Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 15 Iunie 2013 / 00:00 434 accesări

ITALIA

Dramă românească

O româncă de 35 de ani a fost înjunghiată mortal, vineri dimineaţă, în orăşelul italian Foligno din regiunea Umbria. După descoperirea crimei, carabinierii au fost solicitaţi în cartierul Amelia din acelaşi oraş, unde un imigrant român se omorâse înjunghiindu-se în piept. Anchetatorii au stabilit că imigrantul care s-a sinucis era soţul româncei omorâte vineri dimineaţă.

OLANDA

Accident de muncă

Două persoane au murit şi o alta a fost rănită grav, vineri dimineaţă, într-un accident survenit pe o platformă de extracţie a gazelor care aparţine GDF Suez, în Marea Nordului. La momentul producerii accidentului, platforma L5A nu se afla în funcţiune şi era depresurizată, a indicat grupul francez, care a precizat că accidentul a avut loc în timpul unor teste de presiune asupra unui echipament. Platforma în cauză se află la circa 100 km nord-vest de oraşul Den Helder, în partea de nord-vest a Olandei. 16 persoane, între care şi cele trei victime, se aflau pe platformă la momentul accidentului. Poliţia a ajuns la faţa locului pentru a ancheta circumstanţele accidentului. Rănitul, un cetăţean olandez, a fost transportat la un spital din Leeuwarden cu elicopterul şi se află în stare stabilă.

SUA

Cel mai devastator incendiu

Două persoane au murit în cel mai devastator incendiu de vegetaţie din istoria statului Colorado, în vestul SUA, în care au fost distruse aproximativ 360 de case, au anunţat, joi, autorităţile. Aproximativ 38.000 de persoane au fost somate să evacueze locuinţele, atunci când flăcările au ajuns la intrarea în Colorado Springs, al doilea cel mai important oraş din acest stat. Incendiul, numit de pompieri „Black Forest“, era controlat în proporţie de 5%, joi seară, după ce a scăpat complet de sub control începând de marţi, când a izbucnit. Cele două victime au fost găsite în apropierea vehiculului lor, într-o zonă împădurită, părând că au murit încercând să fugă de flăcări. Incendiul, împotriva căruia luptă aproximativ 750 de pompieri, a antrenat evacuarea a aproximativ 13.000 de case. El este mai devastator decât incendiul de la Waldo Canyon, care a distrus 347 de case în 2012. Între alte incendii care afectează SUA în prezent, cel de la Royal George, la sud-vest de Colorado Springs, era controlat în proporţie de 20%, joi seara.

FILIPINE

Feribot naufragiat

Două persoane din cele 57 care se aflau la bordul unui feribot au murit vineri în largul Filipinelor, potrivit unui bilanţ provizoriu anunţat de salvatori. Accidentul s-a produs vineri dimineaţă, din motive încă necunoscute, la doi kilometri de coastele Insulei Burias. 55 de pasageri au fost salvaţi, iar două femei au murit înecate. Pescari aflaţi la bordul unor bărci mici cu motor au fost prezenţi printre primii în zonă, reuşind să salveze zeci de persoane. 57 de persoane - 35 de pasageri şi 22 de membri ai echipajului - erau înregistrate la bordul feribotului, dar ar putea exista şi altele care nu au fost înscrise, o practică obişnuită în Filipine. Accidentele de feribot, mijloc de transport indispensabil în acest arhipelag format din 7.100 de insule şi locuit de 92 de milioane de locuitori, sunt frecvente, fiind cauzate cel mai adesea de întreţinerea precară a ambarcaţiunilor şi nerespectarea măsurilor de securitate. În iunie 2008, MV Princess of the Stars s-a scufundat din cauza valurilor provocate de taifunul Fengshen, un accident soldat cu aproape 800 de morţi şi dispăruţi. Cel mai grav accident maritim din lume survenit pe timp de pace a avut loc în Filipine, în 1987, şi s-a soldat cu peste 4.000 de morţi, în urma unei coliziuni între Dona Paz, o navă cu turişti la bord şi un petrolier, la sud de Manila.

