Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 25 Iunie 2013 / 00:00 418 accesări

BULGARIA

Protestatari reţinuţi

28 de persoane au fost reţinute duminică seară, la Sofia, în cea de-a zecea zi consecutivă de „manifestaţii împotriva oligarhiei”, a anunţat, ieri, ministrul bulgar de Interne. Un grup de circa 200 de tineri, identificaţi de manifestanţi drept potenţiali provocatori, a fost izolat de Poliţie, pentru a evita o încăierare. Cele 28 de persoane reţinute se aflau încă în arest, ieri. Valul de proteste de la Sofia şi din câteva mari oraşe bulgare - după o primă serie de manifestaţii din iarnă - a fost declanşat la 14 iunie, din cauza nominalizării unui deputat controversat, Delian Peevski, la conducerea Agenţiei Naţionale pentru Securitate (DANS). Peevski, un patron de presă în vârstă de 32 de ani, cu legături la o bancă puternică, este suspectat de activităţi ilicite de către opinia publică. Protestele s-au îndreptat ulterior împotriva întregii clase politice bulgare, denunţată pentru dependenţa de mediul de afaceri. De zece zile, între 7.000 şi 10.000 de persoane protestează la Sofia. Până în prezent, manifestaţiile s-au desfăşurat în linişte, cu excepţia câtorva ciocniri între naţionalişti, care s-au soldat cu opt răniţi, la 18 iunie. Premierul neafiliat politic Plamen Oreşarski, al cărui Guvern a fost învestit de Parlamentul bulgar la 29 mai, este acuzat de manifestanţi că „serveşte oligarhia”.

MAREA BRITANIE

Scandal de spionaj

Premierul britanic, David Cameron, a solicitat, ieri, Scotland Yard-ului să deschidă imediat o anchetă, pe fondul unor dezvăluiri de presă legate de presupuse tentative ale Poliţiei britanice de a-i spiona, în urmă cu zece ani, pe apropiaţii victimei unei crime rasiste, pentru a-i discredita. Cotidianul „The Guardian” a publicat, duminică, mărturia unui fost agent sub acoperire, Peter Francis, care a povestit că a participat la o operaţiune ce i-a vizat pe apropiaţii lui Stephen Lawrence, un adolescent de culoare înjunghiat mortal într-o staţie de autobuz la Londra, la 22 aprilie 1993. Prima anchetă a Poliţiei asupra acestei crime a fost îngreunată de un „rasism instituţional”, conform unui raport oficial ce a provocat o vie polemică. Potrivit fostului agent, Poliţia i-a cerut să-l treacă pe Stephen Lawrence pe post de militant antirasist, pentru a încerca să găsească informaţii susceptibile să discrediteze campania lansată pentru a reclama o anchetă mai temeinică asupra morţii adolescentului. Doi bărbaţi caucazieni, Gary Dobson şi David Norris, au fost inculpaţi în ianuarie 2012 pentru uciderea lui Stephen Lawrence. Condamnarea lor la închisoare pe viaţă a fost confirmată în august, în apel. Poliţia continuă ancheta, pentru a demasca eventuali complici.

ISRAEL

Amânarea orei de iarnă

Guvernul israelian a decis duminică să amâne trecerea la ora de iarnă la sfârşitul lui octombrie, aliniindu-se Europei şi SUA, în pofida opoziţiei ultrareligioşilor. Decizia, ratificată de consiliul de miniştri, va intra în vigoare în acest an, potrivit unui comunicat al serviciilor de presă ale premierului israelian, Benjamin Netanyahu. În 2005, partidele ultrareligioase au reuşit să treacă o lege, în ciuda opoziţiei majorităţii populaţiei, ce instituia trecerea la ora de iarnă cu o săptămână înainte de sărbătoarea Yom Kippur, ce este stabilită de calendarul ebraic şi este marcată între jumătatea lui septembrie şi începutul lui octombrie. Trecerea la ora de iarnă intervenea astfel, uneori, încă din prima jumătate a lui septembrie, reducând prematur durata perioadei de lumină mai puternică a zilei pentru evrei. Motivul invocat de ultrareligioşi: postul de Yom Kippur, ţinut de seara până seara, este uşurat de sosirea mai rapidă a nopţii. Pe de altă parte, pentru prima oară după mai multe decenii, noul Guvern israelian, format în martie, nu conţine partide ultrareligioase, care au servit în mod tradiţional drept pivoţi în diversele coaliţii guvernamentale.

