„Supravieţuitorul\", cel mai popular film românesc în cinematografe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Supravieţuitorul\", cel mai popular film românesc în cinematografe

Cultură 24 Decembrie 2008 / 00:00 1392 accesări

„Supravieţuitorul\", de Sergiu Nicolaescu, peliculă ce marchează revenirea comisarului Moldovan, a fost, în 2008, cel mai popular film românesc care a rulat în cinematografele de la noi, acesta fiind urmat în top de propunerea României la Oscar, „Restul e tăcere\". Potrivit datelor furnizate de Agenţia Champions, „Supravieţuitorul\" a avut încasări de 330.827 de lei şi 25.706 spectatori. Filmul lui Nicolaescu a fost lansat în cinematografe în aprilie.

O producţie a MediaPro Pictures, „Supravieţuitorul\" continuă cu o temă nouă, după mişcarea legionară şi instalarea comunismului, abordate în celelalte filme. După război, comisarul Moldovan (Sergiu Nicolaescu/ Petr Falc) a făcut ani grei de puşcărie politică. Distracţia comandantului închisorii, un colonel sovietic (Ion Dichiseanu), era să îl oblige să joace ruleta rusească. Numai norocul incredibil şi spiritul de supravieţuitor l-au făcut pe Moldovan să apuce ziua graţierii. Ieşit din puşcărie, fostul comisar intră într-un circuit internaţional de jocuri de ruletă rusească organizate clandestin pentru o elită amatoare de spectacole extreme.

Pe locul al doilea în box office-ul românesc s-a clasat „Restul e tăcere\", de Nae Caranfil, o producţie grandioasă, care este, totodată, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină. „Restul e tăcere\" este un regal de scene comice, decoruri grandioase şi costume de epocă, dar şi de accente dramatice şi situaţii-limită. Filmul a avut încasări de 244.734 de lei şi 21.431 de spectatori. Cu sute de figuranţi, maşini de epocă şi costume din cele mai alese, semnate de creatoarea Doina Levintza, „Restul e tăcere\" este o superproducţie, aducîndu-i în rolurile principale, alături de Marius Florea Vizante, pe Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta, Gruia Sandu, Valentin Popescu, Nicu Mihoc, Silviu Biriş, Patru Gavril, Vlad Zamfirescu, Samuel Tastet, Florin Zamfirescu, Alexandru Hasnaş, cu participarea extraordinară a actriţei Ioana Bulca, în rolul Aristizzei Romanescu. Nae Caranfil a obţinut pentru „Restul e tăcere\" premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film B-EST 2008. Filmul lui Caranfil a cîştigat şi premiul publicului, la Gala B-EST. Totodată, scenariul filmului a obţinut şi Marele Premiu pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris în 1995 şi premiul al doilea la competiţia „Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition\", Los Angeles 1999.

Pe locul al treilea în topul anului 2008 s-a clasat „Boogie\", de Radu Muntean, o peliculă cu totul deosebită de tendinţele „noului val\" cinematografic românesc. Fără să fie un film care să trateze problemele sociale ale României sau trecutul comunist, temă care s-a legat de cele mai impresionante succese româneşti la marile festivaluri internaţionale, „Boogie\" a adus 17.552 de spectatori în cinematografe. Realizat după un scenariu semnat de Radu Muntean, Alex Baciu şi Răzvan Rădulescu, „Boogie\" spune, în mare, povestea crizei bărbatului de 30 de ani. Filmul lui Radu Muntean a fost prezentat în premieră în cadrul secţiunii Quinzainne des Realisateurs de la Cannes, iar pe marile ecrane din România a putut fi văzut începînd din septembrie. Din palmaresul filmului fac parte premii la festivaluri precum Hamptons, în Statele Unite sau Essonne, Franţa. De altfel, pelicula a fost achiziţionată, în urma festivalului de la Cannes, de distribuitorul Films sans Frontieres şi va fi prezentată pe marile ecrane din Franţa.

În topul filmelor româneşti din 2008 urmează „Nunta mută\", debutul în regia de film al lui Horaţiu Mălăele. Deşi filmul a fost prezentat pe marile ecrane de-abia în noiembrie, acesta a adus în sălile de cinema 9.299 de spectatori, avînd încasări de 112.173 de lei. „Nunta mută\" prezintă povestea a doi tineri îndrăgostiţi, care decid să îşi unească destinele într-o zi de joi. În mijlocul ceremoniei se anunţă moartea lui Stalin şi este declarat doliu internaţional de şapte zile. Nuntaşii hotărăsc, însă, să continue distracţia într-un mod mai puţin obişnuit. Actriţa care interpretează rolul miresei, Meda Victor, este la primul său rol principal. Alexandru Potocean, actorul care joacă rolul mirelui, este cunoscut pentru partiturile sale din „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile\", de Cristian Mungiu şi „Hîrtia va fi albastră\", de Radu Muntean. „Nunta mută\", cu un buget de 1,5 milioane de euro, este o coproducţie Castel Film, Agat Films & Cie (Franţa), Samsa Films (Luxemburg), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, în colaborare cu BV MCCann Erikson şi Realitatea Media.

Topul este completat, în ordine, de filmele „Poveste de cartier\", care a avut încasări de 77.224 de lei şi 5.160 de spectatori, „Legiunea străină\", de Mircea Daneliuc (încasări de 16.886 de lei şi 2.415 spectatori) şi „Schimb valutar\", de Nicolae Mărgineanu, care a avut încasări de 18.077 de lei şi 2.118 spectatori. În 2008 au mai avut premiera filme româneşti precum „Dincolo de America\", de Marius Barna, „Dragoste pierdută\", de Petre Năstase şi „Un acoperiş deasupra capului\", de Adrian Popovici. Pe ultimul loc al topului, realizat după încasările din perioada 1 ianuarie - 7 decembrie 2008, se clasează „5 succese mari pentru 5 filme mici\", un proiect al Metropolis Film, care a avut încasări de 1.403 lei şi 268 de spectatori. Proiectul reuneşte cinci pelicule care au fost premiate recent la mari festivaluri internaţionale: „Valuri\", de Adrian Sitaru ( Leopardul de Aur la Locarno, în 2007), „O zi bună de plajă\", de Bogdan Mustaţă, distins cu Ursul de Aur la Berlinale Shorts în 2008, „Alexandra\" de Radu Jude, „Lecţia de box\", de Alexandru Mavrodineanu şi „Acasă\", de Paul Negoescu.



12