Tokes a părăsit UDMR-ul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Maghiarii, dezbinaţi de interese

Tokes a părăsit UDMR-ul

Eveniment 13 Martie 2012 / 00:00 399 accesări

RUPTURĂ Principalul fondator al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Laszlo Tokes a decis, după 22 de ani, să părăsească formaţiune politică pe care a înfiinţat-o cu scopul a crea, din maghiarime, o voce importantă pentru România. Într-o oarecare măsură, eforturile lui Tokes au dat roade, în condiţiile în care Uniunea s-a aflat, în aceşti 22 de ani, mai mereu la conducerea ţării. Numai că, între timp, tendinţele separaţioniste, foamea de putere şi de dezbinare ale fostului preşedinte de onoare al UDMR au dus la o ruptură între Tokes şi Uniune, „răspopitul” reproşându-le mai mereu colegilor că nu sunt mult mai categorici în ceea ce priveşte „visul” maghiarimii, acela de a obţine autonomia Ţinutului Secuiesc. Astfel, după multe „meciuri” între UDMR şi Tokes, acesta din urmă şi-a anunţat, ieri, demisia din UDMR, argumentând că îi este din ce în ce mai greu să explice la Bruxelles ce se întâmplă în România, un exemplu fiind poziţia Uniunii faţă de proiectul de minerit de la Roşia Montană. Potrivit eurodeputatului, comunitatea maghiară din Transilvania este „ruşinată” de comportamentul unor parlamentari UDMR care se opun demersurilor anticorupţie ale unor instituţii precum ANI şi DNA. „Motivaţi de setea de putere, liderii UDMR au sacrificat universitatea noastră de stat maghiară, au preschimbat dezideratul autonomiei în posturi de directori şi prefecţi, şi sunt pregătiţi să dea, pe bani mărunţi, comorile naturale ale Ardealului”, a susţinut Tokes, care a mai adăugat că are convingerea că nu maghiarii din Transilvania există datorită UDMR, ci fix invers.

INTERESE SEPARATISTE Pe de altă parte, în spatele acestor motivări ale lui Tokes s-ar ascunde faptul că acesta intenţionează să-şi facă propria formaţiune politică, cu intenţia de a rupe electoratul de la UDMR. De altfel, Tokes conduce Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi este printre iniţiatorii Partidului Popular Maghiar din Transilvania, condus deocamdată, interimar, de Toro Tibor, un apropiat al său. Numai că, din tot acest joc, se pare că cei care vor avea de pierdut vor fi tot maghiarii, care, prin această dezbinare, riscă să nu mai fie reprezentaţi în Parlament de nicio formaţiune. Conştienţi de acest lucru sunt şi membrii UDMR, care spun, prin vicepreşedintele politic Laszlo Borbely că Tokes şi-a înfiinţat propriul partid pentru a slăbi puterea maghiarilor. De asemenea, Borbely mai spune că demisia lui Tokes a venit prea târziu şi dovedeşte făţărnicia acestuia, adăugând că Tokes a avut interese personale să intre în Parlamentul European. „În aceşti doi ani nu a făcut decât să ne dezbine”, a afirmat vicepreşedintele UDMR. La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că gestul europarlamentarului Tokes de a demisiona „nu poate fi înţeles decât ca o ipocrizie”, acesta nemaifiind „de facto membru al Uniunii de foarte mult timp”. Hunor a spus că, dacă ar fi un om cu verticalitate, Tokes şi-ar fi dat demisia din Parlamentul European, unde a ajuns pe lista UDMR.

DECORAT DE BĂSESCU Laszlo Tokes, episcop reformat de Piatra Craiului, a fost unul dintre iniţiatorii revoluţiei din decembrie 1989 de la Timişoara. În 1990, a fost ales preşedinte de onoare al UDMR, post deţinut până în 2003, când a devenit preşedinte al CNMT. La alegerile pentru Parlamentul European din 2009, Tokes a candidat pe primul loc pe lista comună a UDMR şi CNMT, numită „Lista Solidarităţii”, fiind ales eurodeputat şi devenind, ulterior, cu ajutorul PDL, vicepreşedinte al PE. Tokes este unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai autonomiei Ţinutului Secuiesc şi s-a evidenţiat prin discursuri radicale, intrând în contradicţie cu politica moderată a UDMR pe această temă. Culmea este că, ţinând cont de toate aceste aspecte sau poate tocmai datorită lor, Tokes a fost decorat de Traian Băsescu, în 2009, cu Steaua României în grad de Cavaler.



12