Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 22 Septembrie 2011 / 00:00 498 accesări

RUSIA

Moldoveni omorâţi pe trecere

O coloană de maşini de lux aparţinând unei bănci ruseşti a accidentat mortal patru cetăţeni moldoveni, pe şoseaua care face legătura între Moscova şi aeroportul Domodedovo, a anunţat, ieri, Serghei Kanaiev, preşedintele Federaţiei Automobiliştilor din Rusia. Accidentul a avut loc în cursul nopţii de duminică spre luni, când un convoi format din maşini Mercedes şi o Toyota Land Cruiser a ucis patru persoane care erau pe trecerea de pietoni, conform ziarului ”Komsomolskaia Pravda”. Doi muncitori moldoveni au fost loviţi de Toyota, iar alţi doi de Mercedesul care rula în spatele acesteia. Potrivit martorilor, coloana se deplasa cu cel puţin 120 de kilometri pe oră, într-o zonă în care limita de viteză este de 40 de kilometri pe oră. ”Conform surselor noastre, maşinile aparţin Băncii Avangard iar un membru al conducerii instituţiei se afla într-una dintre ele”, a precizat Kanaiev. Serviciul de presă al poliţiei din Moscova a refuzat să comenteze aceste informaţii. Locuitorii din Moscova sunt nemulţumiţi de permisele de circulaţie speciale acordate numeroaselor limuzine oficiale şi oamenilor de afaceri. În luna mai, şoferul unei limuzine a Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă a ameninţat un şofer că îl va împuşca în cap, dacă nu îi va permite să treacă înaintea lui.

OLANDA

Explozie la tribunal

Clădirea unui tribunal districtual din centrul Amsterdamului a fost grav avariată de o explozie petrecută în cursul nopţii de marţi spre miercuri, a informat poliţia olandeză. Geamurile de la mai multe etaje au fost sparte de suflul exploziei, însă nimeni nu a fost rănit. Potrivit unui post de radio, explozia ar fi fost provocată de o grenadă. Tribunalul din Amsterdam a găzduit, în luna iunie, procesul în care politicianul populist Geert Wilders a fost inculpat şi, ulterior, achitat pentru incitare la ură împotriva musulmanilor.

MAREA BRITANIE

Geantă suspectă

Un terminal al aeroportului din Manchester a fost evacuat, ieri dimineaţă, după descoperirea unei genţi suspecte, a anunţat poliţia britanică. Forţele de ordine au fost avertizate cu puţin înainte de 8.30 despre prezenţa unei genţi suspecte în terminalul 1, care a fost închis ca măsură de precauţie, potrivit unui comunicat. Un bărbat este interogat de anchetatori. Mai mulţi experţi genişti au fost chemaţi la locul incidentului. Conform unui purtător de cuvânt al aeroportului, numai zona de plecări a terminalului 1 a fost închisă, în timp ce zona de sosiri a rămas deschisă.

ITALIA

Ciocniri cu imigranţii

Ciocniri s-au înregistrat, ieri, pe insula Lampedusa, între poliţia italiană şi imigranţii tunisieni care protestau faţă de riscul repatrierii. Mulţi dintre imigranţi au trecut de un zid de câţiva metri, unii rănindu-se, într-un efort de a scăpa de poliţie. Ciocnirile au început după ce câţiva imigranţi au ieşit din coalana ce participa la un marş şi au intrat într-un restaturant, unde au ameninţat că vor arunca în aer clădirea, cu ajutorul buteliilor aflate acolo. Marţi noapte, imigranţii au dat foc unui centru de primire, după ce au aflat că mai mulţi tunisieni vor fi deportaţi în Tunisia. Revolta din ianuarie din Tunisia a dus la un exod de imigranţi în Lampedusa, cel mai apropiat teritoriu UE de Tunisia.

SLOVENIA

Criză la Ljubljana

Preşedintele sloven, Danilo Turk, a părăsit în grabă Adunarea Generală a ONU de la New York, marţi, pentru a reveni la Ljubljana şi a gestiona criza politică gravă în care se află ţara sa, după răsturnarea Guvernului de centru-stânga, în urma unui vot de neîncredere în Parlament. Turk a apreciat că votul de neîncredere împotriva Guvernului premierului social-democrat Borut Pahor a agravat puternic criza politică din Slovenia. Şeful statului a făcut apel la toate partidele politice să se angajeze curajos cât mai curând în căutarea de soluţii în interesul cetăţenilor. Moţiunea de neîncredere în Executiv a survenit după mai multe luni de neînţelegeri între membrii coaliţiei aflate la putere şi după mai multe demisii din cabinet, opoziţia acuzând Guvernul de corupţie şi slabă gestionare a economiei.

