„Titanic vals“, o splendidă... tragedie cu haine de comedie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Teatrul de Stat Constanța

„Titanic vals“, o splendidă... tragedie cu haine de comedie

Cultură 10 Aprilie 2016 / 17:18 2530 accesări

În contextul apropiatelor alegeri locale, piesa lui Tudor Mușatescu „Titanic vals”, publicată în perioada interbelică, în anul 1932, pare mai actuală și mai savuroasă ca oricând. Sub pretextul unei comedii a cărei acțiune se petrece într-un oraș de provincie „unde există soacre, neveste și prefecturi”, Mușatescu descrie în tușe ironice practicile politice ale vremii sale, metehne vechi de care românii nu s-au vindecat nici acum. Spectacolul, în viziunea regizorală a lui Cristian Șofron, a fost prezentat, sâmbătă seară, la Teatrul de Stat Constanța, aducând pe scena tomitană actori constănțeni din mai multe generații. Surpriza serii a constituit-o prezența pe scenă a actriței Ileana Ploscaru, în rolul deloc ușor al cicălitoarei soacre Chiriachița. La cei 85 de ani ai săi, împliniți pe 31 ianuarie, Ileana Ploscaru a demonstrat că jocul actoricesc face minuni și... întinerește cu câteva decenii. La măsuța de... pasențe sau în picioare, în mijlocul familiei, soacra cu limba înveninată a lui Spirache a dominat scena în tandem cu fiica sa, Dacia, în interpretarea excepțională a Cristinei Oprean, care a trecut cu o ușurință extraordinară de la o stare de spirit la alta. Iute ca argintul viu, cu dulceață în glas sau cu venin pe limbă, în funcție de situație, hotărâtă să facă orice sacrificiu pentru a-și vedea soțul deputat, Cristina Oprean a făcut spectacol, amintindu-i publicului de regretata sa colegă de scenă Diana Cheregi, care a interpretat acest rol în 2008. În rolul lui Spiridon Necșulescu, Spirache, onest funcționar la prefectură, „aruncat” de soție, de soacră și de copii în vâltoarea politicii după ce a devenit moștenitorul unei averi fabuloase, spectatorii l-au aplaudat pe Liviu Manolache, care a cucerit publicul cu șarmul său și cu vocea așezată.

LECȚII DE... „GINECOLOGIE POLITICĂ” A impresionat și Dan Cojocaru, în rolul demagogului Rădulescu Nercea, prin modul în care și-a susținut partitura, declamând ca un mare orator, de la înălțimea tribunei, lecții de „ginecologie politică”, despre oameni ca nea Spirache, „virgini politicește”, cu „energii neepuizate în căsnicii și concubinaje politice”. Fiind un spectacol de echipă, „Titanic vals” și-a datorat succesul în egală măsură și celorlalți actori din distribuție: Florina Stănculeț - Sarmizegetusa, Dana Dumitrescu - Gena, Andrei Cantaragiu - Traian, Georgiana Rusu - Decebal, Cosmin Mihale - Petre Dinu, Adrian Dumitrescu - Stamatescu, Nicodim Ungureanu - Procopiu, Ana Maria Ștefan - Doica, Liliana Bărăscu - servitoarea, Florentin Roman - fotograful, Gelu Ciobanu - Bătrânul. Decorurile spectacolului au fost realizate de Constantin Ciubotariu, iar costumele au fost create de Ema Gavrilă.

65 DE ANI ÎN SLUJBA TEATRULUI La finalul spectacolului, actorul Dan Cojocaru i-a înmânat Ilenei Ploscaru o diplomă de excelență din partea Consiliului Local și a Primăriei Municipiului Constanța, în avanpremiera acordării titlului de cetățean de onoare al Constanței, pentru cei 65 de ani în slujba muzei Thalia. „Dacă în prezent Radu Beligan este cel mai vârstnic actor care joacă pe scenă, doamna Ileana Ploscaru este în acest moment cea mai longevivă actriță care în continuare ne bucură și de la care noi avem atât de mult de învățat. Este un profesionist deosebit, cu un respect extraordinar pentru meseria aceasta nobilă”, a spus Dan Cojocaru.

Citește și:

Cea mai longevivă actriță din România joacă, la Constanța, în „Titanic vals”

„Titanic vals“, la Teatrul de Stat

Actrița Ileana Ploscaru va deveni cetățean de onoare al Constanței

Ileana Ploscaru, pe scenă și la 85 de ani. Veniți să o vedeți în „Scaiul“!12
Pagina a fost generata in 0.9501 secunde