Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 17 Martie 2012 / 00:00 468 accesări

BELGIA

Zi de doliu naţional

Belgienii au păstrat, ieri, la ora locală 11, un minut de reculegere în memoria victimelor accidentului rutier grav produs marţi seară în sudul Elveţiei, soldat cu moartea a 28 de persoane, între care 22 de copii. Guvernul federal belgian a decretat pentru 16 martie, zi de doliu naţional, ţinând cont de amploarea tragediei, de caracterul excepţional al faptului că victimele au fost în principal copii şi de emoţia profundă provocată. Drapelele Belgiei au fost coborâte în bernă atât vineri, cât şi sâmbătă. Mijloacele de transport deservite de compania de metrou belgiană (STIB) şi companiile de transport la suprafaţă TEC şi De Lijn s-au oprit la ora locală 11, iar compania naţională a căilor ferate (SNCB) a dispus ca trenurile aflate în staţii să îşi prelungească staţionarea cu un minut. Presa audiovizuală din Belgia a participat şi ea la ziua de doliu naţional. Şi preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a decis ca Executivul comunitar să se asocieze doliului naţional din Belgia, drapelele europene fiind coborâte în bernă. Pe de altă parte, autopsia realizată asupra trupului neînsufleţit al şoferului decedat în accidentul de autocar din Elveţia, care a provocat moartea a 28 de persoane, nu a relevat urme de alcool şi nu susţine ipoteza unei slăbiciuni fizice a acestuia, a anunţat justiţia elveţiană.

ITALIA

Agresor condamnat

Agresorul româncei Maricica Hăhăianu, decedată în octombrie 2010, după ce a fost bătută într-o staţie de metrou din Roma, a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Tânărul italian Alessio Burtone era judecat de Curtea cu Juri din Roma pentru uciderea asistentei românce la 8 octombrie 2010. Condamnarea de nouă ani de închisoare corespunde unei crime de gradul II. Acuzarea ceruse însă 20 de ani de închisoare. Alessio Burtone a fost, de asemenea, condamnat la plata a câte 50.000 de euro către soţul şi fiul femeii şi la plata a 30.000 de euro către fratele victimei. Maricica Hăhăianu, o asistentă medicală de 32 de ani, a fost bătută, pe 8 octombrie 2010, în staţia de metrou Anagnina de italianul Alessio Burtone, de 20 de ani. O discuţie mai aprinsă a degenerat iar italianul i-a dat un pumn româncei, care a căzut şi s-a lovit cu capul de beton. Femeia a fost transportată la Spitalul Casilino din Roma şi a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. Pe 15 octombrie, medicii italieni anunţaseră că românca intrase în comă ireversibilă, având edem cerebral grav. După câteva ore, femeia a murit.

AFGANISTAN

Accident aviatic

Un elicopter turc din cadrul Forţei Internaţionale a NATO (ISAF) s-a prăbuşit vineri, la periferia capitalei afgane Kabul, provocând moartea a cel puţin zece persoane, între care şi civili, a anunţat poliţia locală. Poliţia, ISAF şi Turcia, care au confirmat prăbuşirea elicopterului, nu au indicat cauza tragediei. Elicopterul s-a prăbuşit peste o casă din districtul Bagrami iar aparatul a luat foc. Cel puţin trei civili au fost ucişi, între care două femei şi un copil, ale căror cadavre au fost găsite sub dărâmături. La Ankara, Ministerul turc al Afacerilor Externe a confirmat că este vorba despre unul dintre aparatele sale. ISAF a confirmat de asemenea că este un elicopter al său, fără a preciza însă cărui stat aparţine. Accidente de elicopter se înregistrează în mod frecvent în Afganistan, în special în cazul aparatelor ISAF, care susţine Guvernul în faţa rebeliunii conduse de talibani.

BULGARIA

Referendum

Premierul de la Sofia, Boiko Borisov, va cere preşedintelui organizarea unui referendum pentru a stabili viitorul gazelor de şist din Bulgaria, precum şi dacă populaţia doreşte continuarea proiectului centralei nucleare de la Belene. Borisov a făcut aceste declaraţii în timp ce explica faptul că l-a demis joi pe ministrul Economiei, Energiei şi Turismului, Traicho Traikov, pe motiv că nu a făcut nimic pentru sectorul energetic. Premierul bulgar a catalogat ca fiind nonsensuri informaţiile publicate de presa bulgară, potrivit cărora Traikov s-ar fi opus proiectului nuclear de la Belene şi l-ar fi trimis pe ministrul Finanţelor, Simeon Djankov, la Moscova, să le spună ruşilor că Bulgaria renunţă la acest proiect. Refendumul se va referi şi la gazele de şist, interzise de Guvern la mijlocul lunii ianuarie. Cu toate acestea, mai multe organizaţii de mediu au continuat să protesteze, cerând concretizarea măsurii într-o lege.

