Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 12 Ianuarie 2012 / 00:00 386 accesări

FRANŢA

Accident produs de un român băut

Un şofer român de camion, angajat al unei firme italiene de transport, a fost implicat, marţi, într-un accident fără victime la nivelul localităţii Charolles, aparent pe fondul consumului de alcool. Traficul rutier de pe Route Centre-Europe Atlantic a fost întrerupt marţi, în ambele sensuri, între localităţile Cluny şi Paray-le-Monial, pentru toate tipurile de vehicule, începând de la ora locală 12.30 şi a fost reluat la ora locală 21.10. Şoferul român, ale cărui identitate şi vârstă nu sunt precizate, a pierdut controlul asupra camionului, la nivelul localităţii Charolles, între zona Rabutin şi zona cunoscută sub numele La Redoute. Nivelul alcoolemiei şoferului pare să se afle la originea acestui accident.

CIPRU

Români închişi 13 ani

Doi români din Cipru au primit câte 13 ani de închisoare, pentru că au răpit şi violat două vietnameze, în 2010. Curtea din Nicosia i-a condamnat pe cei doi români, acuzaţi de cele două surori că le-au răpit, sechestrat şi violat împreună cu alţi doi bărbaţi, care nu au fost identificaţi. Femeile au spus că vizitau o casă din Nicosia, în iunie 2010, în căutare de camere cu chirie. Ele au reuşit până la urmă să scape, fugind pe geam.

GERMANIA

Procuror împuşcat mortal

Un procuror a fost împuşcat mortal, ieri, într-o sală de tribunal din landul Bavaria. Autorul atacului, acuzat dintr-un caz, a deschis focul spre judecător şi apoi a tras în procuror. Procurorul a fost lovit de trei gloanţe în braţ, stomac şi umăr şi a fost dus la spital, unde a murit. Atacatorul a fost imobilizat. Potrivit unor informaţii neconfirmate, victima avea 31 de ani şi era procuror de numai un an.

RUSIA

Procuror asasinat

Un procuror al Parchetului din Celiabinsk (Ural) şi soţia sa au fost împuşcaţi mortal, ieri, în momentul în care îşi duceau copilul la grădiniţă, a anunţat comitetul de anchetă din Rusia. Oleg Uhin, care conduce departamentul economiei şi protecţiei mediului la Parchetul din Celiabinsk (1.900 kilometri est de Moscova) şi soţia sa au fost împuşcaţi de un bărbat aflat la bordul unei maşini. Femeia a murit pe loc. Procurorul a fost spitalizat în stare gravă şi a decedat din cauza rănilor. La scrut timp după crimă, vehiculul agresorului a fost blocat de trei maşini de poliţie. Suspectul, Aleksandr Bak, născut în 1963, s-a sinucis cu arma pe care o avea asupra sa. Potrivit datelor preliminare ale anchetei, acţiunile criminalului au legătură cu activităţile profesionale ale soţiei procurorului, care exercita o funcţie juridică.

NOUA ZEELANDĂ

Incendiu cu victime pe un vas

Trei membri ai echipajului unui trauler sud-coreean probabil au murit iar alţi şapte au fost răniţi într-un incendiu care a cuprins nava în Antarctica, au anunţat, ieri, serviciile de intervenţie din Noua Zeelandă. Nava Jeong Woo 2, un trauler cu o lungime de 51 de metri, se afla în Marea Ross din Oceanul Austral, la aproximativ 3.700 de kilometri sud de Noua Zeelandă şi 600 kilometri nord de baza McMurdo din Antarctica, în momentul în care a emis un semnal de salvare. Alte două nave sud-coreene au răspuns la semnal şi s-au îndreptat spre navă, cu scopul de a evacua echipajul de aproximativ 40 de persoane, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Centrului de Coordonare a Serviciilor de Intervenţie din Noua Zeelandă. Trei membri ai echipajului lipsesc în continuare la apel şi se presupune că sunt morţi, având în vedere că se aflau în cabine, a declarat ea. Doi membri ai echipajului care au fost salvaţi prezentau arsuri grave iar alţi cinci, arsuri mai uşoare. Ei urmau să fie transferaţi la bordul unei nave de cercetare americane, Nathaniel B. Palmer, pentru a-i duce spre nord, în pofida gheţii şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile, după ce aveau să fie debarcaţi la McMurdo. Incendiul de la bordul navei Jeong Woo 2 nu era controlat încă, iar traulerul era pe cale să se scufunde.

AUSTRIA

Turişti izolaţi

Mai multe staţiuni turistice de schi din Europa sunt izolate din cauza ninsorilor abundente care au făcut impracticabile drumurile, căile ferate şi aeroporturile. În Alpi, peste 1.000 de turişti britanici au fost izolaţi în oraşul austriac Ischgl, după ce un strat de trei metri de zăpadă s-a depus în doar 48 de ore. Acestora li se adaugă cei din staţiunile Galtur, St Anton şi Arlberg. Cele mai afectate regiuni sunt vestul Austriei şi sudul Elveţiei, unde au fost ninsori caracterizate ca fiind ”o dată la zece ani”. Vânturile alpine şi cantităţile impresionante de zăpadă căzută au atras atenţia Comisiei pentru Avalanşe, aceasta monitorizând situaţia. Aproximativ 76.000 de gospodării, hoteluri, pensiuni şi case de vacanţă din Alpi s-au confruntat cu întreruperi de curent electric cauzate de viscol şi avalanşe. ”Această iarnă a trecut de la 0 la 100”, a declarat directorul unei staţiuni montane, referindu-se la faptul că în urmă cu câteva săptămâni, vremea era călduroasă pentru această perioadă a anului.

