensificarea controalelor la frontiere, traficului aerian şi prevenirea contaminării alimentelor. Declaraţia pare să fie o confirmare a sancţiunilor adoptate recent de Statele Unite împotriva Coreei de Nord, acuzată de activităţi de contrabandă şi falsificare de valută.

Liderii organizaţiei au reiterat relansarea Acordului de la Doha privind relaţiile comerciale. În acest sens a fost semnat acordul bilateral ruso-american cu privire la aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului. Preşedintele Bush a decis şi ridicarea sancţiunilor impuse producătorului rus de aeronave de luptă Suhoi. Statele Unite au anunţat în august sancţiuni împotriva a şapte firme din Rusia, India, Coreea de Nord şi Cuba pentru vînzarea de articole interzise Iranului, pe care administraţia de la Washington îl bănuieşte că încearcă să se doteze cu arma nucleară. Nu în ultimul rînd, Declaraţia de la Hanoi conţine şi prevederi privind diminuarea riscurilor pandemiilor, inclusiv măsuri de combatere a răspîndirii virusului HIV.

Îngrijorare cu privire la testele nucleare nord-coreene

La capătul reuniunii, membrii Forumului Cooperării Economice Asia-Pacific şi-au exprimat îngrijorarea faţă de testul nuclear efectuat la 9 octombrie de Coreea de Nord şi au cerut reluarea negocierilor diplomatice. Organizaţia şi-a exprimat sprijinul pentru sancţiunile împotriva regimului de la Phenian şi a cerut reluarea discuţiilor multilaterale între cele două Corei, Rusia, Statele Unite, China şi Japonia. Secretarul de stat adjunct american, Christopher Hill, va efectua săptămîna aceasta o vizită la Beijing pentru consultări cu oficiali chinezi privind reluarea negocierilor multilaterale.

În cadrul summit-ului de la Hanoi, preşedintele Bush s-a consultat cu principalii săi parteneri cu privire la strategia faţă de regimul de la Phenian. Preşedintele american nu a reuşit să convingă Coreea de Sud să se alăture unui plan avînd drept obiectiv interceptarea navelor nord-coreene. Liderul de la Casa Albă s-a întîlnit cu omologul său sud-coreean, Roh Moo-hyun şi cu premierul japonez Shinzo Abe, atît în întrevederi bilaterale, cît şi trilaterale, într-un efort intens de a obţine o poziţie comună în legătură cu programul nuclear al regimului nord-coreean. În prima întrevedere avută de la preluarea funcţiei de către premierul nipon, s-a convenit consolidarea colaborării în privinţa apărării antirachetă împotriva unui eventual atac nord-coreean. La rîndul său, Canada a trimis în Coreea de Nord un emisar ce va transmite "un mesaj ferm", într-o încercare de detensionare a crizei provocate de programul de armament nuclear.

Într-o întîlnire cu omologul său chinez, Hu Jintao, George W. Bush a ţinut să încurajeze China să "devină o naţiune de consumatori" şi să cumpere mai multe produse americane, în contextul în care excedentul comercial al Chinei cu Statele Unite este proiectat să sară anul acesta de 228 de miliarde de dolari, tendinţă pe care preşedintele Bush se vede obligat să o contracareze. Preşedintele chinez nu a făcut niciun comentariu cu privire la Coreea de Nord sau Iran, dar a încercat să risipească preocupările americane cu privire la probleme relaţiilor comerciale bilaterale, amintind că, potrivit statisticilor oficiale americane, exporturile Statelor Unite către China au crescut cu 35% în primele şapte luni ale anului în curs.

Preşedintele Bush a mai avut duminică o nouă întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin, consacrată aceloraşi probleme - economia şi dosarele nucleare iranian şi nord-coreean. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a pledat pentru o atitudine fermă a comunităţii internaţionale în faţa autorităţilor de la Teheran şi Phenian, lansînd însă şi un avertisment cu privire la riscurile pe care le prezintă exercitarea unor presiuni asupra Coreii de Nord şi Iranului în legătură cu stoparea programelor lor nucleare.

Iranul mizează pe denuclearizarea Peninsulei Coreea

La Teheran, Iranul şi Coreea de Nord strîng relaţiile bilaterale. Preşedintele iranian a declarat, într-o întîlnire cu preşedintele Parlamentului nord-coreean, că Iranul susţine ideea denuclearizării Peninsulei Coreea. Mahmud Ahmadinejad şi-a continuat seria de critici asupra "unor puteri ce încearcă să creeze tensiuni între popoare".

Risc de atentate în timpul vizitei lui George W. Bush

Comiterea unor acte de terorism în timpul vizitei preşedintelui Bush în Indonezia, programată pentru astăzi, nu este exclusă, deoarece militanţii islamici se află încă în libertate. Reprezentanţii serviciilor de securitate au refuzat să precizeze cîţi poliţişti şi militari sînt mobilizaţi la Bogor. Presa locală a afirmat că numărul acestora va fi apropiat de 20.000, iar o parte a oraşului situat la 50 de kilometri la sud de Jakarta va fi complet blocată. Liderul american face azi o escală de cîteva ore în ţara cu cea mai importantă populaţie musulmană din lume, pentru a se întîlni cu preşedintele Susilo Bambang Yudhoyono, unul dintre aliaţii regionali în războiul împotriva terorismului.

Indonezia a arestat sute de suspecţi de terorism după atentatul comis cu patru ani în urmă în insula Bali, soldat cu moartea a 202 persoane. Statele Unite sînt mulţumite de eforturile făcute de Indonezia împotriva militanţilor islamişti, iar administraţia Bush a suspendat restricţiile asupra vînzărilor de echipamente militare către Indonezia. Totuşi, între cele două ţări rămîn o serie de dezacorduri privind politica în Orientul Mijlociu, liderii indonezieni criticînd dur ofensiva din Irak şi considerînd că Statele Unite favorizează Israelul, ţară pe care autorităţile de la Jakarta nu o recunosc. În cel puţin opt oraşe din Indonezia au avut loc, sîmbătă, demonstraţii împotriva vizitei lui Bush, la mitinguri participînd însă mai puţin de 500 de persoane.



12