OLANDA

Demisia preşedintelui Senatului

Preşedintele Senatului olandez şi-a anunţat demisia din funcţie, în urma acuzaţiilor ce i-au fost aduse, potrivit cărora l-ar fi ţinut la distanţă pe liderul de extrema dreaptă, Geert Wilders, în timpul ceremoniei de încoronare a regelui Willem-Alexander din luna aprilie, a relatat presa olandeză. Fred de Graaf l-ar fi îndepărtat pe Geert Wilders din micul grup de deputaţi care trebuia să îl însoţească la rege la intrarea acestuia în biserica unde se ţinea ceremonia de încoronare. Deşi preşedintele Senatului a negat orice vină asupra modalităţii de alegere a deputaţilor, el şi-a anunţat demisia, pentru că integritatea sa a fost pusă la îndoială, a transmis agenţia de presă olandeză ANP. Maestru al ceremoniei de încoronare de la 30 aprilie, Fred de Graaf, membru al partidului liberal al primului-ministru Mark Rutte, a explicat cum au fost aleşi cei cinci deputaţi care l-au urmat pe Willem-Alexander. Geert Wilders, ce poate fi recunoscut după părul său blond decolorat, coafat cu grijă pe spate, a avut cu regularitate remarci critice la adresa familiei regale. El a criticat-o mai ales pe regina Beatrix, în ianuarie 2012, reproşându-i că a purtat un voal în moscheile din Oman şi Emiratele Arabe Unite. Fiind unul dintre cei mai vechi deputaţi din Parlamentul olandez, Wilders ar fi putut fi ales să facă parte din alaiul regal. Partidul său, care a susţinut precedentul guvern, dispune de 15 locuri în actualul Parlament.

GERMANIA

Falsificatori de artă prinşi

O reţea internaţională acuzată că a falsificat, pentru mai multe milioane de euro, o serie de tablouri celebre, în special opere realizate de artiştii ruşi Vasili Kandinski şi Kazimir Malevici, a fost anihilată joi, în Germania, Elveţia şi Israel, a anunţat Poliţia germană. Doi bărbaţi în vârstă de 41 de ani şi de 67 de ani, consideraţi şefii unei bande de şase falsificatori, au fost arestaţi în oraşul german Wiesbaden şi plasaţi în detenţie, la finalul unei anchete iniţiate în decembrie 2012. În Germania, percheziţiile au vizat aproximativ 30 de apartamente, depozite şi galerii de artă, a adăugat Poliţia germană, care a precizat că a confiscat peste 1.000 de opere false. Poliţia germană spune că nu cunoaşte, deocamdată, rezultatele percheziţiilor din Elveţia şi Israel. Grupul de falsificatori, alcătuit din ruşi, israelieni şi germano-tunisieni, era bănuit că a pictat tablouri false care imitau opere realizate de Vasili Kadinski, Alexei von Jawlensky, Natalia Goncharova, Mihail Larionov şi Kazimir Malevici, că a contrafăcut certificatele de autenticitate şi că a vândut lucrările unor colecţionari privaţi. Potrivit anchetatorilor, cel puţin 400 de tablouri considerate false au fost vândute pentru sume care au atins în unele cazuri preţuri de ordinul milioanelor de euro. Cei doi bărbaţi arestaţi ar fi câştigat astfel, fiecare, peste două milioane de euro între 2011 şi 2013, graţie unor vânzări făcute unor clienţi din Germania şi Spania.

MAREA BRITANIE

Rromi evacuaţi

Autorităţile britanice au intervenit vineri şi au evacuat aproximativ 70 de rromi origine română staţionaţi în zona Park Lane din Londra, informează ziarul „The Standard”. Poliţia a intervenit şi a confiscat saltelele şi cutiile de carton folosite de imigranţii care dorm în zona Park Lane. Aproximativ 70 de nomazi au fost evacuaţi. Autorităţile suspectează că nomazii din zona Park Lane fac parte din reţele de cerşetorie şi furturi din buzunare. În ultimele luni, autorităţile londoneze au fost sesizate de mai multe ori de localnicii deranjaţi de imigranţii care dorm în zone publice din capitala Marii Britanii.

