Tot mai multe boli renale la copii. Cum explică doctorii?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tot mai multe boli renale la copii. Cum explică doctorii?

Sănătate 03 Martie 2016 / 18:55 634 accesări

dr. Geanina Șotilă

dr. Geanina Șotilă

Medicii diagnostichează tot mai multe boli renale în rândul copiilor. Explicația vine chiar din partea unui renumit pediatru, șeful Clinicii de Pediatrie, totodată șef al Secției de Nefrologie și Dializă Pediatrică de la Spitalul “Marie Curie” din Capitală, prof. univ. dr. Mihaela Bălgrădean, prezentă la Conferința „Litiaza reno-urinară - o afecțiune cu conexiuni interdisciplinare multiple“, eveniment organizat în aceste zile de Spitalul privat constănțean Medstar. „Sunt mai multe boli renale la copii, și pentru faptul că am învățat să diagnosticăm mai bine, și pentru că dispunem de ecografie fetală, dar și pentru faptul că părinții au devenit mai alerți în tot ce înseamnă simptomatologie. Poate că sunt mai multe cazuri și datorită celor care îi îngrijesc pe acești copii“, a declarat medicul-șef.

INCIDENȚĂ MARE Copiii fac variate boli renale, dar cea mai mare incidență este a celor reno-urinare. „Infecția de tract urinar este patologia predominantă la sugari și la copilul mic, dar și pentru perioada de nou-născut. Și vorbim de această patologie pentru că de foarte multe ori presupune leziuni malformative subiacente, leziuni care, din fericire, multe dintre ele sunt decelate încă din perioada intrauterină; dar, desigur, în condițiile în care un sugar sau un copil mic face o infecție de tract urinar febrilă, deci o pielonefrită acută, noi suntem foarte atenți la această patologie subiacentă”, explică prof. dr. Bălgrădean, prezentă la conferința organizată la Constanța. În ceea ce privește afecțiunile glomerulare (boli renale bilaterale), adaugă medicul-șef, acestea încep să apară către vârsta de 3 - 5 ani. „Incidența este destul de mare în ultimul timp pentru că se leagă cu patologii infecțioase“, spune ea.

SIMPTOME Febra este primul element care atrage atenția pentru nou-născut, sugar și copilul mic în direcția unei patologii inflamatorii, deci infecții de tract urinar, adaugă doctorul. „Mai târziu, apariția hematuriei; sigur că în ambele condiții atrag atenția edemele, iar pentru copiii ceva mai mari sunt semne precum hipertensiunea arterială, care deja ne duce cu gândul la boala renală cronică la copii. Lucrurile sunt foarte diferite (...). Tot ce înseamnă infecție de tract urinar și patologie malformativă deține capul de afiș în boala cronică renală la copii”, explică medicul șef.

CONFERINȚĂ Geanina Șotilă, medic specialist nefrolog în cadrul Spitalului privat Medstar, a declarat că „scopul conferinței este să crească gradul de conștientizare a populației asupra bolilor renale la copii, care au o morbiditate crescută și care implică costuri foarte mari, nu doar în România, ci și la nivel mondial. Vrem să abordăm întreaga patologie a litiazei, din perspectiva mai multor specialități medicale”, a declarat medicul specialist. Conferința este organizată cu ocazia Zilei mondiale a rinichiului (eveniment ce are loc în fiecare an, în cea de-a doua zi de joi din luna martie). Anul acesta sunt abordate, ca temă, bolile renale la copii. Vom reveni în ediția din 4 martie a cotidianului nostru cu noi informații despre bolile renale la copii.



12