Trei zile de post şi rugăciuni împotriva Ebola, în Liberia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trei zile de post şi rugăciuni împotriva Ebola, în Liberia

Monden 31 Octombrie 2014 / 00:00 406 accesări

Numărul cazurilor noi de Ebola a scăzut în Liberia, țara cea mai afectată de acest virus, dar nu se poate afirma deocamdată că epidemia este în regres, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În Liberia s-au înregistrat aproape jumătate din cele aproximativ 13.700 cazuri confirmate de Ebola și 2.705 din cei 5.000 de morți. Crucea Roșie, care strânge cadavrele din capitala Monrovia și din împrejurimi, a anunțat că a observat o scădere semnificativă a numărului de corpuri ridicate de la începutul lunii.

Mai mulți factori ar fi putut conduce la situația înregistrată în Liberia, printre care o mai bună informare a comunităților, care le-a făcut să își schimbe comportamentul, modificarea practicilor funerare, efortul de căutare a persoanelor ce au intrat în contact cu bolnavi. Localnicii vor însă să interpreteze în felul lor veștile bune, așa că populația creștină a început o adevărată campanie religioasă. De miercuri au început trei zile de post și rugăciuni, la chemarea reverendului David G. Benitoe, reprezentant al unei asociații pe bază de voluntariat care a ajutat la menținerea carantinei și la identificarea și tratarea bolanvilor de Ebola. 85% din populația de patru milioane a țării este creștină, în timp ce 12% reprezintă comunitatea musulmană. Încă de la începutul epidemiei, localnicii au luat drumul bisericii, convinși că Ebola reprezintă un blestem.

TERORISM CU EPRUBETA Vești îngrijorătoare cu privire la folosirea virusului Ebola ca armă de distrugere în masă au parvenit ieri din Spania. Francisco Martinez, secretarul de stat spaniol pentru Securitate, a declarat că gruparea jihadistă Statul Islamic a discutat pe diferite forumuri de pe internet despre posibilitatea de a folosi virusul Ebola ca o armă împotriva SUA şi a statelor occidentale. Oficialul spaniol a făcut această afirmație într-o audiere în Comisia pentru Afaceri Interne din Congres, Camera Inferioară a Parlamentului de la Madrid. Aceste conversaţii reprezintă dovada că islamiştii au transformat mediul virtual într-o ”extensie a câmpului de luptă”. Adjunctul ministrului spaniol de Interne a menţionat și o serie de mesaje postate pe Twitter în luna iulie, în care organizaţia teroristă Ansar al-Islam a ameninţat cu folosirea ”unor produse chimice letale din laboratoare”.

Statul California a ordonat, miercuri, plasarea în carantină, pentru o perioadă de 21 de zile, a tuturor persoanelor care se întorc din ţările africane cele mai afectate de epidemia de Ebola şi care au avut contact cu bolnavi. O persoană care nu a fost în contact cu un bolnav de Ebola nu va fi plasată în carantină, au precizat oficialii din California, enumerând ca zone de risc Guineea, Liberia şi Sierra Leone. Anunţurile din New Jersey şi New York privind plasarea în carantină, în anumite condiţii, a persoanelor suspectate de infectare cu Ebola în Liberia, Guineea sau Sierra Leone au creat confuzie în SUA. În New Jersey, cazul unei asistente revenite din Sierra Leone şi plasată în carantină deşi nu prezenta niciun simptom a generat o polemică aprinsă. Sub presiunea Casei Albe, guvernatorul acestui stat din estul american a anulat carantina.

Autorităţile sanitare americane au emis, de luni, un nou program de supraveghere pentru toate persoanele care se întorc din aceste zone, îndepărtând măsura privind plasarea în carantină obligatorie. Noul program prevede măsurarea temperaturii corpului, constant, şi anunţarea în mod amănunţit a contactelor avute de persoanele supravegheate. În plus, Pentagonul a ordonat, miercuri, plasarea în carantină a tuturor militarilor care s-au întors din Africa de Vest.

Taguri articol


12