Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 25 Septembrie 2014 / 00:00 329 accesări

IRLANDA

Corectitudine românească

Românul Radu Hajdu, care lucrează la un centru de reciclare a gunoiului din Dublin, a găsit aproximativ 3.000 de euro într-un container şi i-a predat imediat şefului său, banii ajungând astfel rapid la proprietarul de drept, relatează ”Irish Independent” în ediţia electronică. Banii aparţineau unei femei al cărei tată decedase recent. Ea închiriase containerul pentru a face curat în casa tatălui ei din Dublin, dar nu şi-a dat seama că a aruncat ascunzătoarea cu bani a acestuia. Femeia, care a cerut să i se păstreze anonimatul, a declarat: ”Când m-au contactat oamenii de la centrul de reciclare, nu îmi venea să cred că au găsit banii şi au avut onestitatea de a mă suna. Sunt foarte impresionată de companie, s-a comportat corect. O să le spun tuturor despre onestitatea lor”, a adăugat ea. Purtătorul de cuvânt al companiei l-a lăudat pe Radu drept ”un tip muncitor şi cinstit”. În vârstă de 30 de ani, Radu tocmai se întorsese la muncă în Dublin, după o săptămână de concediu petrecută în România.

AUSTRALIA

Presupus terorist ucis

Poliţia australiană a doborât un presupus terorist care tocmai înjunghiase doi poliţişti într-un comisariat, la o zi după apelul grupării extremiste Stat Islamic (SI) de a ucide cetăţeni australieni, au anunţat, ieri, surse oficiale. Suspectul, în vârstă de 18 ani şi cunoscut de serviciile de informaţii, a fost ucis marţi seara, într-un comisariat de la periferia oraşului Melbourne, unde fusese convocat, pentru un interogatoriu de rutină, de agenţii unităţii antiteroriste. La sosire, el a strâns mâna a doi anchetatori, după care a scos un cuţit şi i-a înjunghiat de mai multe ori. Un poliţist a tras un foc de armă care l-a atins mortal pe suspect, a explicat Poliţia. Cei doi poliţişti au fost spitalizaţi şi sunt în stare stabilă. Suspectul ar fi avut legături cu gruparea extremistă Al-Furqan, o organizaţie vizată în 2012 de raiduri ale Poliţiei. Familia sa ar fi originară din Afganistan. Potrivit presei australiene, bărbatul l-a ameninţat pe premierul australian, Tony Abbott, şi a fost văzut agitând un drapel al grupării SI.

SUA

Arme de foc în public

Consilierii municipali ai capitalei federale americane Washington DC au votat marţi, în unanimitate, însă cu regret, o nouă lege care autorizează locuitorii şi vizitatorii să poarte arme de foc în stradă, cu condiţia ca ele să nu fie vizibile. Această măsură a fost adoptată pentru a înlocui o veche reglementare care interzicea portul armelor de foc în public, o lege care a fost considerată în iulie, de un judecător federal, ca fiind contrară Constituţiei americane. Judecătorul Frederick Scullin a apreciat că interdicţia de a purta arme de foc în public la Washington de către un individ în afara domiciliului său, legea cea mai restrictivă din SUA, nu respectă Constituţia americană. Oraşul Washington este situat între statele Virginia, care autorizează persoanele să poarte arme de foc în public, şi Maryland, care a impus reguli mai stricte în acest domeniu. În prezent, 44 din cele 50 de state americane permit populaţiei să poarte arme de foc în public.

VATICAN

Fost prelat acuzat de pedofilie, urmărit penal

Vaticanul a anunţat, marţi, lansarea unei proceduri penale în cazul unui fost nunţiu apostolic (ambasador) al său în Republica Dominicană, polonezul Josef Wesolowski, acuzat de pedofilie. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a precizat că ”urmărirea penală a fost iniţiată în conformitate cu dorinţa exprimată de Papa Francisc, pentru ca un caz atât de grav şi delicat să fie tratat fără întârziere, cu o rigurozitate justă şi necesară”. Urmărirea penală în cazul lui Wesolowski ar putea duce la primul proces pentru pedofilie din Vatican. Fost arhiepiscop, Jozef Wesolowski, în vârstă de 65 de ani, a fost criticat de presa dominicană pentru relaţii cu minori. Wesolowski a fost deja condamnat în iunie, de către un tribunal ecleziastic, la reducerea la stare laică, pedeapsa maximă pentru un prelat. Vaticanul şi Biserica Romano-Catolică au fost afectate în ultmii ani de scandaluri de pedofilie, după ce la începutul anilor 2000, în Irlanda şi în SUA, infracţiunile comise împotriva a mii de copii de către preoţi, în special în anii '60, '70 şi '80, au început să iasă la suprafaţă. Clericii de rang înalt au fost acuzaţi că i-au protejat pe cei vinovaţi, mutându-i, pentru a păstra buna reputaţie a instituţiei. Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului a cerut Vaticanului să defere justiţiei toţi pedofilii din cadrul Bisericii, criticând atitudinea Sfântului Scaun din trecut. Ulterior, Papa Francisc a cerut iertare, în numele Bisericii Catolice, pentru traumele provocate de preoţii pedofili.