MEXIC

Masacru

Cadavrele a cel puţin 35 de membri ai unei grupări de criminalitate organizată au fost descoperite marţi, în două camionete staţionate sub un pod din portul Veracruz, a anunţat procuratura din statul Xalapa, situat în estul Mexicului. Victimele sunt 23 de bărbaţi şi 12 femei şi aveau antecedente penale, fiind implicaţi în activităţi de criminalitate organizată, răpiri, extorcări, crime şi trafic de droguri. Statul Veracruz, situat în Golful Mexic, a devenit, în ultimul an, baza cartelului Zetas, grupare de criminalitate organizată considerată cea mai violentă din Mexic. Conduşi de foşti militari de elită din armata mexicană, membrii grupului şi-au stabilit baza în Veracruz, ca urmare a ofensivei lansate de armată în statul Tamaulipas, aflat la graniţa cu SUA.

IRAN

Americani eliberaţi

Cei doi excursionişti americani deţinuţi în Iran din 2009, sub acuzaţia de spionaj, au fost eliberaţi ieri, afirmă un oficial american citat de CNN. Justiţia iraniană confirmase oficial, ieri, decizia de eliberare a celor doi americani deţinuţi de doi ani în Iran, pentru spionaj, după ce a transformat pedeapsa lor cu închisoarea în cauţiune de cinci miliarde de riali (circa 400.000 de dolari). Shane Bauer şi Josh Fattal, amândoi de 29 de ani, au fost arestaţi pe 31 iulie 2009, la frontiera dintre Iran şi Irak, împreună cu o altă americancă, Sarah Shourd, eliberată pe cauţiune în 2010. În august anul acesta, cetăţenii americani fuseseră condamnaţi la opt ani de detenţie, pentru spionaj şi pentru pătrundere ilegală pe teritoriul iranian. Potrivit avocatului celor doi, Masoud Shafiee, americanii ar urma să fie predaţi ambasadei elveţiene din Iran, misiune ce reprezintă interesele diplomatice americane. Cei doi americani au fost eliberaţi cu o zi înainte de discursul preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, la Adunarea Generală ONU de la New York.

RUSIA

Satelit militar lansat

Rusia a lansat cu succes, ieri, un satelit militar, într-o operaţiune care a fost amânată trei săptămâni, după eşecul lansării unei rachete Proton, a anunţat agenţia spaţială rusă Roskosmos. O rachetă Proton-M lansată de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, la 2.47, ora Moscovei, a plasat pe orbită un satelit pentru Ministerul Apărării, a informat Roskosmos.

YEMEN

Acord de încetare a focului

Un acord de încetare a focului, negociat de vicepreşedintele yemenit, Abedrabbo Mansour Hadi şi de diplomaţi occidentali, a intrat în vigoare, marţi, la Sanaa, după ce forţele guvernamentale au lansat obuze asupra unei tabere a manifestanţilor, omorând cel puţin şapte persoane. Armistiţiul a intrat în vigoare la ora locală 16.00. Capitala yemenită a fost liniştită în noaptea de marţi spre miercuri, după ore în care au fost auzite focuri de armă între trupele guvernamentale şi opozanţii înarmaţi, răspândiţi în suburbiile cele mai bogate. Soldaţii guvernamentali au lansat, duminică, un asalt sângeros asupra manifestanţilor, în care şi-au pierdut viaţa zeci de persoane. Asaltul a continuat luni şi marţi. Violenţele marchează o escaladare abruptă a tensiunilor dintre manifestanţii care cer demisia lui Saleh şi forţele de securitate loiale preşedintelui Ali Abdullah Saleh. Saleh, care conduce ţara de 30 de ani, se află în Arabia Saudită din iunie, când a fost rănit într-un atac asupra complexului prezidenţial. El refuză să demisioneze şi promite că va reveni în ţară.

PAKISTAN

Mai puţini militari SUA

Islamabadul şi Washingtonul au convenit să reducă la jumătate numărul militarilor americani din Pakistan. Circa 300 de militari americani servesc în Pakistan, printre care instructori pentru operaţiunile speciale contraterorism. Prezenţa trupelor americane în Pakistan nu este privită cu ochi buni de populaţie, iar opoziţia a acuzat Guvernul că a permis ca Pakistanul să devină ”un servitor al SUA”. Relaţiile bilaterale s-au deteriorat de când Osama bin Laden a fost ucis la 2 mai, în Pakistan, într-un raid al forţelor americane. Pakistanul a spus că nu a fost notificat înainte de operaţiune.



12