Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 14 Aprilie 2012 / 00:00 395 accesări

MAREA BRITANIE

O familie de condamnaţi

Familia de romi români care jefuia pasagerii în trenuri în Marea Britanie, în timp ce aceştia dormeau, a fost condamnată la închisoare. Fraţii Romulus şi Marin Rostaş, de 18 ani, respectiv 25 de ani, Romulus Govinder Rostaş, de 17 ani, şi Robert Rostaş, de 23 de ani, operau în trenurile de noapte pe ruta Londra-Kent, jefuind pasagerii distraţi sau vulnerabili, a anunţat poliţia britanică a transporturilor (BTP). Robert Rostaţ a fost condamnat la 30 de luni de închisoare după ce a pledat vinovat pentru conspiraţie în vederea furtului, în timpul procesului, în februarie. Romulus Rostaş a fost condamnat la 18 luni, în timp ce Marin a primit trei ani de închisoare pentru aceleaşi fapte. Vărul lor, Cornel Rostaş, de 22 de ani, a fost condamnat la trei ani şi trei luni de închisoare, iar Romulus Govinder la 12 luni de detenţie. Ambii au pledat vinovat la acuzaţia de conspiraţie în vederea furtului. BTP a lansat Operaţiunea Weevil pentru a investiga peste 180 de furturi de la pasageri în trenurile de pe ruta Londra-Kent, în perioada ianuarie 2009 - august 2011. Ofiţerii BTP cred că banii câştigaţi în acest fel de grupare erau trimişi în România.

GERMANIA

Accident feroviar

Trei persoane şi-au pierdut viaţa şi cel puţin alte şase au fost rănite, dintre care una grav, într-o coliziune dintre un tren regional şi un utilaj de şantier, în noaptea de joi spre vineri, la Muhlheim am Main, în centrul Germaniei. Trenul, care transporta 35 de pasageri şi circula pe ruta Frankfurt - Hanau, a deraiat după ce a lovit utilajul echipat cu o macara, au precizat autorităţile. Mecanicul locomotivei şi doi muncitori şi-au pierdut viaţa. Cauzele accidentului nu sunt cunoscute deocamdată.

ITALIA

Cutremur

Un cutremur de 4,3 grade pe scara Richter a zdruncinat ieri Sicilia, fiind puternic resimţită la Palermo, centrul administrativ al acestei regiuni din sudul Italiei, unde a provocat panică generală. Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de 15 kilometri, circa 30 de kilometri de coasta Siciliei, între Palermo şi mica insula Ustica. Locuitorii oraşului Palermo au simţit puternic vibraţiile scoarţei terestre. Mulţi dintre ei şi-au părăsit în grabă casele şi au fugit de frică în stradă. Conform datelor Serviciului de Apărare Civilă din Italia, nu există victime sau distrugeri. Cutremurul a avut loc cu puţin înainte ca cel mai înalt vulcan activ din Europa, Etna, să erupă lavă şi cenuşă pentru a şasea oară în acest an şi pentru a 24-a oară de la începutul seriei de erupţii, în ianuarie 2011. Pentru moment autorităţile nu eu emis nicio avertizare, iar aeroportul internaţional Catania a rămas deschis. Erupţia vulcanului Etna, care ajunge la aproximativ trei kilometri, a fost cauzată de placa tectonică africană care a alunecat sub placa eurasiatică. Aceasta din urmă se topeşte pe măsură ce alunecă în jos, iar magma fierbinte este forţată să iasă la suprafaţă.

MEXIC

Seism moderat

Un seism moderat cu magnitudinea 5,7 a zguduit, ieri, Mexicul, deja afectat de mai multe cutremure înregistrate în ultimele săptămâni. Nu au fost raportate nici victime şi nici pagube materiale. Epicentrul seismului s-a aflat în statul Oaxaca, în sudul ţării, la aproximativ 200 de kilometri la sud-est de staţiunea balneară Acapulco. Două seisme au zguduit deja Mexicul în aceeaşi regiune la 20 martie, respectiv, 2 aprilie. Cutremurul din 20 martie, cu magnitudinea 7,6, s-a soldat cu două victime. Miercuri seară şi joi, alte două seisme s-au produs în vestul ţării, nefiind înregistrate pagube semnificative.

