Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Administrație 11 Noiembrie 2008 / 00:00 491 accesări

BEC limitează accesul presei şi a observatorilor la alegeri

Asociaţia Pro Democraţia (ADP), Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi-au exprimat, ieri, nemulţumirea faţă de o decizie a Biroului Electoral Central (BEC) prin care accesul şi staţionarea presei şi a observatorilor, la alegerile din 30 noiembrie, se fac doar în spaţii special amenajate. „APD, AMP şi CJI îşi exprimă stupefacţia faţă de adoptarea, de către BEC, a Deciziei nr. 47/D/6.11.2008, prin care se reglementează faptul că observatorii organizaţiilor neguvernamentale, precum şi reprezentanţii instituţiilor mass-media acreditate la alegerile din 30 noiembrie 2008 au acces numai în spaţiile special amenajate în acest sens (art. 1) şi pot staţiona numai în spaţiul stabilit în acest sens, în sala de votare, de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare (art. 2)”, se arată într-un comunicat al APD. Organizaţiile semnatare consideră „neîntemeiată decizia BEC, insistînd asupra faptului că aceasta creează condiţiile favorabile unor abuzuri din partea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi menţionează că sînt „conştiente de faptul că prezenţa observatorilor şi a jurnaliştilor nu trebuie să perturbe desfăşurarea în bune condiţii” a procesului electoral. APD, AMP şi CJI subliniază faptul că prezenţa şi activitatea observatorilor ONG, cît şi a reprezentanţilor presei acreditaţi în ziua votării se numără printre garanţiile democratice ale desfăşurării corecte şi transparente a unor alegeri libere. „Limitele acestei activităţi sînt suficient reglementate prin actul de acreditare. În situaţiile în care activitatea observatorilor sau a jurnaliştilor în secţiile de votare depăşeşte sau încalcă limitele legii, preşedinţii birourilor electorale pot retrage acreditarea acestora. Organizaţiile semnatare consideră că decizia BEC afectează în mod grav activitatea observatorilor independenţi şi a presei şi solicită revenirea asupra acesteia şi păstrarea prevederilor incluse în Anexa 3 a deciziei nr. 35 a BEC”, se mai menţionează în comunicatul APD.

Ghidul alegătorului pentru românii din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au lansat „Ghidul alegătorului român din străinătate”, pentru informarea cetăţenilor români stabiliţi peste hotare în legătură cu condiţiile în care pot vota la alegerile din 30 noiembrie, materialul putînd fi accesat pe site-urile celor două instituţii. Conform unui comunicat al MAE remis, ieri, ghidul prezintă sintetic cele mai importante elemente de noutate pe care le aduce Legea nr. 35/2008 privind desfăşurarea alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi a Senatului din 30 noiembrie 2008 în străinătate. „Ghidul face parte din planul de comunicare stabilit de MAE pentru informarea cetăţenilor români din afara graniţelor ţării, pentru a le aduce la cunoştinţă noua procedură de votare, aferentă votului uninominal”, precizează comunicatul. Ghidul va fi postat pe pagina web a MAE, în cadrul secţiunii „Alegeri Parlamentare 2008”, pe site-ul AEP şi pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice. Misiunile diplomatice vor multiplica materialul şi îl vor distribui gratuit cetăţenilor români prin intermediul consulatelor. De asemenea, vor transmite acest ghid asociaţiilor de români, cu rugămintea de a primi sprijinul lor pentru difuzarea informaţiei către comunităţile în care activează aceste organizaţii. Vor fi difuzate astfel de materiale şi în locurile de întîlnire ale românilor. De asemenea, în consulate şi în spaţiile publice frecventate de cetăţeni români vor fi puse afişe de informare în legătură cu necesitatea respectării condiţiilor de votare pentru cetăţenii români, aşa cum au fost stabilite de noul cadru legal în vigoare. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se informeze din timp asupra noii proceduri privind votul uninominal, pentru a-şi putea exercita acest drept în bune condiţii la scrutinul din 30 noiembrie 2008. În ghid se recomandă cetăţenilor care au actele expirate sau pierdute şi vor să voteze să obţină paşapoarte sau cărţi de identitate înainte de data scrutinului.

Soft-ul pentru alegeri va fi implementat de TeamNet International, cum era stabilit

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, ieri, că TeamNet International va respecta contractul pe care l-a încheiat cu AEP şi va implementa soft-ul necesar centralizării rezultatelor alegerilor. Potrivit Autorităţiii Electorale, firma TeamNet International, parte a grupului Asesoft, a dat asigurări că execuţia pachetului software este în grafic şi va fi terminat la timp. Grupul Asesoft a anunţat, săptămîna trecută, că renunţă la proiectul de două milioane de euro cu AEP, ce presupunea implementarea Sistemului Informatic de centralizare a datelor pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Au urmat apoi discuţii între conducerea AEP şi reprezentanţii societăţii TeamNet pentru clarificări referitoare la anunţul Asesoft, însă reprezentanţii companiei au spus că problema apărută va fi analizată în interiorul firmei şi vor comunica cel mai tîrziu pe 10 noiembrie o poziţie oficială.



12