SPANIA

Grevă la Iberia

Greva de 24 de ore a piloţilor de la Iberia a dus la anularea a 104 curse aeriene, ieri, 10.000 de pasageri fiind afectaţi, a anunţat compania. 292 de curse erau programate. Majoritatea pasagerilor afectaţi au fost transferaţi la alte curse. Greva este a patra din decembrie. Piloţii protestează faţă de înfiinţarea companiei low-cost Iberia Express, ce va fi lansată în martie. Iberia Express va acoperi rutele din Spania şi Europa, Iberia urmând să se concentreze pe rutele transatlantice, mai lucrative. Sindicatele spun că noua companie va angaja personal din afara Iberia, mii de locuri de muncă fiind astfel puse în pericol.

RUSIA

Piese auto radioactive

Poliţia din portul rusesc Vladivostok a confiscat zeci de piese auto contaminate radioactiv, în urma accidentului de la centrala nucleară Fukushima, au anunţat, ieri, autorităţile. În primele 10 zile ale lunii ianuarie, ofiţerii vamali de la Vladivostok au detectat 34 de piese auto contaminate, inclusiv şasiuri şi motoare, se arată într-un comunicat al Vamei Vladivostok. În decembrie, un container în care se aflau cauciucuri contaminate radioactiv a fost confiscat la Vladivostok. Analizele au permis şi detectarea mai multor maşini japoneze cu un nivel de radioactivitate de şase ori peste limită. În general, bunurile radioactive care ajung la Vladivostok sunt respinse însă o mică parte intră în Rusia, după decontaminare.

UNGARIA

Decizie amânată

CE a amânat cu o săptămână decizia legată de eventuala sancţionare a Ungariei pe tema unor reforme potenţial ilegale dar a avertizat că este dispusă să facă uz de toate prerogativele sale, inclusiv acţiunea de infringement. Declaraţia face referire la noi legi şi amendamente constituţionale ce au intrat în vgoare la 31 decembrie, despre care criticii spun că ar spori excesiv puterea statului pe diverse chestiuni, de la finanţe la legea electorală. Experţii UE mai trebuie să finalizeze evaluarea legală a noilor legi, mai ales a unui proiect ce ar putea afecta independenţa Băncii Centrale ungare. Analiza se va încheia în câteva zile, potrivit CE. UE poate aduce statele în faţa Curţii Europene de Justiţie, ce poate impune amenzi usturătoare.

PAKISTAN

Conflict între armată şi premier

Armata pakistaneză a avertizat ieri că decizia premierului Yousuf Raza Gilani de a o critica va avea consecinţe grave. La începutul acestei săptămâni, Gilani a declarat că şeful armatei şi şeful serviciilor de informaţii au acţionat neconstituţional în legătură cu o anchetă a Curţii Supreme ce a zguduit Guvernul. Armata a avertizat în legătură cu consecinţe potenţial grave pentru ţară. Între timp, Gilani l-a demis pe ministrul Apărării, relatează televiziunea de stat. Un înalt oficial a spus că Naeem Khalid Lodhi a fost îndepărtat din funcţie, pentru comportament neadecvat.

NICARAGUA

Ortega, la al treilea mandat

Preşedintelui sandinist din Nicaragua, Daniel Ortega, şi-a început cel de-al treilea mandat prezidenţial, al doilea consecutiv, în fruntea uneia dintre cele mai sărace ţări din lume. Ortega a depus jurământul în cadru unei ceremonii grandioase desfăşurate în Piaţa Revoluţiei din Managua, în prezenţa unor şefi de stat, printre care preşedinţii iranian, Mahmoud Ahmadinejad şi venezuelean, Hugo Chavez, prinţul Felipe al Spaniei şi vicepreşedintele cubanez, Ramiro Valdez. El Comandante Daniel, care a renunţat la uniforma de gherilă, a fost reales în luna noiembrie, cu 62% din voturi, rezultat contestat de opoziţie. Majoritatea de două treimi de care dispune în Parlament îi va permite să procedeze la o revizuire a Constituţiei, dar partidul său, Frontul Sandinist de Eliberare Naţională (FSLN), a respins, deocamdată, orice reformă care ar avea ca obiectiv menţinerea la putere. Ortega îşi începe cel de-al treilea mandat având ca principală provocare lupta împotriva sărăciei, care afectează 45% din cei 5,8 milioane de locuitori. El poate conta pentru aceasta pe aliatul său Hugo Chavez, care livrează anual circa 500 milioane de dolari către Nicaragua, practic un salariu minim pe locuitor. Daniel Ortega a fost, între 1984 şi 1989, primul preşedinte ales al Nicaraguei, după ce gherila sandinistă l-a înlăturat de la putere pe dictatorul Anastasio Somoza.



12