Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 01 August 2014 / 00:00 416 accesări

MAREA BRITANIE

Arestaţi în legătură cu atacurile vizând români

Doi bărbaţi au fost arestaţi în legătură cu o serie de atacuri motivate de ură comise în partea de est a Belfastului, unde au fost avariate maşini şi au fost inscripţionate pe case mesaje cu caracter rasist vizând români şi slovaci, relatează publicaţia ”Belfast Telegraph”. Cei doi bărbaţi, în vârstă de 20 şi 22 de ani, au fost arestaţi în legătură cu aceste infracţiuni. Potrivit unor anchetatori, este prea devreme pentru a spune care grup este vinovat de cele şase atacuri comise luni. Însă investigatorii nu îndepărtează ipoteza unei implicări a unor unităţi paramilitare loialiste, scrie publicaţia, fără să ofere alte precizări. Numărul incidentelor de natură rasistă înregistrate la Belfast a crescut după ce Poliţia nord-irlandeză (PSNI) a lansat o operaţiune care vizează autorii unor fapte similare, la începutul lui mai.

GERMANIA

Turcii votează

Comunitatea turcă din Germania, cea mai numeroasă din străinătate, a început să voteze, ieri, în scrutinul prezidenţial programat în Turcia pe 10 august, o premieră, în contextul în care diaspora turcă nu avea până acum dreptul să voteze. Cei circa 1,4 milioane de alegători turci aflaţi în Germania se pot prezenta la urne până duminică. Urnele au fost aduse cu avionul în Germania, iar voturile vor fi numărate în Turcia. Este prima dată când cetăţenii turci care locuiesc în străinătate pot vota. Până acum, cetăţenii turci din străinătate trebuiau să meargă într-un aeroport turc sau la frontierele ţării pentru a vota. Secţii de votare au fost deschise în oraşele Berlin, Munchen, Frankfurt, Düsseldorf şi Hamburg. Premierul islamisto-conservator Recep Tayyip Erdogan este favorit în scrutinul prezidenţial. Primul tur al alegerilor se va desfăşura în Turcia pe 10 august.

RUSIA

Ordin de la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat, ieri, Rusiei să le achite aproape 1,9 miliarde de euro foştilor acţionari de la grupul petrolier Iukos, cu titlu de despăgubiri pentru nereguli în procedura fiscală intentată societăţii în anul 2000. Reclamanţii au afirmat că acţionează în numele a circa 55.000 de foşti acţionari spoliaţi. Ei cereau despăgubiri mult mai mari din partea Moscovei - aproape 38 de miliarde de euro, în cadrul acestei proceduri pe care CEDO a soluţionat-o pe fond în septembrie 2011. La acea dată, Curtea a apreciat că anumite puncte ale procedurii fiscale iniţiate împotriva Iukos au adus atingere drepturilor sale fundamentale, însă şi-a amânat decizia privind despăgubirile datorate de Moscova. CEDO a refuzat însă să ia în considerare faptul că Kremlinul a împins în mod intenţionat spre faliment, în 2007, societatea opozantului Mihail Hodorkovski, o analiză pe care Rusia a salutat-o atunci. Decizia de ieri, care poate fi atacată prin apel, intervine în condiţiile în care Rusia a fost condamnată luni de un alt tribunal internaţional, Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga, să plătească 50 de miliarde de dolari despăgubiri acţionarilor companiei petroliere Iukos, în contul activelor expropriate.

NIGERIA

Fetiță... teroristă

Autorităţile din Nigeria au arestat, miercuri, o fetiţă în vârstă de 10 ani care purta o centură cu explozibili, relatează postul de televiziune Al-Jazeera. Fetiţa a fost arestată în statul Katsina din nordul Nigeriei, împreună cu alte două persoane suspecte, posibil membri ai grupului armat Boko Haram. Ceilalţi doi suspecţi sunt un bărbat şi o tânără în vârstă de 18 ani. Aceste informaţii au apărut în timp ce, miercuri, 13 persoane au fost ucise şi alte 35 au fost rănite când două moschei din statul Yobe, din nordul ţării, au fost vizate de atacuri. Boko Haram, care luptă pentru un stat islamic în Nigeria, a comis numeroase atacuri în nordul țării, în ultimele luni.