EMIRATELE ARABE UNITE

OMV va explora zăcăminte energetice

Grupul energetic austriac OMV şi compania Abu Dhabi National Oil au semnat, ieri, un acord pe patru ani pentru a explora împreună zăcăminte de gaze naturale şi ţiţei în regiunea de coastă din estul emiratului Abu Dhabi, transmit Dow Jones Newswires şi Reuters. Acordul reprezintă o continuare strategică a celui semnat în 2012, când OMV, compania germană Wintershall AG şi Abu Dhabi National Oil Company au semnat o înţelegere pentru a evalua potenţialul unui câmp de condensat din Shuwaihat, zona de vest a emiratului Abu Dhabi. Emiratele Arabe Unite se numără printre primii zece producători mondiali de petrol şi este, totodată, al cincilea mare exportator de petrol. În 2011, Emiratele Arabe Unite au produs zilnic 2,5 milioane barili de petrol, urmând ca, până în 2017, producţia să crească la 3,5 milioane barili pe zi. În mai 2013, OMV anunţa că până la finele lui 2014 vrea să strângă un miliard de euro din vânzarea unor active, dar cu toate acestea nu are de gând să se retragă complet din niciuna din ţările în care activează. De asemenea, ţinta de producţie de 350.000 de barili pe zi pe care OMV şi-a propus-o pentru 2016 este una ambiţioasă, dar poate fi atinsă. Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.

MAREA BRITANIE

Arestat pentru masacru

Un bărbat de 54 de ani a fost arestat ieri, în Marea Britanie, în cadrul anchetei privind masacrul de la Chevaline, în estul Franţei, a anunţat Poliţia britanică. Anchetatorii nu au oferit precizări cu privire la identitatea persoanei. Dar, potrivit unei surse franceze apropiate dosarului, ar fi vorba despre Zaid al-Hilli, fratele lui Saad al-Hilli, britanicul de origine irakiană, în vârstă de 50 de ani, găsit mort la bordul maşinii sale, alături de soţia sa, Iqbal, în vârstă de 47 de ani, şi soacra sa, Suhaila al-Allaf, în vârstă de 74 de ani, în septembrie, în Alpii francezi. Un ciclist francez, Sylvain Mollier, a fost victimă colaterală a acestei drame. Bărbatul, arestat în jurul orei locale 7.30, este suspectat că a participat la un complot în vederea comiterii unei crime, au precizat anchetatorii. Zaid al-Hilli a fost deja audiat de Poliţia britanică în cadrul acestei anchete. Jandarmi francezi se află în prezent în Marea Britanie, pentru a participa la investigaţii.

BELARUS

Interdicţie suspendată

UE a suspendat, ieri, interdicţia de viză a ministrului de Externe al Belarusului, cu scopul de a facilita contactele diplomatice cu regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Vladimir Makei va putea de-acum să meargă în ţările membre UE, cu toate că şeful diplomaţiei belaruse rămâne pe lista persoanelor supuse unui regim de sancţiuni ale europenilor, au decis miniştrii de Externe ai UE reuniţi la Luxemburg. UE a reînnoit pentru un an, în octombrie, îngheţarea activelor şi interdicţia de viză pentru 243 de membri ai regimului, acuzaţi de încălcări grave ale drepturilor omului sau de represalii exercitate asupra societăţii civile şi opoziţiei democratice. Un embargo privind armele şi materialul represiv este, de asemenea, în vigoare începând din iunie 2011. Lituania, care asigură preşedinţia rotativă a UE în cel de-al doilea semestru, a anunţat intenţia sa de a favoriza normalizarea relaţiilor între UE şi Belarusul vecin, condus de peste 18 ani de Aleksandr Lukaşenko. Ţările baltice (Lituania, Letonia, Estonia), toate trei membre ale UE, apreciază că sancţiunile împotriva Minskului au un efect negativ asupra economiilor lor.



12