Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 19 Februarie 2009 / 00:00 474 accesări

Guvernul a asigurat OLAF că DLAF va rămîne independentă

O delegaţie din cadrul OLAF, condusă de şeful acestei instituţii, Franz Herman Brunner, s-a întîlnit la Bucureşti cu ministrul Vasile Puşcaş, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, precum şi cu vicepremierul Dan Nica. Vizita delegaţiei OLAF are loc în contextul recentelor modificări decise de Cabinetul Boc în legătură cu funţionarea Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) de la Bucureşti. Nica şi Puşcaş l-au asigurat pe şeful OLAFl că DLAF va fi menţinută şi îşi va păstra independenţa, dar în condiţiile unei performanţe sporite privind controlul fondurilor europene. Puşcaş a arătat că actualii guverananţi sînt preocupaţi doar de “calitatea profesională” a DLAF.

Raportul juriştilor şi contraraportul la dosarele lui Năstase, analizate luni

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor va discuta, luni, despre scrisoarea procurorului general al României, Codruţa Kovesi, care solicită plenului Camerei începerea urmãririi penale a deputatului Adrian Năstase. Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat că a depus la Biroul Permanent al Camerei un contraraport prin care povesteşte cum s-a desfãşurat şedinţa Comisiei juridice, în care s-a discutat despre cazul Năstase. Potrivit lui Iordache, contraraportul precizeazã că plenul Camerei Deputaţilor nu poate fi sesizat în legăturã cu scrisoarea procurorului general, pentru că în Comisia juridică nu s-au supus mai multe propuneri la vot.

Prevederile pentru urmărirea penală a miniştrilor, trimise comisiei de regulament

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a informat, ieri, Biroul Permanent, că, în 6 decembrie 2008, a expirat termenul în care Parlamentul trebuia să modifice prevederile Regulamentului referitoare la numărul de voturi necesare aprobării cererii de începere a urmăririi penale a membrilor Guvernului. Membrii comisiei au fost mandataţi să pună în acord Regulamentul Camerei cu decizia Curţii Constituţionale care a constatat, în data de 22 octombrie 2008, la sesizarea PD-L, că prevederile potrivit cărora plenul Camerei aprobă cererea privind începerea urmăririi penale a membrilor Guvernului, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor, sînt neconstituţionale.

Iniţiativă ca parlamentarii să beneficieze de pensie la fel cu cea din sistemul public

Grupul parlamentar al PD-L a depus, ieri, la Camera Deputaţilor, un proiect de modificare a statutului deputaţilor şi senatorilor în sensul ca parlamentarii să beneficieze de pensie calculată la fel cu cea din sistemul public de pensii. Liderul grupului PD-L, Mircea Toader, a precizat că este vorba despre o iniţiativă mai veche a PD-L, care datează din legislatura trecută. Toader a explicat că proiectul de modificarea a statutului deputaţilor şi senatorilor în privinţa pensiilor a fost iniţiat pentru a “credibiliza” activitatea parlamentară, astfel încît să nu mai fie necesară justificarea de ce parlamentarii primesc o altfel de pensie decît cea din sistemul public. El a adăugat că redepunerea iniţiativei legislative reprezintă o obligaţie asumată în campania electorală. Potrivit acestuia, grupul PD-L nu a discutat cu PSD despre aceastã iniţiativă.

AEP a virat la bugetul de stat depozite ale partidelor care nu au obţinut 2% din voturi

Autoritatea Electorală Permanentă a virat la bugetul de stat 610.000 lei, depozitele constituite de către partidele politice care nu au obţinut un număr de voturi egal cu 2% din voturile valabil exprimate la nivel naţional. Potrivit AEP, depozitele aparţin următoarele formaţiuni politice: Partidului Verde Ecologist (295.000 lei ), Partidul Popular Protecţiei Sociale (217.000 lei), Partidul Democrat Creștin (15.000 lei) Partidul Socialist (5.000 lei) Partidul României Europene (2.500 lei). La aceasta se adaugă depozitele celor 30 candidaţilor independenţi (75.000 lei) care nu au obţinut cel puţin 20% din voturile valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat.

Guvernul român şi cel ungar vor organiza în continuare şedinţe comune

Guvernul României şi cel al Ungarei vor continua să organizeze şedinţe comune, ca o modalitate de menţinere a dialogului la nivel bilateral pe teme de interes european şi regional, au convenit, ieri, premierul Emil Boc şi preşedintele Adunării Naţionale de la Budapesta, Katalin Szilli. Cei doi oficiali s-au întîlnit, la Palatul Victoria, pentru a discuta despre proiectele convenite la şedinţele comune precedente. Preşedintele Adunării Naţionale a Ungariei a arătat că extinderea colaborării bilaterale în ceea ce priveşte realizarea unor proiecte de infrastructură de transport este un ţel comun al celor două ţări, fiind în interesul ambelor state să stabilească poziţii comune la nivel european, în principal în ceea ce priveşte stabilirea unei politici europene în domeniul energiei. Cei doi oficiali au discutat şi despre măsurile la nivel naţional pentru reducerea efectelor crizei economice globale.



12