Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 26 Martie 2009 / 00:00 503 accesări

Şandru spune s-ar putea înscrie în PSD pentru a candida la PE

Preşedintele PIN, Lavinia Şandru, a declarat, ieri, că s-ar putea înscrie în PSD pentru a putea candida pe listele acestui partid la euroalegeri, dar sub condiţia ca, după intrarea în PE, să se poată întoarce în partidul pe care l-a fondat alături de Cozmin Guşă. Şandru spune că, de altfel, şi legea, în lipsa unei alianţe electorale PSD-PIN, o constrînge să se înscrie în PSD pentru a putea candida. Lavinia Şandru s-a declarat onorată de propunerea vicepreşedintelui PSD Radu Moldovan de a candida la europarlamentare pe lista PSD şi consideră că relaţia sa de colaborare cu liderii social-democraţi justifică această proiect. Ea a precizat că astăzi va decide împreună cu cei de la PIN asupra candidaturii sale.

Severin consideră că este necesar un Pact al locurilor de muncă în UE

Preşedintele Delegaţiei europarlamentare PSD, Adrian Severin, a declarat, ieri, în plenul PE, că este necesară organizarea unui summit social al UE, care să ducă la un Pact european pentru locuri de muncă. Intervenţia lui Severin a avut loc în cadrul dezbaterii privind rezultatele Consiliului European de primăvară, la care au participat premierul ceh, Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Potrivit europarlamentarului social-democrat, “un astfel de summit ar trebui să decidă, între altele, că acele companii care trimit în şomaj angajaţii nu trebuie să mai distribuie dividende, că societăţile transnaţionale nu trebuie să negocieze doar cu sindicatele naţionale, ci şi cu cele europene, şi că nu putem obţine profit fără solidaritate socială”.

Comisia de industrii a Camerei a modificat articolele care vizau cazul Sterling

Preşedintele Comisiei de industrii a Camerei, Iulian Iancu, a susţinut ieri că membrii forului au decis abrogarea articolelor din OUG 101/2007 care priveau direct cazul Sterling, dar votul asupra modificărilor aduse Ordonanţei va fi peste o săptămînă. Deputatul a adăugat că, odată cu eliminarea acestor articole, dispare baza legală a hotărîrii de Guvern care făcea posibil contractul Sterling. Pe de altă parte, deputaţii au decis modificarea Ordonanţei în privinţa modalităţii de calcul redevenţelor, astfel încît să crească încasările la bugetul stat.

Norica Nicolai, cap de listă PNL la europarlamentare

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a fost desemnată de către noul Biroul Politic Central al partidului, ieri, să fie deschizătoarea listei candidaţilor PNL la alegerile pentru PE. Conform unor surse liberale, pe locul doi se află europarlamentarul Renate Weber. Printre primii cinci candidaţi pe lista PNL la europarlamentare se află şi Adina Vălean, Ramona Mănescu şi Cristi Buşoi, toţi trei actuali europarlamentari.

PNL şi UDMR contestă la CCR modificarea Statutului funcţionarilor publici

Deputaţii PNL şi ai UDMR vor contesta la Curtea Constituţională Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, a anunţat viceliderul PNL Eugen Nicolăescu, potrivit căruia contestaţia este semnată de 83 de parlamentari ai celor două partide. Reprezentanţii PNL şi UDMR au apreciat că legea încalcă prevederile constituţionale referitoare la dreptul la muncă şi pe cele referitoare la modul în care se adoptă legile de Parlament şi au apreciat că prin noile reglementări se politizează administraţia publică.

Marko critică graba cu care se încearcă adoptarea codurilor juridice

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a criticat, ieri, graba cu care se încearcă adoptarea celor patru coduri juridice. El a afirmat că în justiţie este nevoie de reformă, dar a subliniat că această reformă trebuie să fie foarte bine fundamentată, să fie coerentă şi să fie susţinută de cea mai mare parte a clasei politice. Bela a fost de părere că adoptarea celor patru coduri trebuie să fie precedată de “dezbateri foarte serioase” în condiţiile în care acestea conţin “prevederi stufoase”.

Ordonanţa privind tichetele de vacanţă, adoptată de Senat

Senatorii au adoptat, ieri, cu 58 de voturi “pentru”, 16 “împotrivă” şi 5 abţineri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă. Ordonanţa guvernului prevede că instituţiile din sectorul bugetar pot emite tichete de vacanţă, cu valori nominale de 10, 20, 30, 40 şi 50 lei, urmînd să plătească unităţilor afiliate cu care au încheiat contracte pentru decontarea tichetelor de vacanţă contravaloarea acestora, după prestarea serviciilor de turism. Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de tichete de vacanţă este contravaloarea a şase salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal. Legea prevede că angajatul care a beneficiat de tichete de vacanţă nu mai beneficiază de prima de vacanţă în cursul anului respectiv sau de bilete de odihnă. Ordonanţa de urgenţă merge spre adoptare la Camera Deputaţilor, care este decizională.

