Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 17 Mai 2010 / 00:00 456 accesări

AUSTRIA

Româncă atacată

O româncă a fost spitalizată la Viena cu arsuri care îi pun în pericol viaţa, după ce a fost stropită cu un lichid inflamabil şi apoi i s-a dat foc de către un bărbat cu care a avut o dispută în noaptea de sâmbătă despre duminică. Potrivit postului austriac de televiziune ORT, bărbatul ar fi tot român. Incidentul s-a petrecut în faţa sălii de dans Fantastik de pe strada Laxenburger, iar autorul atacului a fugit apoi cu un BMW care avea număr de înmatriculare în România. Poliţia nu a stabilit încă dacă cei doi fuseseră înăuntru sau dacă bărbatul, pur si simplu, a aruncat femeia din maşină şi i-a dat foc în dreptul localului respectiv. Femeia a fost plasată în comă artificială, având arsuri grave în special la mâini şi în partea superioară a corpului. Circumstanţele în care s-a produs atacul încă nu sunt clare, deşi poliţia a deschis o anchetă. Românca a putut fi identificată graţie actelor de identiate ca fiind Florentina M., în vârstă de 35 de ani, dar poliţia nu a putut localiza eventuale rude. Potrivit elementelor prelimare ale anchetei, bărbatul care i-a dat foc ar fi cunoscut sub numele de “Creţu”. Poliţia austriacă a făcut apel la eventualii martori să furnizeze orice informaţii ce s-ar putea dovedi folositoare în acest caz şi a pus la dispoziţie un număr gratuit de telefon.

OLANDA

Supravieţuitor repatriat

Băieţelul olandez de 9 ani, singurul supravieţuitor al catastrofei aeriene produse recent în Libia, a fost repatriat sâmbătă la bordul unui avion ambulanţă, după ce i s-a spus că părinţii şi fratele său se numără printre cele 103 victime ale accidentului aviatic. Ruben Van Assouw, originar din oraşul Tilburg, în sudul Olandei, a sosit pe aeroportul din Eindhoven la bordul unui avion ambulanţă libian. Acesta a fost însoţit de un medic libian şi de mătuşa sa. Un avion Airbus A330-200, aflat în serviciu abia din luna septembrie, zbura pe o rută între Johannesburg din Africa de Sud şi Libia, prăbuşindu-se miercuri, în apropiere de pista de aterizare. Fiul liderului libian Muammar Gaddafi, Saif al Islam, a interpretat supravieţuirea micuţului ca pe “un miracol al lui Allah”. Micuţul Ruben Van Assouw se întorcea alături de părinţi şi de fratele său de 11 ani dintr-un safari în Africa de Sud. Alţi 70 de cetăţeni olandezi şi-au pierdut viaţa în acest accident aviatic. Deocamdată corpurile victimelor nu au fost repatriate, autorităţile libiene anunţând că aşteaptă de la rudele celor care şi-au pierdut viaţa informaţii cu privire la semne distinctive ale acestora sau fişe medicale pentru identificare.

IRAN

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade s-a produs vineri târziu în sudul Iranului, nefiind semnalată nicio victimă. Seismul a avut loc în apropiere de Dalaki, un oraş situat în provincia Boushehr, în apropierea provinciei Fars. Seismul a provocat panică în rândul populaţiei. Iranul, care se află pe mai multe falii ale scoarţei terestre, este zguduit în mod regulat de cutremure. Pe 26 decembrie 2003, un seism major a făcut 31.000 de morţi la Bam, în sud-estul ţării.

CHILE

Nou bilanţ

Guvernul chilian a anunţat un bilanţ în creştere al victimelor seismului şi tsunami-ului care i-a urmat pe data de 27 februarie: 521 de morţi, cu 35 mai mulţi decât în raportul oficial precedent. Numărul persoanelor dispărute s-a redus de la 79 la 56, potrivit Guvernului, care se bazează pe registrul pentru semnalările dispariţiilor. În raport cu ultimul bilanţ, 35 de noi victime au fost adăugate, după primirea certificatelor de deces respective, ceea ce majorează numărul morţilor la 521 persoane faţă de cele 486 precedente, a indicat Ministerul de Interne pe site-ul său Internet. Pagubele materiale provocate de seismul cu magnitudinea 8,8, unul dintre cele mai violente în ultimul secol, sunt estimate la 24 miliarde de euro.

PAKISTAN

Răpire în masă

Cel puţin 60 de persoane, între care femei şi copii, au fost răpite în regiunea tribală din nord-vestul Pakistanului de indivizi îmbrăcaţi în poliţişti care au pus la cale o ambuscadă. Răpirea în masă a avut loc în regiunea Kurram, iar principalii suspecţi sunt luptători Taliban. Militanţii, puternic înarmaţi, s-au dat drept poliţişti şi au luat cu ei câteva vehicule dintr-un convoi ce se îndrepta spre Parachinar, principalul oraş din Kurram. Deocamdată atacul nu a fost revendicat. În regiune au loc frecvent luări de ostatici, scopul fiind obţinerea unor răscumpărări. Miliţiile Taliban au o prezenţă puternică în Kurram, un fieff islamist de la graniţa cu Afganistanul, dar şi locul unde au avut loc violenţe între majoritatea sunnită şi şiiţi.