R. MOLDOVA

Vizită secretă

Ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov şi general-colonelul Evgheni Evnevici ar fi efectuat joi o vizită secretă la Tiraspol, a titrat presa rusă. Cei doi oficiali ar fi vizitat punctele militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Transnistriei. Vizita constituie o surpriză cu atâat mai mare cu cât în perioada 16-18 aprilie, reprezentantul special al Federaţiei Ruse în Transnistria, Dmitri Rogozin, va efectua o vizită la Chişinău şi Tiraspol, fiind prevăzută o întrevedere cu vicepremierul Valeriu Lazăr. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova şi-a exprimat profunda nedumerire în legătură cu vizita neanunţată în regiunea transnistreană întreprinsă de către ministrul rus al Apărării, fără coordonarea prealabilă cu auutorităţile de la Chişinău.

PAKISTAN

Adio arme!

Parlamentul pakistanez a aprobatde joi o interdicţie asupra tranzitului armelor pe teritoriul pakistanez către Afganistan, în cadrul unei redefiniri a relaţiilor cu SUA, adoptată cu unanimitate. Recomandările pregătite de comisia de securitate naţională solicită în egală măsură oprirea atacurilor cu avioane fără pilot şi ca administraţia de la Washington să îşi prezinte scuzele fără condiţii pentru loviturile aeriene americane care au ucis în noiembrie 24 de soldaţi pakistanezi. Reglementările adoptate de Parlament nu fac referire la reluarea convoaielor NATO însă arată că teritoriul pakistanez nu trebuie să fie utilizat pentru tranzitul armelor şi muniţiei către Afganistan. „Vrem ca relaţia noastră cu Pakistanul să fie stabilă, strategică şi mai clar definită. Aşteptăm cu nerăbdare să discutăm recomandările cu Guvernul pakistanez”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

ITALIA

Protestul sacrificaţilor

Cele trei mari sindicate italiene au manifestat, ieri, la Roma în apărarea zecilor de mii de salariaţi ce vor rămâne fără niciun venit din cauza reformei sistemului de pensii introduse de Guvernul Monti. La manifestaţia organizată la apelul sindicatelor CGIL, CISL şi UIL au participat zeci de mii de persoane, care au blocat circulaţia în centrul capitalei italiene. La rândul său, Guvernul condus de Mario Monti acuză „un alarmism nejustificat”, asigurând că cei 65.000 de italieni care se află în această situaţie nu vor rămâne fără venit, sumele necesare fiind deja puse deoparte. Sindicatele resping cifra înaintată de Guvern, afirmând că „sacrificaţii” reformei sunt în număr de 350.000. Guvernul condus de Mario Monti a adoptat în decembrie 2011 o reformă a sistemului de pensii care prevede creşterea numărului de ani de cotizare şi mărirea vârstei de pensionare

PORTUGALIA

Tratat ratificat

Portugalia a devenit de vineri prima ţară care a ratificat Tratatul Fiscal, semnat de şefii de stat şi de guvern din UE, la 2 martie, la Bruxelles. Pactul prevede un deficit structural de 0,5% din PIB, deficit public de 3% şi datoria publică să nu depăşească 60% din PIB, în caz contrar aplicându-se sancţiuni semi-automate. Pactul, semnat de toate ţările membre UE, cu excepţia Marii Britanii şi Cehiei, va intra în vigoare după ce va fi ratificat de 12 state. Irlanda va organiza un referendum în mai sau în iunie. În Danemarca, ţară ce deţine preşedinţia rotativă a UE, o formaţiune eurosceptică a cerut organizarea unui referendum.

RUSIA

Inculpare

Liderul militant cecen Doku Umarov va fi inculpat în lipsă pentru planificarea tentativei de asasinat a premierului Vladimir Putin. Serviciile secrete ruse şi ucrainene au anunţat la sfârşitul lunii februarie că au dejucat o tentativă de asasinat a premierului Vladimir Putin, ce urma să aibă loc după alegerile prezidenţiale din 4 martie. Autorităţile au descoperit complotul islamiştilor după o explozie într-un apartament din Odessa, în sudul Ucrainei, în care şi-a pierdut viaţa o persoană. Doi suspecţi au fost reţinuţi. Ambii au fost arătaţi la postul rus de televiziune Pervîi Kanal, unul dintre ei în timp ce era interogat, iar celălalt acordând un interviu. Suspecţii au recunoscut implicarea în complot. Unul dintre suspecţi, Ilia Pianzin, a spus că a fost angajat de liderul militant cecen Doku Umarov, şi de suspectul care şi-a pierdut viaţa în explozia de la Odessa, Ruslan Madaiev. Doku Umarov a revendicat majoritatea atentatelor comise în Rusia în ultimii ani, printre care atentatul de pe aeroportul din Moscova din ianuarie 2011, soldat cu 37 de morţi.

