Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 14 Iunie 2014 / 00:00 634 accesări

UCRAINA

Bilanţ tragic

Şapte mineri au murit şi doi sunt în continuare dispăruţi după o explozie produsă joi într-o mină din regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, a anunţat, vineri, Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă. Explozia s-a produs la o adâncime de 300 de metri, într-o mină din Kirovske, la aproximativ 60 de kilometri de Doneţk. Nouă mineri se aflau la faţa locului în momentul exploziei. Echipele de salvare au precizat că explozia a fost accidentală. Mina se află într-o zonă afectată de insurecţia armată pro-rusă. Regiunea Donbas, din care face parte Doneţk, este o importantă zonă de exploatare minieră, iar accidentele sunt destul de frecvente aici.

FRANŢA

Grevă la Turnul Eiffel

Turnul Eiffel, un simbol al Parisului şi o atracţie turistică, a fost închis publicului, începând de vineri dimineaţă, din cauza unei greve a angajaţilor însărcinaţi cu asigurarea securităţii. Societatea pentru Exploatarea Turnului Eiffel (SETE) a anunţat închiderea edificiului cu o înălţime de de 324 de metri. Agenţii de securitate, angajaţi ai prestatorului privat MR Sécurité et Sécurité Services, cer angajatorului acordarea unei prime specifice pentru Turnul Eiffel, în valoare de 300 de euro, o creştere salarială, încetarea de îndată a recurgerii la subcontractori în cascadă pentru incinta Turnului Eiffel, suportarea cheltuielilor de transport pe timpul nopţii, se arată într-un comunicat emis de Sindicatul CGT Comerţ şi Servicii din Paris. Negocieri erau în curs, vineri la prânz, între personalul aflat în grevă şi directorul general al prestatorului. În decembrie 2010, iar apoi în iunie 2013, monumentul a fost închis câte două zile, din cauza grevelor a aproximativ 300 de angajaţi care-şi apărau revendicările cu privire la condiţiile de muncă, salarii şi securitate.

AUSTRIA

Dispariţii misterioase

13 avioane comerciale au dispărut de pe radare, timp de 25 de minute, în două ocazii, în timp ce zburau deasupra Austriei, experţii vorbind despre o situaţie fără precedent, scrie ”Daily Mail”. Incidentele au avut loc pe 5 şi 11 iunie. Autoritatea aeronautică din Austria a transmis că, timp de 25 de minute, au fost pierdute datele despre coordonatele zborurilor şi despre identitatea aeronavelor. Incidente similare au fost raportate şi de alte state europene, iar agenţia aviatică europeană Eurocontrol a fost sesizată pentru demararea unei investigaţii. Se pare că incidente similare au fost raportate în Germania şi Cehia. Cauzele incidentelor ar putea fi interferenţele undelor electromagnetice provenind de la aeronave şi de la turnurile de control.

ITALIA

A demisionat primarul Veneţiei

Giorgio Orsoni, primarul de centru-stânga al oraşului Veneţia, implicat într-un scandal de corupţie şi de spălare de bani şi exclus din Partidul Democrat, şi-a anunţat, vineri, demisia. Orsoni este arestat la domiciliu din 4 iunie, în cadrul unei vaste anchete care vizează zeci de politicieni din regiunea Veneto. Ancheta vizează deturnarea de fonduri în atribuirea contractelor pentru construirea masivului sistem Mose, destinat protejării Veneţiei de creşterea nivelului mării. Orsoni este suspectat că a finanţat ilegal campania electorală premergătoare municipalelor din 2010, parţial din fonduri destinate acestui proiect.