ISRAEL

Ciocniri pe Esplanada Moscheilor

Ciocniri între forţele de securitate israeliene şi zeci de palestineini au avut loc, ieri dimineaţă, pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, în semn de protest faţă de prezenţa unor turişti israelieni în acest loc sfânt. Palestinienii au aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov asupra membrilor forţelor de securitate israeliene, iar cinci persoane au fost rănite, a anunţat Poliţia israeliană. Calmul a revenit ieri după-amiază în zonă, după ce Poliţia israeliană a arestat mai mulţi palestinieni. Ciocnirile au izbucnit după ce 90 de israelieni au fost autorizaţi să meargă pe Esplanada Moscheilor, înaintea sărbătoririi Anului Nou Evreiesc. Doi dintre cei 90 de israelieni au fost arestaţi pentru tulburarea ordinii publice. Esplanada este revendicată atât de musulmani, care o numesc Nobilul Sanctuar (Haram al-Sharif), cât şi de evrei, fiind cel mai sfânt loc al mozaismului, Muntele Templului, referire la zidul rămas din al doilea Templu iudaic, distrus de romani în anul 70 d.Hr., şi reprezintă o permanentă sursă de tensiuni între cele două comunităţi. Evreii sărbătoresc, începând de aseară, Roş Haşana (Anul Nou Evreiesc). Poliţia israeliană a consolidat măsurile de securitate în jurul Oraşului Sfânt.

POLONIA

Mineri protestatari

Peste 200 de mineri din Polonia au protestat, ieri, la punctul de trecere a frontierei de la Braniewo-Mamonowo, față de importul de cărbune ieftin și de proastă calitate din Rusia. Muncitorii spun că aceste importuri de cărbune i-ar putea lăsa fără loc de muncă. Unul dintre liderii sindicatului Solidaritatea a spus că ultimul transport de cărbune din Rusia a intrat în Polonia ieri dimineață și că protestul spontan ar putea să continue până la sfârșitul săptămânii. De altfel, pe 1 octombrie va avea loc în Varșovia un protest al sindicatului. Minerii așteaptă ca oficialitățile să ajungă la fața locului, pentru discuții. Sursa citată menționează că Polonia este un producător major de cărbune, dar importă anual 10 milioane de tone din Rusia și Cehia.

ELVEȚIA

Teroriști arestați

Trei irakieni care şi-au asumat apartenenţa la gruparea teroristă Stat Islamic şi au fost arestaţi în Elveţia, în primăvară, plănuiau să comită un atentat în această ţară, a informat, ieri, publicaţia ”Tages-Anzeiger”. Arestarea celor trei irakieni în martie nu a fost anunţată oficial, dar cazul lor a fost dezvăluit de ”NZZ am Sonntag”, ediţia de duminică a cotidianului ”Neue Zurcher Zeitung”, care a relatat că ei erau urmăriţi pentru că au susţinut logistic şi financiar gruparea Stat Islamic. Cei trei irakieni ar fi trimis aproximativ 40 de elveţieni şi persoane care locuiesc în Elveţia să lupte alături de islamişti. Ministerul Public al Confederaţiei (Parchetul) a confirmat arestarea celor trei irakieni, dar a refuzat să dea detalii asupra procedurii, invocând secretul anchetei. În afară de apartenenţa la o organizaţie criminală, irakienii ar fi avut intenţia să folosească explozibili şi gaze toxice şi încercau să obţină din străinătate material pentru a comite un atac, afirmă ”Tages-Anzeiger”. Publicaţia adaugă că deocamdată nu se ştie cât de avansat era proiectul lor. Serviciul de Informaţii al Confederaţiei a fost alertat de un serviciu dintr-o ţară prietenă, care interceptase convorbiri telefonice între cei trei irakieni. Suspecţii sunt deţinuţi din martie 2014, în diferite închisori din cantonul Berna.

SUA

Incidente în oraşul Ferguson

Au fost incidente, în noaptea de marți spre miercuri, între manifestanţi şi forţele de ordine, în oraşul american Ferguson, la aproape o lună de la protestele faţă de uciderea unui adolescent de culoare de către un poliţist. Totul a pornit după ce crucea instalată chiar în locul unde a murit Michael Brown a luat foc. Incidentul a stânit furia localnicilor, care au ieşit pe străzi pentru a cere găsirea vinovaţilor. Memorialul dedicat tânărului de culoare ucis în urmă cu o lună şi jumătate de un poliţist a ars ca o torţă. Autorităţile spun că incidentul este investigat, dar au sugerat că flăcările ar fi pornit de la lumânările lăsate aprinse. În schimb, mai mulţi locuitori din Ferguson cred că ar fi vorba despre un gest intenţionat. Drept urmare, sute de oameni au ieşit pe străzi pentru a cere găsirea vinovaţilor. Poliţia se teme ca incidentul produs la memorialul lui Michael Brown să nu fie scânteia care să reaprindă protestele şi revoltele în Ferguson. Violenţele au escaladat după ce autopsia a arătat că tânărul a fost ucis cu şase focuri de armă, din care două trase în direcţia capului. Ciocnirile dintre poliţişti şi demonstranţi au dus la mobilizarea Gărzii Naţionale pe străzile oraşului şi au redeschis dezbaterea pe tema discriminării rasiale în SUA.



12