Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 14 Iunie 2013 / 00:00 410 accesări

INDONEZIA

Cutremur de 6,7 grade pe scara Richter

Un seism cu magnitudinea de moment de 6,7 grade pe scara Richter a avut loc aseară, în sudul Indoneziei, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS). Cutremurul a avut loc la ora locală 23.47 (19.47, ora României), la adâncimea de 11 kilometri. Epicentrul a fost la 170 de kilometri est de oraşul Flying Fish Cove (Insula Crăciunului), la 313 kilometri sud-vest de Kawalu (Indonezia), la 314 kilometri sud de Banjar (Indonezia) şi la 423 de kilometri sud de Jakarta.

SUA

Explozie la rafinărie

Cel puţin şase persoane au fost rănite după o explozie urmată de un incendiu, produsă la o rafinărie din statul american Louisiana, anunţă autorităţile locale. Explozia s-a produs ieri, la o rafinărie situată la 35 de kilometri de oraşul Baton Rouge. Numeroase ambulanţe au fost mobilizate la rafinăria care aparţine grupului The Williams Companies Inc. Cel puţin şase persoane au suferit arsuri şi au fost transportate de urgenţă la spital.

ARGENTINA

Coliziune feroviară

Un tren de călători a intrat în coliziune, ieri, cu un tren gol, aflat în staţionare la circa 30 de kilometri vest de Buenos Aires, provocând moartea a cel puţin trei persoane şi rănirea altor 70, conform unui bilanţ preliminar anunţat de autorităţi. Coliziunea feroviară s-a produs în localitatea Cestelar. Zeci de ambulanţe au sosit la locul accidentului, în timp ce echipele de intervenţie şi de voluntari încercau să elibereze pasagerii blocaţi în vagoanele accidentate, potrivit imaginilor difuzate de posturile de televiziune. Spitalele din regiune au fost plasate în stare de alertă în urma coliziunii care a avut loc la ora locală 7.30.

BULGARIA

Agenţie de monitorizare a comunicaţiilor

O agenţie guvernamentală controlată de Parlament şi separată de Ministerul de Interne se va ocupa, în Bulgaria, de operaţiunile de monitorizare a persoanelor suspectate de infracţiuni, conform unei legi adoptate ieri. Crearea Agenţiei Guvernamentale pentru Operaţiuni Tehnice (DATO) intervine în contextul în care fostul ministru de Interne Ţvetan Ţvetanov a fost inculpat, miercuri, pentru interceptări ilegale efectuate începând din 2009. Potrivit Parchetului, fostul premier conservator Boiko Borisov a permis, în mod conştient, încălcarea procedurilor privind interceptarea comunicaţiilor. Directorul DATO va fi ales de Parlament, pentru un mandat de patru ani. Agenţia va fi supravegheată de un birou naţional de control. Agenţia va prezenta anual un raport al activităţilor, inclusiv despre respectarea drepturilor cetăţenilor.

SUA

Incendiu necontrolat

Un incendiu scăpat de sub control face ravagii, de marţi, în statul american Colorado, ducând la evacuarea a mii de persoane şi distrugerea a zeci de imobile. Mai multe incendii lovesc în prezent Colorado, alimentate de temperaturile ridicate, nivelul scăzut al umidităţii şi de vânturi puternice. Cel mai violent este Black Forest Fire care a înghiţit, potrivit celui mai recent bilanţ, aproximativ 3.500 de hectare din apropiere de Colorado Springs, al doilea oraş ca mărime din acest stat. Un bilanţ ce s-ar putea ridica la peste 4.500 de hectare, după ce vor fi realizate planuri topografice mai precise. Circa 150 de pompieri au luptat miercuri cu flăcările, ajutaţi de 48 de elicoptere şi membri ai Gărzii Naţionale. Aproximativ 9.500 de locuitori au fost avertizaţi să părăsească locurile, iar peste 900 de deţinuţi dintr-un centru de corecţie din apropiere de Colorado Springs au fost mutaţi într-o altă închisoare. Numărul caselor distruse până miercuri seară era de 92, însă este un bilanţ provizoriu. Până în prezent nu a fost raportată nicio dispariţie a vreunei persoane. Printre celelalte incendii ce au lovit Colorado, Royal George Fire, scăpat şi el de sub control, a înghiţit până în prezent peste 1.500 de hectare şi a dus la evacuarea a 250 de persoane.