15 mai 2010 18:11

FRANŢA

Repatriere

Profesoara universitară franceză Clotilde Reiss, acuzată de spionaj de către Iran după alegerile contestate de anul trecut, revine duminică în Franţa. Femeia a fost condamnată la zece ani de închisoare, dar pedeapsa a fost comutată în achitarea unei amenzi de 285.000 de dolari. Clotilde Reiss, în vârstă de 25 de ani, era acuzată de spionaj şi că a trimis prin e-mail fotografii de la protestele ce au urmat alegerilor din iunie 2009. Ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner, a afirmat că nu s-a plătit nimic pentru eliberarea tinerei care urma să se întâlnească cu preşedintele Nicolas Sarkozy, duminică seară. Săptămâna trecută, Franţa a eliberat un inginer iranian pe care îl arestase pentru că ar fi exportat ilegal dispozitive electronice pentru a le vinde armatei iraniene.

GERMANIA

Noi lideri

Partidul german de stânga Die Linke şi-a ales noi lideri la congres, într-un moment în care formaţiunea este divizată în legătură cu modul în care trebuie să se adapteze pentru a fi mai prezentă pe scena politică. Partidul a ales doi noi lideri. Gesine Loetzsch, expertul pe buget al partidului, a obţinut 92,8% din voturi, iar Karl Ernst a obţinut 74,9%. Cei doi preiau puterea de la Oskar Lafontaine şi Lothar Bisky. Oskar Lafontaine, fost social-democrat din Saarlandf, a făcut partidul mai popular în vestul Germaniei. Partidul Die Linke a fost format în 2007 cu membri din fostul partid socialist PDS din Est şi unionişti nemulţumiţi din Vest. Săptămâna trecută, Die Linke a obţinut 5,6% din voturi şi 11 locuri în landul Renania de Nord-Westphalia, landul cel mai mare şi mai populat. Unul din cinci alegători locuieşte în acest stat, deci este un rezultat crucial. Cu toate că mulţi politicieni cred că Die Linke nu este pregătit pentru guvernare, la nivel regional are deja un impact.

POLONIA

Asigurări

La bordul avionului lui Lech Kaczynski nu se aflau date NATO sensibile, asigură un oficial din serviciile poloneze de contrainformaţii. Avionul s-a prăbulit la 10 aprilie lângă Smolensk, toate cele 96 persoane aflate la bord pierzându-şi viaţa, inclusiv preşedintele Lech Kaczynski. „La bord exista un telefon prin satelit, dar nu existau coduri secrete, dispozitive sau materiale criptografice. Telefonul preşedintelui era un simplu telefon prin satelit”, a precizat Krzysztof Dusza. Presa internaţională a speculat că serviciile secrete ruse FSB ar fi interceptat documente sensibile şi diverse alte date pe dispozitive, imediat după accident. Oficialul a calificat aceste afirmaţii drept „pure speculaţii”.

THAILANDA

Disponibilitate la negocieri

Cămăşile roşii s-au declarat dispuse să negocieze cu Guvernul pentru încheierea crizei politice care provoacă haos la Bangkok, a declarat un lider al opoziţiei. Violenţele s-au soldat în ultimele zile cu cel puţin 30 de morţi şi 200 de răniţi. Cămăşile roşii, susţinătorii fostului premier Thaksin Shinawatra, înlăturat de la putere în 2006 printr-un puci, duc din martie o campanie de manifestaţii la Bangkok pentru a obţine alegeri anticipate şi dizolvarea Parlamentului. Starea de urgenţă, decretată la Bangkok şi în regiune la începutul lunii aprilie, a fost extinsă joi la alte 15 provincii. Adunările de mai mult de cinci persoane sunt interzise.

BULGARIA

Măsuri de criză

Bulgaria îşi va închide în jur de 20% dintre cele 100 de misiuni diplomatice în străinătate, a declarat ministrul Afacerilor Externe Nikolai Mladenov. Închiderea misiunilor se va face în baza unor criterii care includ parteneriatul strategic şi interesele economice ale Bulgariei în statul respectiv, potenţialul de dezvoltare a lor şi posibilitatea de transfer al diplomaţilor către ale reprezentanţe. Măsura nu va aduce economii imediate semnificative, chiar dacă statul bulgar va putea vinde clădirile ambasadelor, dar va avea un efect foarte important pe termen lung, a afirmat acesta, precizând că modificări se vor face şi în structura de personal a ambasadelor.

LETONIA

Control la frontieră

Letonia introduce controlul la frontiera internă Schengen în perioada 24 mai - 1 iunie, aceasta fiind una dintre măsurile de securitate adoptate pentru buna desfăşurare a sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO, ce se va desfăşura la Riga, între 28 mai - 1 iunie. Sunt aşteptaţi în capitala letonă aproape 260 de parlamentari din cele 28 de ţări membre NATO, inclusiv din Congresul american şi din Parlamentul de la Bucureşti.



12