Tată și fiică, înecați în stațiunea Mamaia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Marea nu iartă Respectați semnalele salvamarilor!

Tată și fiică, înecați în stațiunea Mamaia

Eveniment 31 Iulie 2014 / 00:00 5263 accesări

O femeie din București este în stare de șoc, după ce soțul și fiica ei au fost înghițiți de valuri în stațiunea Mamaia! Copleșită de durere, turista a privit neputincioasă eforturile zadarnice ale medicilor SMURD de a-i readuce la viață soțul și fetița de numai cinci ani. Dubla tragedie a avut loc ieri dimineață, în jurul orei 10.00, în zona hotelului "Modern", cu doar două zile înainte ca familia să își încheie vacanța pe litoral... Cei trei se aflau pe plajă. La un moment dat, Florin Bogdan Popa, de 35 de ani, și-a luat fetița pentru a intra în apă. „Nu mai vreau să intru în apă. Nu mai vreau!“ - au auzit-o martorii spunând pe micuță. Tatăl, însă, a insistat și a luat-o pe cea mică în apă, așezând-o pe o bărcuță gonflabilă. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu exactitate după ce au intrat în mare. Cert este că cei doi nu au mai ieșit la mal... Un martor, care a observat că bărcuța fetiței a fost răsturnată de un val, a cerut ajutor. Salvamarii au intervenit imediat pentru a găsi cele două victime. După aproximativ cinci minute, aceștia l-au descoperit pe bărbat și l-au adus la mal. Medicii SMURD au început manevrele de resuscitare, dar într-un final au fost nevoiți să constate decesul.

TRAGIC În tot acest timp, peste 15 salvamari au continuat căutările, în speranța că o vor găsi la timp pe fetiță. În ajutorul lor au venit și zece scafandri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“, dar și câțiva turiști. Misiunea salvatorilor a fost îngreunată de vizibilitatea redusă din adânc. „Este o misiune dificilă, deoarece nu știm exact locul în care a fost văzută ultima dată victima. Sunt curenți, iar vizibilitatea este redusă“, a declarat şeful Centrului de Scafandri din cadrul ISU “Dobrogea”, lt. col. Adrian Hornea. După aproape trei ore, salvamarii au descoperit-o și pe fetiță, la aproximativ 200-250 de metri distanță de mal. Medicii SMURD au încercat să o readucă la viață. Scenele dramatice s-au derulat sub privirile a zeci de oameni... Din nefericire, miracolul nu a avut loc. Mama fetiței a fost cuprinsă de disperare: „Copilul meu, copilașul meu!! Cu ce am greșit, Doamne, ca să pățesc una ca asta?! Pentru ce plătesc?!“. Trupurile neînsuflețite ale victimelor au fost transportate la morga Cimitirului Central, pentru efectuarea necropsiei.

SALVAȚI DE LA ÎNEC Tragedia vine la numai două zile după ce, tot în stațiunea Mamaia, trei tineri au fost la un pas de înec, pe plaja "Cleopatra". Unul dintre ei încă se zbate între viață și moarte, în Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, după ce a fost salvat, în mod miraculos, de medicii SMURD și de salvamari. Seria cazurilor de acest gen pare de neoprit. Ieri, alte două persoane care au făcut baie în mare au fost înghițite de valuri. Un bărbat a fost salvat, celălalt și-a pierdut viața. Primul caz a fost înregistrat în stațiunea Costinești, în jurul orei 15.00. Un bărbat a intrat în apă și nu a mai ieșit la suprafață. A fost scos din valurile mării și, după câteva minute, a dat semne că își revine. Victima a fost transportată cu un elicopter SMURD la SCJU Constanța. Al doilea caz a avut loc în zona "Phoenicia Holiday Resort", din Mamaia Sat, în jurul orei 17.00, un bărbat de 49 de ani pierzându-și viața. În urmă cu doar câteva zile, un alt turist s-a înecat în Năvodari, iar la începutul lunii, un ofițer SPP, în vârstă de 31 de ani, din județul Prahova, a pierit în valurile mării, în stațiunea Neptun.

„MAREA TREBUIE RESPECTATĂ“ Salvamarii spun că turiștii nu țin cont de sfaturile lor și că își pun viețile în pericol, ignorând steagurile arborate. „În momentul în care oamenii ascultă recomandările noastre, nu se ajunge la tragedii. Marea trebuie respectată, natura este natură. Oamenii ar trebui să țină cont, în permanență, de steagurile care se arborează“, a declarat coordonatorul Serviciului de Salvamar Mamaia, Gabriel Culea. „În 2012 și 2013, nicio persoană nu a murit înecată în stațiunea Mamaia. În luna iulie, pe toate cele trei sectoare (n.r. Malibu - Cazino, Cazino - hotel Modern și hotel Modern - Mamaia Nord) am intervenit pentru scoaterea din apă a aproximativ 160 de persoane aflate în dificultate. Într-o zi în care steagul roșu este arborat avem chiar și 30 de intervenții, iar într-o zi în care este arborat steagul galben ne confruntăm cu puțin peste zece astfel de situații“, a declarat ajutorul coordonatorului Serviciului de Salvamar Mamaia, Victor Fedul. Foișoarele în care se află salvamarii sunt amplasate în stațiunea Mamaia, la o distanță de 200-250 de metri. Pe fiecare dintre ele sunt arborate steagurile care indică prezența salvamarului, dar și dacă scăldatul este interzis sau nu.

STEAG ROȘU CU GALBEN - salvamarul este prezent, scăldatul este permis;

STEAG GALBEN - marea este agitată, scăldatul este permis doar înotătorilor experimentați;

STEAG ROȘU - scăldatul este interzis.

Taguri articol


12