GRECIA

Grevă generală

O grevă generală de 24 de ore a avut loc, ieri, la Atena, în semn de protest faţă de închiderea radioteleviziunii publice ERT de către Guvern, măsură ce a provocat o undă de şoc şi care ameninţă să conducă la o criză politică în interiorul coaliţiei de guvernare. Guvernul elen a prezentat, imediat după închiderea ERT, un proiect de lege de reorganizare a serviciului public, pentru a evita o criză în cadrul coaliţiei la guvernare, la un an de împărţire a puterii între conservatorii premierului Antonis Samaras, socialiştii din Pasok şi stânga moderată Dimar. De la începutul crizei datoriilor, în 2010, salariaţii grupului ERT au suferit reduceri ale salariilor evaluate la 45% de către sindicate. „ERT-ul privilegiilor s-a prăbuşit, nu închidem televiziunea publică, un nou post va fi creat în foarte scurt timp”, a declarat Samaras, miercuri seara, la Camera de Comerţ greacă. Premierul elen nu a răspuns, pentru moment, la apelul lansat de ceilalţi doi parteneri de guvernare, Pasok şi Dimar, privind organizarea unei reuniuni tripartite şi redeschiderea ERT. Liderul socialiştilor, Evangelos Venizelos, a declarat că există o ambianţă de criză politică în sânul Guvernului şi a lansat un apel la Samaras să protejeze unitatea şi viitorul Guvernului de coaliţie. ERT a încetat să mai emită marţi seara. Închiderea a fost posibilă printr-un act legislativ adoptat doar de miniştrii Noii Democraţii (dreapta) şi care nu a fost semnat şi de ceilalţi doi parteneri - Pasok şi Dimar, care se opun dispariţiei ERT şi care pledează pentru restructurarea grupului. Sindicatele din sectorul privat şi public, GSEE şi ADEDY, au denunţat închiderea nedemocratică a ERT şi au lansat un apel la organizarea unei greve de 24 de ore şi la organizarea unui miting în faţa sediului ERT, de la periferia Atenei. ADEDY a chemat toţi funcţionarii să se alăture mişcării de protest, denunţând ”moartea brutală a ERT, al cărei obiectiv este suprimarea organismelor publice şi concedierea a 14.000 de funcţionari”. Grecia s-a angajat în faţa creditorilor internaţionali, din Zona Euro şi FMI, să restructureze serviciul public, pentru a-şi reduce deficitul şi să concedieze mii de funcţionari până la sfârşitul lui 2014, din care 2.000 la începutul verii lui 2013.

CEHIA

Oficiali arestaţi

Şefa de Cabinet a premierului ceh, Petr Necas şi o serie de alţi oficiali apropiaţi partidului acestuia, ODS (dreapta), au fost arestaţi în noaptea de miercuri spre joi, la Praga, într-o operaţiune de anvergură întreprinsă de brigada de luptă împotriva crimei organizate. Aproximativ 400 de poliţişti au participat la această operaţiune fără precedent. Potrivit site-ului ziarului Dnes, idnes.cz, poliţia a arestat-o pe Jana Nagyova, directoarea Cabinetului şefului Guvernului, cea mai apropiată colaboratoare a premierului Necas. Fostul lider al grupului parlamentar OSD, Petr Tluchor, fostul ministru al Agriculturii, Ivan Fuksa, fostul ministru al Sănătăţii, Marek Snajde şi fostul şef al serviciilor de informaţii militare, Ondrej Palenik, au fost, de asemenea arestaţi. Ministrul de Interne, Jan Kubice, s-a limitat să spună ieri că premierul Necas a primit o vizită din partea a doi reprezentanţi ai Parchetului şi şefului Brigăzii de luptă împotriva crimei organizate. Tluchor, Fuksa şi Snajdr, consideraţi contestatari ai lui Necas în cadrul ODS, au demisionat din posturile de deputaţi în noiembrie 2012, înaintea unui vot crucial asupra unui pachet de măsuri fiscale pentru 2013, asimilat unui vot de încredere pentru Executiv. Ferm opuşi acestui pachet de măsuri, ei au obţinut, la vremea respectivă, în schimbul demisiei lor, posturi importante în cadrul administraţiei publice. Premierul Necas nu a comentat deloc asupra acestui caz. Camera Deputaţilor şi-a suspendat dezbaterile, la solicitarea opoziţiei, care reclamă explicaţii şefului Guvernului.

