Tăriceanu aşteaptă publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tăriceanu aşteaptă publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial

Politică 16 Februarie 2008 / 00:00 580 accesări

Reacţiile în urma publicării de către Curtea Constituţională a motivării deciziei în cauza Norica Nicolai nu au întîrziat să apară.

Fostul preşedinte liberal, senatorul Radu Cîmpeanu: “Motivarea Curţii Constituţionale în cazul Norica Nicolai este cam şubredă. Curtea are datoria să păstreze o anumită linie de morală.\"

Vicepreşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Şerban Nicolae: “Motivarea Curţii este o ruşine, care-i descalifică pe magistraţii CCR, iar principiul reexaminării legilor are o altă logică decît cea invocată de aceştia. Din decizia CCR, nu reiese pe ce temei constituţional se bazează judecătorii atunci cînd susţin că premierul este obligat să schimbe propunerea iniţială.”

Purtătorul de cuvînt al Guvernului, Camelia Spătaru: “Guvernul aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei CCR referitoare la cazul Nicolai, urmînd ca apoi să îndeplinească procedurile legale şi să transmită preşedintelui propunerile de numire a lui Teodor Meleşcanu la Ministerul Justiţiei şi a lui Radu Stroe la Ministerul Apărării.”

Europarlamentarul PNL Renate Weber: “CCR citeşte o Constituţie diferită, iar decizia sa contrazice modul în care se formează guvernele şi încearcă să instituie un regim prezidenţial. S-a încercat din răsputeri ca dintr-o republică semiprezidenţială să ne transformăm într-una prezidenţială.”

Corneliu Liviu Popescu, profesor de drept la Universitatea Bucureşti şi cea din Paris: “Prin motivele aduse în cazul Nicolai, judecătorii CCR au adăugat la legea fundamentală, dîndu-i preşedintelui puteri pe care le-au luat de la Guvern, sfidînd orice logică a bunului-simţ aplicată în UE, care spune că Guvernul pune în aplicare programul de guvernare, prin miniştrii săi, nu preşedintele. CCR nu are habar de principiul constituţional european modern, adică dacă nu îi dai unei autorităţi răspundere, aceasta nu are putere.“



12