Telegrafic - Spitalul Judeţean

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic - Spitalul Judeţean

Social 08 Septembrie 2007 / 00:00 695 accesări

Lipsă acută de medici la Urgenţă

Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean este tot timpul plină de pacienţi care suferă de diferite afecţiuni. Unii dintre aceştia au nevoie de neurochirurgi, alţii, de medici internişti sau chirurgi. Din păcate, din cauza lipsei de personal din Urgenţă, este destul de greu de făcut un triaj al acestor bolnavi, astfel că medicii sînt suprasolicitaţi. Mai mult decît atît, în timpul verii, în Urgenţă s-au prezentat peste 500 de cazuri pe care a trebuit să le trateze un număr limitat de medici. “De luni de zile ne confruntăm cu o lipsă acută de medici urgentişti. Este foarte greu să facem faţă afluxului de pacienţi. Medicii fug de Urgenţă deoarece este greu şi solicitant. Am scos de mai multe ori aceste posturi la concurs şi nu s-a prezentat nimeni”, a declarat purtătorul de cuvînt al Spitalului Clinic Judeţean, dr. Florian Stoian. Şi mai grav este că atunci cînd se va deschide la Constanţa Spitalul Regional, este posibil ca toţi medicii urgentişti să plece la acea unitate sanitară care va fi mult mai bine dotată decît Spitalul Judeţean.

Licitaţia pentru farmacia Spitalului, sistată

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a anunţat, în urmă cu două luni, că va externaliza farmacia din cadrul unităţii sanitare. Motivul pentru care s-a recurs la externalizare a fost nevoia asigurării medicaţiei permanente în spital, 24 de ore din 24. Caietul de sarcini a fost achiziţionat de 12 farmacii, iar conducerea spitalului spera ca licitaţia să se încheie cît mai repede. “Din păcate, procedura de licitaţie a fost sistată din cauza unor contestaţii. Conform legii, în momentul în care există contestaţii, indiferent dacă sînt îndreptăţite sau nu, licitaţia se sistează pînă ce acestea sînt soluţionate. Contestaţii sînt făcute din diverse motive. De exemplu, una dintre firmele participante este nemulţumită de faptul că se cere o cifră de afaceri mare”, a declarat purtătorul de cuvînt al Spitalului Clinic Judeţean, dr. Florian Stoian. Conducerea unităţii sanitare susţine că firma care va achiziţiona farmacia trebuie să aibă o cifră de afaceri mare, deoarece cerinţa de medicamente în spital este foarte mare şi trebuie satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. “Nu se poate ca o firmă mică, lipsită de capital, să cîştige licitaţia, deoarece nu ne jucăm cu vieţile unor oameni. Există pacienţi care au nevoie de medicamente ieftine, însă cei mai mulţi au nevoie de tratamente care costă foarte mult”, a mai spus dr. Florian Stoian.

Centrală termică nouă

Cum vremea rece a început să-şi facă simţită prezenţa, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a decis să facă renovări la centrala termică a unităţii sanitare. Astfel, s-a trecut la centrală pe gaz şi, în cel mai scurt timp, se vor achiziţiona cazane pentru apă caldă. “Am primit 32 de miliarde de lei de la Ministerul Sănătăţii şi vom cumpăra cazane pentru apă şi căldură. Astfel, vom face economie şi banii pe care i-am fi plătit pe încălzire înainte se vor putea distribui diferitelor reparaţii”, a declarat purtătorul de cuvînt al Spitalului Judeţean, dr Florian Stoian. Conducerea unităţii sanitare susţine că în acest fel, nu vor mai exista probleme cu încălzirea spitalului, deoarece nu va mai depinde de niciun punct termic.



12