Testaţi porcul de Crăciun!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Veterinarii atenţionează

Testaţi porcul de Crăciun!

Eveniment 21 Decembrie 2013 / 00:00 734 accesări

Tradiţionalul porc de Crăciun a fost deja sacrificat, iar pentru cei care încă nu au tăiat godacul, numărătoarea inversă a început. Veterinarii reamintesc că, înainte de a prepara bucatele, carnea trebuie, în mod obligatoriu, testată. De ce? Porcul de Crăciun vă poate îmbolnăvi de trichineloză, boală care dacă nu este tratată la timp, dar şi corect, poate fi fatală, atenţionează medicii veterinari. Pentru a nu ajunge în această situaţie, specialiştii atenţionează să nu se procure carnea, sub nicio formă, de la persoane neautorizate, iar carnea care provine de la godacii sacrificaţi în propriile gospodării să fie dusă neapărat la testare. Şi în acest an, potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, dr. Geronimo Brănescu, sunt asigurate centre de testare astfel: la sediul DSVSA Constanţa, piaţa Brick, piaţa Griviţei, circumscripţiile sanitar-veterinare din Cernavodă, Eforie, Hârşova, Mangalia, Medgidia, Năvodari. Totodată, veterinarii informează că medicii vor efectua examenul trichineloscopic şi în localităţile arondate. O examinare trichineloscopică este de 11,16 lei pentru porcul domestic şi 22,32 lei pentru porcul mistreţ. În cazul în care, în urma testării, se constată că porcul era bolnav, specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) îi liniştesc pe proprietari, asigurându-i că pentru animalele bolnave de trichineloză vor fi despăgubiţi de stat. Porcul bolnav trebuie să fie identificat şi înregistrat, pentru ca proprietarul să poată trimite dosarul pentru despăgubire la DSVSA-ul din judeţul respectiv, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1214/2009. Crescătorii sunt îndemnaţi să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului şi va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute. Totodată, medicul va asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun. Este interzisă vânzarea porcilor vii fără control sanitar-veterinar, la „samsari“ sau în alte locuri neaprobate. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitar-veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.

Numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Taguri articol


12