Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 15 Iunie 2007 / 00:00 569 accesări

Italia – Scandal politic

Deputaţii din Liga Nordului, formaţiune de dreapta, au manifestat joi, cu virulenţă, în plină şedinţă, împotriva lui Romano Prodi şi a guvernului său, cerându-i să demisioneze şi provocînd o altercaţie cu aleşii majorităţii. Şedinţa a fost suspendată, iar deputaţii majorităţii au încercat să îi calmeze pe membrii Ligii. Aceştia din urmă, însă, s-au aşezat, simbolic, pe locurile membrilor guvernului şi şi-au continuat protestul. Liga Nordului, care numără 22 de deputaţi şi alte două partide de opoziţie, de dreapta - Forza Italia, formaţiunea condusă de Silvio Berlusconi şi Alianţa Naţională - au cerut miercuri, oficial, să fie primiţi de preşedintele Giorgio Napolitano. Ei intenţionează să denunţe “o criză insuportabilă” provocată, din punctul lor de vedere, de guvernul Prodi, “o criză care minează credibilitatea instituţiilor”. Napolitano îi va primi pe liderii partidelor în 20 iunie. Tot ieri, preşedintele provinciei Milano, Filippo Penati, a declarat că doreşte reintroducerea regimului de vize pentru români şi bulgari, în următorii doi ani, afirmînd că va cere negocieri în acest sens între Guvernul italian şi România şi Bulgaria. ”Dacă afluxul de imigranţi nu este oprit, va deveni de necontrolat. În timp ce încercăm să rezolvăm problemele a 100 de imigranţi, sosesc alţi 1.000; e ca şi cum ai încerca să scoţi apa din mare cu o linguriţă. Afluxul de imigranţi este o problemă foarte mare în ţara noastră, poate şi pentru că sîntem singurii care garantăm libera circulaţie”, a spus Penati.

Iran – Atac la ambasadă

Circa 100 de studenţi islamişti au manifestat joi, în faţa ambasadei britanice, unde urma să aibă loc o recepţie în onoarea aniversării reginei Elizabeta a II-a şi le-au cerut invitaţilor iranieni să nu meargă. Manifestanţii au început să arunce cu pietre, ouă şi pungi pline cu vopsea în intrarea principală a clădirii ambasadei, după o serie de discursuri. Tema manifestaţiei convocată la apelul Uniunii Asociaţiilor Islamice ale Studenţilor Independenţi a fost ”Trădările şi acţiunile diabolice ale guvernului britanic în Iran”.

Franţa – Accident rutier

Cel puţin două persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 20 au fost rănite, joi, în Franţa, într-un accident în care a fost implicat un autobuz luxemburghez ce transporta copii, pe un drum din apropiere de Reims. Autobuzul a intrat în coliziune cu un camion, pe autostrada A4 Metz-Paris, în localitatea Thillois. Circa zece răniţi sînt în stare gravă.

Spania – Incendiu în Ţara Bascilor

Un incendiu de proporţii a izbucnit joi, într-o parcare din suburbia oraşului Bilbao, în Ţara Bascilor, 120 de persoane din zonă fiind evacuate şi 15 maşini fiind distruse. Originea incendiului nu este cunoscută deocamdată, dar ar putea fi vorba despre un nou act de violenţă urbană, numit Kale Borroka, comis de tineri care susţin independenţa. Incendiul intervine după un altul, comis de o mînă criminală într-o parcare, marţi seară, în apropiere de San Sebastian, atribuit Kale Borroka.

Polonia – Vizită oficială

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a sosit, joi, la Varşovia, pentru a încerca să-i convingă pe liderii polonezi să nu blocheze adoptarea noului tratat european. Înainte de sosirea sa, Nicolas Sarkozy a transmis Poloniei un apel de urgenţă pentru adoptarea foarte rapidă a unui nou tratat al Uniunii Europene. Fraţii Kaczynski, la putere din toamna 2005, ca preşedinte şi premier, au avertizat constant că vor folosi veto-ul în privinţa unei relansări a reformelor în instituţiile europene, dacă partenerii din UE resping propunerile poloneze de modificare a sistemului de vot cu majoritate calificată în organismele Uniunii.

Bosnia-Herţegovina - Inculpaţi pentru crime de război

Circa 12.000 de persoane ar putea fi inculpate de justiţia bosniacă pentru rolul lor în conflictele care au afectat ţara în perioada 1992 - 1995, a declarat ambasadorul american itinerant pentru crime de război, Clint Williamson. Acesta nu a precizat care va fi repartizarea acestor inculpări între cele trei comunităţi bosniace: sîrbă, croată şi musulmană. Deşi aliaţi împotriva forţelor sîrbe bosniace în timpul războiului, croaţii şi musulmanii s-au luptat şi între ei timp de 11 luni, în 1992 - 1993. Conflictul a provocat, în total, moartea a circa 200.000 de persoane. Printre cele mai căutate persoane de TPI se numără liderul politic al sîrbilor din Bosnia, Radovan Karadzic şi omologul său militar, Ratko Mladic, ambii inculpaţi pentru genocid în 1995.



12