COREEA DE NORD

Rachetă cu rază lungă

Regimul de la Phenian urmează să lanseze, la jumătatea lunii aprilie, un satelit, la bordul unei rachete, o acţiune prezentată ca paşnică dar care încalcă rezoluţiile ONU şi riscă să ameninţe recentul acord între Coreea de Nord şi Washington, menit să diminueze tensiunile. Operaţiunea este prevăzută între 12 şi 16 aprilie, pentru a marca 100 de ani de la naşterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung. SUA au calificat ca foarte provocator acest proiect. ”O asemenea lansare de rachetă ridică o problemă de securitate în regiune şi va contrazice recentul angajament al Coreei de Nord de a nu efectua lansări de rachete cu rază lungă de acţiune”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland. ”Este vorba despre un act grav şi provocator”, au apreciat, de asemenea, oficialii de la Seul. În opinia autorităţilor de la Tokyo, ”indiferent că este vorba despre o lansare de satelit sau un tir cu rachete balistice, este vorba despre o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate”. China, singurul aliat important al Coreei de Nord, a îndemnat toate părţile să joace un rol constructiv în menţinerea păcii în peninsulă.

OLANDA

Stare precară

Ministrul sârb al Sănătăţii, Zoran Stankovic, a declarat că toţi inculpaţii sârbi aflaţi în custodia Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI) se află în prezent într-o stare precară de sănătate, menţionându-l printre aceştia şi pe liderul Partidului Radical Sârb, Vojislav Seselj. Oficialul sârb a declarat că Ratko Mladic, Jovica Stanisic, Vladimir Lazarevic, Nebojsa Pavkovic şi Dragoljub Ojdanic sunt în stare gravă, unii dintre ei deplasându-se în Serbia, pentru tratament, de câteva ori. Referitor la Vojislav Seselj, ministrul sârb a afirmat că este evident după ochi şi mişcări că starea de sănătate a acestuia este proastă, apreciind că toate componentele electronice din sala de judecată ar putea interfera cu defibrilatorul cardiac ce i-a fost implantat.

UNGARIA

Noi acuzaţii

Premierul ungar, Viktor Orban, a acuzat UE că tratează Budapesta ca pe o colonie, într-un discurs rostit de Ziua Naţională a ţării sale. Premierul conservator a avertizat, la o manifestaţie de proporţii organizată în capitala ungară, că poporul său ”nu va trăi sub comanda puterilor străine”. Potrivit presei de la Budaptesta, între 100.000 şi 250.000 de persoane au participat la manifestaţia organizată joi în faţa sediului Parlamentului. Declaraţiile premierului Orban au intervenit după ce UE a suspendat fonduri de coeziune alocate Ungariei, din cauza deficitului bugetar mare. Aceasta a fost prima dată când Bruxelles-ul a luat o astfel de măsură. Unii lideri europeni au acuzat Guvernul lui Viktor Orban de tendinţe autoritare.

SUA

La închisoare

Fostul guvernator al statului Illinois, Rod Blagojevich, a fost transferat, joi, la o închisoare din Colorado, unde urmează să ispăşească o pedeapsă de 14 ani de detenţie, pentru tentativa de a vinde locul de senator lăsat vacant de Barack Obama după victoria sa la prezidenţiale. Rod Blagojevich, de 55 de ani, a fost arestat la câteva săptămâni după victoria lui Barack Obama, în noiembrie 2008. Primul său proces a avut loc în vara lui 2010, dar juraţii nu au reuşit să adopte o decizie privind cele 23 de capete de acuzare care îl vizau, inclusiv escrocherie, şantaj, tentativă de extorsiune şi fraudă. Acuzarea a promis atunci rejudecarea lui. În iunie 2011, fostul guvernator democrat a fost găsit vinovat de 17 capete de acuzare din totalul de 20, inclusiv pentru încercarea de a vinde locul lui Barack Obama din Senat, cerând în schimb posturi bine plasate sau foarte bine remunerate pentru el şi soţia sa. Jurnaliştii care au aşteptat joi în faţa casei lui l-au urmat la aeroport, apoi tot zborul, până la sosirea sa la o închisoare federală din Colorado, unde mai multe elicoptere au filmat intrarea condamnatului în centrul de detenţie. ”Plec cu inima grea, dar cu conştiinţa împăcată şi am mari speranţe pentru viitor”, a declarat fostul guvernator în timp ce pleca din Chicago.



12