Trump crede că SUA ar trebui să accepte anexarea regiunii Crimeea de către Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trump crede că SUA ar trebui să accepte anexarea regiunii Crimeea de către Rusia

Externe 01 August 2016 / 16:40 415 accesări

Candidatul republican Donald Trump sugerează din nou că SUA ar trebui să accepte anexarea de către Rusia a regiunii Crimeea, dacă acest lucru ar îmbunătăţi relațiile cu Moscova și ar intensifica cooperarea militară în campania împotriva grupării teroriste Stat Islamic. Într-un interviu difuzat duminică de postul de televiziune ABC, Donald Trump a sugerat că ”oamenii din Crimeea își doresc să facă parte din Rusia. Cu toate acestea, SUA nu au recunoscut legitimitatea referendumurilor din Crimeea și consideră că acestea nu au fost realizate în mod echitabil. Din acest motiv, administrația Obama a introdus sancțiuni economice împotriva Rusiei, pentru anexarea teritoriului din Ucraina”. Cât privește conflictul din Ucraina, Trump a afirmat că ”Putin nu se va implica în Ucraina”. Trump a mai declarat că ”SUA vor avea o relație mai bună cu Rusia” dacă va câștiga alegerile prezidențiale, adăugând că ”o relație bună cu Rusia este un lucru pozitiv, nu negativ”.

Opinia lui Trump este împărtășită și de deputatul francez de dreapta Thierry Mariani, care, aflat în fruntea unei delegaţii parlamentare în Crimeea, i-a invitat duminică pe europeni să recunoască anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene, potrivit B1tv. În ciuda criticilor Kievului, delegaţia franceză a ajuns în Crimeea, iar deputatul francez nu s-a sfiit să spună că ”în peninsula ucraineană oamenii au un aer fericit de când a fost ocupată de Rusia. Crimeea a ales să redevină rusească, Crimeea este rusească, să trecem la altceva şi să încercăm să regăsim relaţii normale între ţările europene şi Rusia”, în cursul unei conferinţe de presă la Sevastopol. ”Am găsit o regiune în schimbare, drumurile sunt mai bune decât anul trecut”, a continuat deputatul francez să laude binefacerile ocupaţiei ruse. În acest context, el s-a plâns că ”nu mai există jurnalişti occidentali care să vină să vadă că, pentru o ţară despre care se spune că este ocupată, oamenii au un aer fericit”.

Ministerul de Externe ucrainean a condamnat ferm această vizită care, potrivit lui, "încalcă legislaţia ucraineană şi dreptul internaţional". ”Neruşinarea absolută a acestor parlamentari francezi care îşi exhibă fascinaţia pentru agresorii ruşi”, a scris, pe Twitter, ambasadorul Ucrainei în Franţa, Oleg Şamşur. O parte a vizitei a fost consacrată situaţiei tătarilor din Crimeea, o comunitate musulmană autohtonă din peninsulă, care este supusă unei puternice presiuni din partea autorităţilor ruse, din cauza opoziţiei lor faţă de anexare. Mariani a estimat vineri că situaţia lor este ”în progres net în raport cu anii trecuţi şi, în special, în raport cu perioada ucraineană”. ”Foarte sincer, este o problemă ridicată de propagandă, eu cred că este mai bine să fii tătar în Crimeea decât rus în Letonia”, a estimat același deputat francez în faţa presei.



12