FRANŢA

Grevă feroviară

O grevă a salariaţilor căilor ferate, la apelul unor sindicate ostile reformei feroviare, după o zi de la mobilizarea controlorilor de trafic aerian, perturba traficul feroviar în Franţa, ieri dimineaţă, patru din zece trenuri aflându-se, în medie, în serviciu. SNCF a anunţat că perturbările se încadrau în anunţuri anterioare, la grevă participând numeroşi salariaţi. Greva a început miercuri, la ora 17.00 GMT şi urma să se încheie astăzi, la ora 6.00 GMT. Traficul feroviar internaţional urma să fie redus către Elveţia (un tren din două) şi Italia (unul din trei) şi să nu fie afectat pe liniile Eurostar (Londra), Thalys (Bruxelles, Amsterdam) şi Alléo (Germania). Sindicatele şi-au exprimat îngrijorarea faţă de un proiect de creare a trei instituţii publice cu caracter industrial şi comercial (EPIC) care, în opinia lor, deschide o cale spre o prăbuşire a sistemului feroviar. SNCF are aproximativ 150.000 de salariaţi în sectorul feroviar, iar zilnic circulă aproximativ 15.000 de trenuri.

TUNISIA

Militante Femen condamnate

Trei militante europene ale grupului Femen au fost condamnate miercuri, în Tunisia, la patru luni de închisoare pentru o acţiune topless, o decizie care aduce atingere libertăţii de exprimare în această ţară condusă de islamişti. Cele trei militante, două de naţionalitate franceză şi una germană, închise din 29 mai, vor ispăşi o pedeapsă de patru luni şi o zi de închisoare, pentru atingeri aduse bunelor moravuri şi pudorii, a declarat unul dintre avocaţii lor, Souhaib Bahri, precizând că apărarea va face apel. Judecătorul a refuzat cererea de constituire a unei părţi civile din 14 asociaţii islamice. Inna Şevcenko, conducătoarea mişcării Femen la Paris, a declarat că această pedeapsă severă va antrena noi acţiuni în Tunis şi arată caracterul dictatorial al Tunisiei, unde, după revoluţia din 2011, islamiştii din partidul Ennahda au ajuns la putere. Avocaţii femeilor au avertizat că în cazul în care clientele lor vor fi menţinute în detenţie, obiectivul va fi consolidarea mobilizării internaţionale în favoarea Femen, în special în perspectiva venirii preşedintelui francez, François Hollande, în Tunisia, la începutul lunii iulie. Cele trei militante ale mişcării Femen au fost arestate în timpul unei manifestaţii topless, la Tunis, organizată în vederea sprijinirii unei colege de origine tunisiană, Amina Sboui. În timpul procesului de miercuri dimineaţa, ele nu şi-au exprimat părerea de rău faţă de acţiunea lor, prima de acest tip în lumea arabă.

CHINA

Procedură UE la OMC

UE a solicitat, ieri, consultări cu China la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în ceea ce priveşte taxele impuse asupra importurilor de ţevi de oţel din UE, după ce Japonia a declanşat deja o procedură de reglementare a disputei privind o măsură similară care vizează produsele japoneze. UE apreciază că taxele antidumping impuse de China sunt incompatibile cu legea OMC, atât din motive procedurale, cât şi din motive de substanţă. Consultările de la OMC vor da atât UE, cât şi China posibilitatea de a negocia o soluţie. Dacă consultările nu vor duce la niciun rezultat, după 60 de zile, Bruxellesul poate cere OMC să înfiinţeze o comisie care să ia o decizie în acest caz. Taxele de 9,7 până la 11,1% impuse asupra produselor din Europa afectează semnificativ accesul la piaţa din China, apreciază CE în comunicat. La 8 noiembrie 2012, China a prelungit o decizie temporară anterioară care impunea taxe antidumping asupra anumitor tipuri de ţevi de oţel inoxidabil importate din UE şi Japonia, folosite în încălzitoarele boilerelor din centralele electrice. La 20 decembrie 2012, Japonia a solicitat consultări cu China la OMC pentru reglementarea acestei dispute, conform procedurii organizaţiei pentru reglementarea situaţiilor de taxe antidumping, iar UE s-a alăturat acestor consultări. Discuţiile nu au dus la soluţionarea disputei şi la 24 mai 2013 a fost formată o comisie decizională în acest caz.



12