FRANŢA

Harta grupărilor criminale

Grupările criminale formate din români şi rromi proveniţi din România au o influenţă puternică în mai multe regiuni din Franţa, scrie ”Le Figaro”, care citează o analiză pe perioada 2013-2014 realizată de Sirasco, centrul de analiză privind crima organizată din cadrul Ministerului de Interne. Potrivit ultimului raport privind grupările criminale din Franţa, se remarcă expansiunea grupărilor din estul Europei şi din Balcani în zonele rurale. Provinciile Alsacia, Lorena şi Champagne-Ardenne sunt sub influenţa puternică a grupărilor criminale din Balcani, ce deţin controlul în ceea ce priveşte furturile. ”De o manieră foarte fermă, crima organizată românească se remarcă printr-o hiperactivitate cronică, bazându-se în special pe reţele foarte bine structurate, compuse din români sau din persoane care aparţin comunităţii rroma din România sau Serbia. Se observă şi o colaborare cu răufăcători de diferite naţionalităţi, polonezi, spre exemplu. Membrii clanurilor criminale active în regiunile Lorena şi Alsacia sunt originari mai ales din oraşul Urziceni (România) şi din localităţi din jur, precum Bărbuleşti”, se arată în raport. Conform sursei citate, aceste clanuri, foarte mobile pe întreg teritoriul Europei, sunt subdivizate în echipe, dar în majoritatea timpului sunt coordonate de o singură persoană. Activităţile lor presupun spargeri de locuinţe sau centre comerciale, furt de metale, cabluri, produse cosmetice, parfumuri şi utilaje agricole, dar şi cerşetorie. În provinciile Auvergne şi Ron-Alpi domină clanurile formate din francezi de origine nord-africană, dar este foarte puternică şi prezenţa grupărilor criminale din Balcani (Albania, Bulgaria, Serbia, România). Influenţa crimei organizate din România tinde să se consolideze în Departamentul Haute-Savoie. Influenţa clanurilor din Balcani se face simţită şi în provinciile Bourgogne şi Franche-Comté. Potrivit raportului, aici se află grupări foarte bine structurate şi organizate încă din România. În timp ce, în Bretania, Normandia de Jos şi Pays de la Loire, dominante sunt clanurile ruse şi moldovene, în Centre, Poitou-Charentes şi Limousin se remarcă o creştere a activităţii grupărilor criminale de origine română. În Ile-de-France există o prezenţă a organizaţiilor provenind din Moldova şi specializate în spargerile de locuinţe. În Provence-Alpi-Coasta de Azur şi Languedoc-Roussillon, clanurile dominate sunt din Magreb, dar există şi grupări criminale româneşti, precum şi clanuri ruso-georgiene, mai ales pe Coasta de Azur.

AFGANISTAN

Deţinuţi evacuaţi

SUA au repatriat în ţările de origine 12 deţinuţi dintr-o închisoare secretă americană din Afganistan, unde aceşti presuspuşi terorişti au stat închişi timp de mai mulţi ani, fără să fie judecaţi. Un francez, un kuwaitian şi zece pakistanezi deţinuţi la închisoarea Parwan au fost trimişi, luna trecută, în ţările de origine, a anunţat, joi, un oficial, sub protecţia anonimatului. Potrivit sursei citate, 38 de deţinuţi străini au mai rămas în această închisoare. Departamentul Apărării a anunţat Congresul cu zece zile înainte de repatrierea celor 12 deţinuţi, a adăugat oficialul. Închisoarea din Parwan ridică administraţiei Obama aceleaşi probleme ca şi cea de la Guantanamo. În cele două cazuri, autorităţile americane au închis persoane suspectate de terorism, cu toate că nu dispun de probe suficiente pentru a le condamna oficial. În acelaşi timp, ele nu sunt în favoarea eliberării acestor suspecţi. Administraţia Obama încearcă să închidă aceste două închisori, pentru a pune capăt măsurilor excepţionale luate de Washington în urma atacurilor din 11 septembrie. Eliberarea celor 12 deţinuţi intervine în plină polemică izbucnită în jurul eliberării soldatului american Bowe Bergdahl, reţinut cinci ani ca ostatic de către talibani. Acesta a fost eliberat în urma unui schimb cu cinci deţinuţi de la Guantanamo. Condiţiile puse pentru eliberarea celor 12 deţinuţi nu au fost precizate.

INDIA

Lipsă de reacţie

Un experiment realizat la New Delhi, în care o femeie simula că este victima unui viol, ţipând după ajutor într-o furgonetă închisă, a arătat lipsa de reacţie a locuitorilor din capitala Indiei în faţa unui posibil viol. Înregistrarea experimentului a fost postată pe YouTube şi reflectă lipsa de reacţie care persistă în India faţă de violenţele suferite de femei. Înregistrarea, cu 1,2 milioane de vizionări, prezintă o camionetă cu geamuri fumurii, parcată într-o zonă retrasă din capitala indiană. Din interior se aude o femeie ţipând, însă câţiva trecători şi biciclişti nu se opresc, iar unii ascultă şi pleacă liniştiţi mai departe. În cele din urmă, un tânăr încearcă să deschidă uşa maşinii, îngrijorat de ceea ce se întâmplă, iar un bătrân încearcă să intervină, lovind caroseria cu bastonul. Filmul a fost postat de grupul YesNoMaybe, care notează că a realizat un experiment social, la câteva zile după ce două adolescente au fost supuse unui viol colectiv şi spânzurate într-un sat din statul Uttar Pradesh. Crimele au declanşat manifestaţii de mică amploare şi o polemică în privinţa lipsei de acţiune a Guvernului din acest stat din nordul Indiei. Violul colectiv suferit la New Delhi, la sfârşitul anului 2012, de o studentă, care a murit ulterior din cauza rănilor, a provocat un val de indignare generală în India, iar cazul a fost urmat de o înăsprire a legii. În schimb, Ranjana Kumari, activistă în domeniul drepturilor omului, consideră că mulţi trecători s-au temut că vor fi implicaţi într-o lungă anchetă a Poliţiei sau chiar bănuiţi, sistemul judiciar din India având multe lacune.



12