Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 21 Ianuarie 2014 / 00:00 505 accesări

ITALIA

Intemperii mortale

Un bărbat a fost dat dispărut, iar alte aproximativ 600 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele în apropiere de Modena, în nord-estul Italiei, din cauza unor ploi torenţiale care au provocat moartea unui medic venit să salveze un pacient, în Liguria, în vest, a scris presa de ieri. La Bastiglia, în provincia Modena, pompierii căutau un bărbat dispărut, în noaptea de duminică spre luni, în apele unui canal. Potrivit primelor informaţii, este vorba despre un locuitor care ar fi căzut din barca pneumatică în timp ce încerca să intervină în ajutorul altor persoane. La Genova, un medic de origine siriană, Elias Kassabij, în vârstă de 66 de ani, care s-a dus în vizită la un pacient, a decedat după ce a fost luat de ape, iar tatăl bolnavului s-a salvat agăţându-se de copaci şi a chemat ajutoare. În zona Modena, Carpi, Medolla şi Mirandoli, aproape 600 de persoane au fost evacuate din locuinţe, ca măsură de precauţie, din cauza unor viituri şi inundaţii. Circulaţia a fost închisă pe mai multe drumuri. Ploile torenţiale s-au deplasat ieri către sud, după ce au fost deosebit de violente în Liguria, provocând aproximativ 100 de alunecări de teren şi torenţi de noroi. Doi conductori de pe linia Intercity Milano-Vintimille, care asigură legătura între Italia şi Franţa, au fost uşor răniţi de pietre care s-au prăbuşit peste tren, vineri. Autorităţile căutau să organizeze ieri evacuarea garniturii care a deraiat. Unele vagoane se aflau în continuare pe calea ferată şi erau ameninţate de alunecarea progresivă a unui teren pe care se află un imobil cu mai multe apartamente, construit în anii '60 - '70.

FRANŢA

Inundaţii

Ploile torenţiale care au afectat, duminică, sud-estul Franţei s-au soldat cu cel puţin doi morţi şi o persoană dată dispărută. Mai multe localităţi situate între Hyères şi Le Lavandou au fost grav afectate de ploile care au început să cadă în zonă încă de vineri şi au continuat până ieri dimineaţă. Un bărbat de 73 de ani a decedat în propria pivniţă, iar un altul în maşina sa luată de ape, la Pierrefeu. O altă persoană, aflată pe ambarcaţiunea sa, a fost dată dispărută la La Londe-les-Maures, în apropiere de Hyères. Începând de la amiază, aproximativ 155 de persoane din localităţile afectate au fost evacuate cu ajutorul elicopterului. Duminică seara, locuitori din cartierul Oratoire, la Hyères, erau evacuaţi cu ajutorul unor ambarcaţiuni. Aproximativ 20 de drumuri departamentale au devenit impracticabile, iar traficul feroviar s-a reluat lent, după ce a fost suspendat în această zonă, unde 4.000 de locuinţe au rămas fără curent electric în cursul după-amiezii de duminică.

PAKISTAN

Atentat

Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi alte 18 rănite într-un atentat sinucigaş comis ieri dimineaţă de talibani, în apropiere de cartierul general al armatei pakistaneze, lângă Islamabad, acesta fiind cel de-al doilea atac sângeros al rebelilor în ultimele două zile. Mişcarea Talibanilor din Pakistan (TTP) a revendicat atacul de ieri şi atentatul cu bombă de duminică, în care au fost ucişi cel puţin 26 de militari, iar alţi 25 au fost răniţi, în nord-vestul ţării. Aceste două atacuri amplifică temerile privind intensificarea acţiunilor membrilor mişcării TTP, al căror număr a scăzut în ultimele luni, în special după moartea, în noiembrie anul trecut, a liderului mişcării, Hakimullah Mehsud, ucis de tirul unui avion american fără pilot. Atacul de ieri a avut loc cu puţin timp înainte de ora locală 8.00, într-o piaţă din oraşul Rawalpindi, în apropiere de Islamabad, într-o zonă cu măsuri stricte de securitate, deoarece este situată la aproximativ un kilometru de cartierul general al armatei, considerat una dintre cele mai influente instituţii din Pakistan. Atacul a fost comis de un atacator sinucigaş care a intrat în zonă cu bicicleta.

MAREA BRITANIE

Ajutoare sistate

Marea Britanie nu va mai acorda ajutoare sociale pentru locuinţă imigranţilor din UE care sunt şomeri, începând cu luna aprilie, au declarat, ieri, doi miniştri, precizând că doresc să repare astfel o ”trădare ruşinoasă” a lucrătorilor britanici. Începând cu aprilie, nou-veniţii din UE nu vor mai putea primi şi ajutor de şomaj, şi ajutor pentru locuinţă, au afirmat ministrul Muncii şi Pensiilor, Iain Duncan Smith, şi ministrul Afacerilor Interne, Theresa May. Guvernul conservator al premierului britanic, David Cameron, încearcă să contracareze popularitatea Partidului pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP, eurosceptic), partidul preferat al britanicilor, conform sondajelor, prin înăsprirea regulilor referitoare la imigraţie şi ajutoarele sociale. Cameron a anunţat, în decembrie anul trecut, o serie de reguli noi menite să-i oprească pe imigranţii din UE să primească ajutoare sociale imediat ce ajung în ţară. Conform acestor reguli, imigranţii trebuie să aştepte trei luni înainte de a aplica pentru asistenţă socială. Oficialii UE au criticat Marea Britanie în repetate rânduri pentru abordarea sa din ce în ce mai dură cu privire la imigraţie, care a agravat relaţiile deja tensionate dintre Bruxelles şi Londra din cauza dorinţei Marii Britanii de a-şi renegocia relaţia veche de 40 de ani cu UE.

NOUA ZEELANDĂ

Seism

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 a avut loc, ieri, în Noua Zeelandă, pe Insula de Nord, însă autorităţile nu au anunţat pagube importante. Cutremurul, care s-a produs la ora locală 15.52, a avut epicentrul la aproximativ 115 kilometri nord-est de capitală, Wellington. Hipocentrul s-a situat la o adâncime de 27 de kilometri, potrivit Institutului american de Geofizică USAGS. Seismul a fost resimţit pe insulele de Nord şi de Sud. Ulterior au avut loc mai multe replici. Noua Zeelandă se află pe Centrura de Foc a Pacificului, unde mai multe plăci intră frecvent în coliziune, provocând o activitate seismică importantă. Un cutremur cu magnitudinea de 6,3, care a avut loc în februarie 2013, în regiunea Canterbury (Insula de Sud), în zona Christchurch, s-a soldat cu 185 de morţi.



12