BULGARIA

Proteste la Sofia

Mii de oameni s-au adunat vineri în faţa sediului Guvernului bulgar pentru a protesta faţă de numirea lui Delian Peevski în funcţia de director al Agenţiei de Stat pentru Securitatea Naţională (DANS). Conform site-ului Novinite.com, proteste similare sunt anunţate şi în oraşele Varna, Plovdiv, Dimitrovgrad, Burgas, Pernik, Pleven, Blagoevgrad, Sliven, Stara Zagora şi Ruse. La iniţiativa premierului Plamen Oreşarski, Parlamentul bulgar a aprobat. vineri. numirea lui Delian Peevski, un deputat din cadrul partidului minorităţii turce Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MDL) la conducerea DANS. Numirea a fost susţinută şi de parlamentarii Partidului Socialist. Preşedintele Rosen Plevneliev şi-a anulat participarea la inaugurarea Podului Calafat-Vidin, denunţând decizia Parlamentului de numire a unui mogul controversat la conducerea DANS.

GRECIA

Proteste

Sute de angajaţi ai radioteleviziunii publice greceşti ERT, închisă de Guvernul de la Atena, continuau vineri să ocupe sediul acesteia, pentru a patra zi consecutiv. Programele ERT au fost oprite marţi seară, după ce semnalul i-a fost întrerupt în urma unei intervenţii a forţelor de ordine, care au pus în aplicare decizia Executivului, semnată de premierul Antonis Samaras şi de ministrul Apărării, Yannis Stournaras. De atunci, numeroşi angajaţi ai postului şi mii de cetăţeni au mers la sediul televiziunii pentru a încerca să o menţină deschisă. Jurnaliştii ERT realizează în continuare programe legate în special de manifestaţiile de sprijin ce continuă în faţa sediului ei, emisiunile fiind difuzate pe internet. Partidele Pasok şi Dimar, partenerii la guvernare ai formaţiunii Noua Democraţie condusă de premierul Samaras, şi-au exprimat public dezacordul faţă de închiderea televiziunii.

SUA

Reacţii rasiste

Interpretarea imnului american de către un copil de origine hispanică purtând un costum de mariachi, marţi, în Texas, în deschiderea celui de al treilea meci din finalele campionatului american de baschet, a provocat, pe Twitter şi Facebook, numeroase comentarii rasiste. Sebastien De La Cruz, un fost participant la emisiunea America\'s Got Talent, în vârstă de 11 ani, a interpretat „Star-Spangled Banner” în deschiderea celui de al treilea meci între Miami şi echipa locală din San Antonio, un oraş în statul Texas, aflat în apropiere de frontiera cu Mexicul, în care peste 63% din populaţie este hispanică. Apariţia copilului în costum tradiţional de mariachi, negru-argintiu - culorile celor de la Spurs, din San Antonio -, a suscitat pe Twitter şi pe Facebook o adevărată avalanşă de mesaje rasiste, unii îndemnându-l să se întoarcă în ţara sa şi acuzându-l că nu este american. Băiatul a scris că s-a născut şi a crescut în San Antonio, îndemnând într-un mesaj postat pe contul său de Twitter să nu se dea ascultare comentariilor negative. „Sunt un american care trăieşte visul american”, a adăugat el. Numeroase persoane, inclusiv primarul oraşului, Julian Castro, şi-au exprimat susţinerea faţă de Sebastien, în mesaje postate pe reţele de socializare. De asemenea, cei de la Spurs din San Antonio i-au luat apărarea tânărului, invitându-l din nou să intoneze imnul american, joi seară, la al patrulea meci din serie, împotriva Heat Miami, scrie presa locală.



12