Noua conducere a PNL se întruneşte în primul BPC

Noua conducere a PNL aleasă de Congresul extraordinar din 20-21 martie se va reuni, luni, în prima şedinţă a Biroului Politic Central, în care va discuta lista pentru europarlmentare, va numi un nou purtător de cuvînt, va decide calendarul pentru perioada următoare şi convocarea primului Consiliu Naţional Executiv. Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, Ludovic Orban, liderii liberali vor avea în această şedinţă “o primă discuţie pe lista pentru europarlamentare” şi vor stabili, probabil, şeful de campanie a alegerilor pentru PE. Referitor la Departamentul de comunicare, conform unor surse din PNL, Adriana Săftoiu va obţine un rol mai important în coordonarea acestui departament.

Lipsă de cvorum la Cameră

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu a reuşit, ieri, să se întrunească, din lipsă de cvorum, la şedinţă fiind prezenţi doar cinci membri din totalul de 13. La şedinţă au fost prezenţi social democraţii Adrian Năstase, Valeriu Zgonea, Daniela Popa şi democrat-liberalii Gheorghe Albu şi Dumitru Pardău. Secretarul Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea s-a arătat nemulţumit de faptul că membrii Biroului Permanent nu au fost informaţi că preşedintele Camerei nu va fi prezentă la şedinţa conducerii Camerei. Democrat-liberalul Gheorghe Albu a precizat, însă, că Roberta Anastase participă la o activitate parlamentară, împreună cu premierul Emil Boc şi, din acest motiv, a absentat de la şedinţa conducerii Camerei.

Procesul fostului ministru Păcuraru, amînat pentru a doua oară

Instanţa supremă a amînat, ieri, pentru a doua oară, dezbaterile în dosarul în care fostul ministru al Muncii Paul Păcuraru şi Ilie Morega sînt acuzaţi de fapte de corupţie, după ce ambii au cerut termen pentru pregătirea apărării. Dezbaterile în acest dosar vor fi reluate în 22 aprilie. Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Paul Păcuraru, ministru al Muncii în perioada 3 aprilie 2007 - 23 septembrie 2008, şi pe Ilie Morega, membru AGA la societăţile comerciale ale complexului Energetic Rovinari, ambii acuzaţi de fapte de corupţie.

Puşcaş spune că Guvernul nu trebuie să prezinte scuze italienilor

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Vasile Puşcaş, a declarat ieri, că nu este responsabilitatea Guvernului român să prezinte scuze pentru infracţiunile comise de români în Italia, subliniind că autorităţile trebuie să îşi facă datoria, respectînd principiile statului de drept. Puşcaş s-a întîlnit ieri, la Bucureşti, cu ministrul italian pentru Politici Europene, Andrea Ronchi. La finalul întrevederii, Puşcaş a fost întrebat de jurnalişti italieni dacă nu ar fi oportun ca Guvernul român să prezinte scuze adolescentei italience violate în februarie în Parcul Caffarella din Roma. “Nu este o problemă politică, ci judiciară”, a răspuns el. Puşcaş a arătat că cetăţenii italieni şi autorităţile italiene “trebuie să facă distincţie între prezumţia de nevinovăţie şi dimensiunea morală şi trebuie să le demonstreze celorlalţi cetăţeni europeni că este vorba de aplicarea principiilor şi regulilor care stau la baza statului de drept”.

PD-L, interesat de ideea organizării prezidenţialelor odată cu alegerile pentru PE

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, ieri, că PD-L ar putea fi interesat de ideea organizării alegerilor prezidenţiale odată cu cele pentru Parlamentul European, în 7 iunie. Întrebat despre “un curent de opinie” care ar începe să se contureze potrivit căruia poate ar fi oportun ca alegerile europarlamentare să coincidă cu cele prezidenţiale, Berceanu a răspuns: “Eu cred că e foarte interesantă ideea asta... pentru că ar finaliza o întreagă agitaţie care se suprapune peste o perioada foarte grea”. Solicitat să precizeze dacă el sau partidul pe care îl reprezintă ar putea veni cu o iniţiativă în acest sens, Berceanu a spus că nu ştie. Liderul democrat-liberal a mai spus că probabil că cei trei potenţiali candidaţi cunoscuţi pentru alegerile prezidenţiale, Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Crin Antonescu vor analiza împreună cu partidele lor ce este mai avantajos.



12