LIBIA

Spanioli evacuați

Spania a anunţat, ieri, evacuarea temporară a personalului ambasadei spaniole din Tripoli, după ce 37 de funcţionari şi rudele acestora au cerut repatrierea. Spania a decis evacuarea temporară a ambasadorului şi a celorlalţi funcţionari acreditaţi la ambasada din Tripoli, pe fondul deteriorării situaţiei de securitate, a comunicat Ministerul de Externe de la Madrid. Guvernul iberic a precizat că ambasada din Libia nu va fi închisă, urmând să fie condusă de însărcinatul cu afaceri. Confruntările armate au fost reluate ieri, între miliţii islamiste rivale, pe aeroportul din Tripoli.

POLONIA

Mere... anti-Putin

O campanie lansată pe Twitter - ”Mâncaţi mere împotriva lui Putin” - îi îndeamnă pe polonezi să răspundă cu umor embargoului rus asupra fructelor şi legumelor din ţara lor, anunţat de Moscova în replică la noile sancţiuni occidentale împotriva Rusiei. Campania, susţinută de numeroşi jurnalişti, politicieni şi personalităţi din această ţară, este în primul rând destinată sprijinirii agricultorilor polonezi, victime ale embargoului, în condiţiile în care Polonia este primul exportator mondial de mere. Pe contul de Twitter #jedzjablka („Mâncaţi mere“), zeci de persoane şi-au publicat fotografiile în care sunt surprinse având în mână mere sau cidru, băutură obţinută prin fermentarea fructelor. Potrivit Ministerului Agriculturii de la Varşovia, aproape 7% din exporturile agroalimentare poloneze ajung pe piaţa din Rusia, care, de asemenea, cumpără anual un milion de tone de mere. Serviciul federal rus pentru supraveghere veterinară şi fitosanitară a anunţat miercuri că, începând din 1 august, va interzice importurile de fructe şi legume din Polonia. Decizia, motivată prin încălcări repetate ale reglementărilor în certificatele şi procedurile de carantină, este considerată de majoritatea experţilor drept o măsură de retorsiune. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost acuzat în mai multe rânduri că foloseşte arma comercială ca instrument de presiuni diplomatice asupra ţărilor din regiune care critică politica Moscovei.

KOSOVO

Jigniri diplomatice

Kosovo a anunţat, miercuri, retragerea însărcinatului său cu afaceri în Muntenegru, pentru că l-a insultat pe reţelele de socializare pe fostul premier albanez Sali Berisha, pe care l-a numit psihopat. Ministrul kosovar de Externe, Enver Hoxhaj, a decis să îl retragă imediat din Kosovo pe însărcinatul cu afaceri la Podgoriţa, Xhafer Ahmeti, după publicarea pe reţelele de socializare a unor comentarii care încalcă normele diplomatice, a declarat un consilier al ministerului, Bashmir Xhemaj. Pe contul său de Facebook, Ahmeti l-a calificat pe Berisha drept anormal şi psihopat, din cauza criticilor aduse succesorului său Edi Rama. Ahmeti este primul diplomat numit de Priştina în Muntenegru după stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două state. El şi-a preluat funcţia în aprilie. Kosovo, care şi-a proclamat unilateral independenţa de Serbia în 2008, a fost recunoscut până în prezent de circa 100 de ţări.

BELARUS

Mașinile poluante, confiscate

Aleksandr Lukaşenko, liderul regimului autoritarist din Belarus, a avertizat că ar putea emite un decret care permite confiscarea vehiculelor persoanelor care poluează mediul înconjurător, relatează agenţia oficială BelTA, citată de ”Washington Post”. Lukaşenko, supranumit ultimul dictator al Europei, a avertizat cu sancţiuni drastice pentru poluarea mediului, printre măsurile prevăzute figurând confiscarea vehiculelor. Afirmaţiile lui Aleksandr Lukaşenko nu reprezintă nicio surpriză pentru cetăţenii belaruşi.

În anul 2011, mii de persoane care au aplaudat ca formă de solidarizare şi protest faţă de regimul dictatorial de la Minsk au fost arestate. În 2012, 879 de ursuleţi de pluş au fost lansaţi din avioane, în cadrul unei campanii publicitare, în zona capitalei Minsk. Campania a avut rolul de a evidenţia libertatea de exprimare, dar regimul Lukaşenko a decis, ca reacţie, expulzarea diplomaţilor suedezi care organizaseră evenimentul şi demiterea unor generali care nu au protejat spaţiul aerian al ţării.



12