Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 23 Decembrie 2008 / 00:00 459 accesări

Şeful AVAS şi alţi şapte secretari de stat, eliberaţi din funcţii

La final de mandat, premierul Călin Popescu Tăriceanu a semnat deciziile de eliberare din funcţie, a preşedintelui Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, şi a şapte secretari de stat, după ce săptămîna trecută a avizat retragerea din Guvern a altor demnitari. Pe lista secretarilor de stat eliberaţi din funcţie, la cerere, se aflau, ieri, alţi şapte secretari de stat din fostul guvern. Premierul a aprobat şi eliberarea Elenei Roxana Badea din funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap. Pînă în prezent, în urma solicitări venite de la Tăriceanu, din Guvern s-au retras 10 secretari de stat şi 15 consilieri de stat.

Gheorghe Barbu, secretar general al Camerei

Democrat-liberalul Gheorghe Barbu a fost ales, luni seară, de deputaţi, cu unanimitate de voturi, în postul de secretar general al Camerei. Totodată, plenul Camerei Deputaţilor a hotărât să-l elibereze din funcţie de liberalul Titu Gheorghiof. Noul secretar general al Camerei Depuraţilor, Gheorghe Barbu, propus de PD-L, a fost ales în funcţie cu 176 de voturi \"pentru\" şi niciun vot împotrivă. Potrivit preşedintelui Comisiei de validare, deputatul Marius Rogin, au fost prezenţi 218 de deputaţi, din care au votat un număr de 176, care şi-au exprimat votul favorabil. Fostul secretar general Titu Gheorghiof a fost eliberat din funcţie de plen, cu 13 voturi \"împotrivă\".

Compatibilitatea a şapte senatori, verificată

Comisia juridică va analiza dacă şapte senatori se află în incompatibilitate, în urma solicitărilor adresate de aceştia Biroului Permanent al Senatului. Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a menţionat că senatorii care au adresat astfel de cereri conducerii Camerei sînt Dan Şova, Ioan Mang, Mircea Diaconu, Liviu Cîmpan, Liviu Titus Pasca, Silistru Doina şi Paul Ichim. El a spus că persoanele respective au profesii universitare sau desfăşoară activităţi de cercetare. Potrivit Regulamentului Senatului, calitatea de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului.

Activitatea comisiilor Camerei în vacanţa parlamentară, stabilită

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit ieri activitatea comisiilor de specialitate în perioada vacanţei parlamentare şi a analizat situaţia de incompatibilitate a trei noi deputaţi. Pe ordinea de zi a şedinţei s-a aflat o sesizare din partea Agenţiei Naţionale de Integritate privind situaţia de incompatibilitate a deputatului UDMR Olosz Gergely, acesta fiind şi administrator la Biolact Cooperativa Agricolă. Totodată, conducerea Camerei a primit două comunicări de situaţie de incompabilitate din partea deputatul PSD Carmen Moldovan, care este administrator la o societate, şi din partea lui Doru Claudia Frunzulică (PSD), membru într-un consiliu al pensiilor private.

Două maşini mai puţin, pentru senatori

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a anunţat, ieri, după şedinţa Biroului Permanent, că, \"în programul de austeritate deja cunoscut\", conducerea acestei Camere a aprobat reducerea cu două autoturisme a parcului de maşini. El a explicat că, în urma desfiinţării a două grupuri parlamentare, personalul acestora şi parcul auto au rămas la dispoziţia Secretarului general. \"Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a atras atenţia Biroului Permanent lărgit ca perioada următoare să fie dominată de un regim de austeritate şi cumpătare privind folosirea banilor bugetului Senatului, cunoscut fiind că acesta a fost redus în mod substanţial\", a menţionat senatorul. Pe de altă parte, el a spus că unii senatori au reclamat la Biroul Permanent faptul că, spre deosebire de deputaţi, senatorii beneficiază de cheltuieli şi sume forfetare similare cu cele ale deputaţilor, deşi actualele colegii senatoriale sînt mult mai întinse şi se suprapun pe două sau trei colegii de deputaţi.

În perioada vacanţei, comisiile senatoriale vor lucra cîte o săptămînă

Toate comisiile permanente ale Senatului vor lucra cîte o săptămînă în ianuarie, în raport de nevoile şi de proiectele care vor fi în dezbatere. Chestorul Senatului, Ioan Chelaru a spus că, în prima lună a lui 2009, fiecare senator va desfăşura, timp de zece zile, activitate în teritoriu. Potrivit lui Chelaru, în aceeaşi lună, fiecare membru al Biroului Permanent va trebui să asigure permanenţa pentru o săptămînă. PD-L şi PSD au ca prioritate elaborarea proiectelor legii bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2009, pe care Guvernul intenţionează să le formuleze în maximum o lună.



12