GRECIA

Decizii la vreme de criză

Compania OTE ia în calcul vânzarea uneia din unităţile din Albania, Bulgaria sau România, pentru a-şi putea finanţa returnarea unor datorii. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în prima jumătate a acestui an. În România, OTE este acţionar majoritar la RomTelecom şi deţine Cosmote, al treilea operator de telefonie mobilă de pe piaţă, precum şi lanţul de magazine Germanos. În Bulgaria, divizia de telefonie mobilă a OTE, Cosmote, deţine Globul, al doilea operator de telefonie mobilă din ţară.

UCRAINA

Cerere de eliberare

Ambasada SUA în Ucraina s-a declarat dezamăgită, ieri, de condamnarea la cinci ani de închisoare a unui fost membru al Cabinetului Iulia Timoşenko, cerând eliberarea acestuia, cerând eliberarea sa, ţinând cont de starea de sănătate după 18 luni de detenţie. Fostul ministru ucrainean al Apărării Valeri Ivacicenko a fost condamnat la cinci ani de detenţie pentru abuz de putere, fiind al patrulea membru al fostului Cabinet Timoşenko aflat în închisoare. Un tribunal din Kiev l-a găsit pe Valeri Ivacicenko vinovat de abuz de putere şi a ordonat plata de daune de circa zece milioane de dolari produse statului ucrainean. Valeri Ivacicenko a deţinut în perioada iunie 2009 - martie 2010 funcţia de ministru al Apărării în timpul mandatului premierului Iulia Timoşenko. La rândul său, fostul premier ispăşeşte o condamnare de şapte ani de închisoare.

MYANMAR

Vizită oficială

Premierul britanic David Cameron a sosit, ieri, în Myanmar, fiind primul şef de guvern occidental care vizitează de decenii această ţară pentru a saluta valul de reforme fără precedent al regimului de la Naypyidaw. David Cameron a cerut joi sprijinul puterii, foşti militari reformatori care au succedat juntei, în martie 2011. Premierul britanic urmează să se întâlnească cu preşedintele Thein Sein şi apoi cu laureata Premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi, care tocmai a fost aleasă deputat. Vizita în Myanmar efectuată de şeful de Guvern al unei foste puteri coloniale survine după alegerile parţiale din 1 aprilie, câştigate de opoziţie. Liga Naţională pentru Democraţie a obţinut 43 din cele 44 pentru care a candidat, devenind prima forţă de opoziţie a ţării, la un an şi jumătate de la alegerile controversate din noiembrie 2010 pe care le-a boicotat. Aceste alegeri parţiale au fost considerate ca un test de sinceritate al noului regim şi au fost salutate de comunitatea internaţională. UE urmează să decidă o relaxarea substanţială a sancţiunilor pe 23 aprilie la Luxemburg, ziua în care Aung San Suu Kyi urmează să se afle în Parlament pentru prima dată.

UNGARIA

Propunere

Europarlamentarul Janos Ader ar fi candidatul propus de premierul ungar Viktor Orban pentru funcţia de preşedinte al ţării, după demisia lui Pal Schmitt, din cauza unui scandal de plagiat şi a retragerii titlului de doctor. Premierul maghiar Viktor Orban va informa în mod oficial luni seară alianţa de guvernământ, formată din Fidesz şi creştin-democraţi, în legătură cu propunerea sa pentru funcţia de şef al statului. Premierul Orban s-a consultat cu conducerea Fidesz în legătură cu această nominalizare. Conducerea Fidesz a susţinut în mod unanim nominalizarea europarlamentarului Janos Ader, care afirmase anterior că ar accepta funcţia.



12