Tu știi ce glicemie ai?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România este pe locul doi în Europa în privința cazurilor de diabet

Tu știi ce glicemie ai?

Sănătate 12 Noiembrie 2014 / 00:00 828 accesări

Tu știi ce glicemie ai?

În luna mai a acestui an a fost publicat cel mai mare studiu desfășurat vreodată în România privind prevalența diabetului și a obezității, care a aratat că unul din zece români suferă de diabet și unul din doi bolavi nu este diagnosticat. Aceste date i-au luat prin surprindere chiar și pe specialiști și au plasat țara noastră pe locul doi în Europa ca număr total al pacienților cu diabet zaharat.

Diabetul zaharat este o boală frecventă, nevindecabilă și potențial gravă, severitatea diabetului fiind atribuită în principal creșterii glicemiei peste valoarea normală, ceea ce contribuie la apariția complicațiilor. Astfel, cele mai frecvente complicații duc la îmbolnăviri ale ochilor (retinopatia diabetică), rinichilor (boala cronică de rinichi), inimii (infarctul miocardic sau angina pectorală), picioarelor (arteriopatia și neuropatia diabetică).

Într-un mod simplificat există două tipuri de diabet zaharat: Tip 1 (insulinonecesitant) și Tip 2 (noninsulinonecesitant) la care se adaugă diabetul de sarcină. Diabetul de tip 1 cuprinde acei bolnavi care sunt mentinuți în viață numai prin injectarea zilnică a insulinei. El reprezintă 5% din numărul de pacienți și se întâlnește mai frecvent la copii și tineri, dar poate să apară și la vârste avansate. Mecanismul principal al Diabetului de tip 1 este scăderea secreției de insulină (până la dispariția ei) din cauza distrugerii celulelor beta pancreatice. Această distrugere este datorată unei predispoziții genetice pe fondul căreia se adaugă medicamentele, unele substanțe toxice sau alți agenți necunoscuți care atacă celulele beta și le distrug. Diabetul de tip 2 cuprinde acele cazuri apărute la populația matură sau vârstnică și foarte rar la tânăr, la care tratamentul se poate face atât cu medicație orală cât și injectabilă. În diabetul de tip 2 cauzele sunt și mai puțin cunoscute, secreția de insulină poate fi scăzută, normală sau crescută dar este împiedicată să își facă rolul său la nivel celular fenomen numit insulino rezistență. Un rol important îl joacă de asemenea predispoziția spre boală (existența în familie a unor cazuri de diabet) și obezitatea.

Manifestările sunt foarte variate. Este foarte important de reținut că la aproximativ jumătate din pacienți diabetul nu dă nici un semn lungi perioade de timp, ceea ce îi face pe acești oameni să se considere „sănătoși”. De aceea, în multe cazuri diagnosticul se poate pune abia în prezența complicațiilor. Cele mai importante semne clinice sunt: eliminarea unei cantități de urină mai mari de 2 litri în 24 de ore (poliuria), senzația de sete deosebit de intensă (polidipsia), foame exagerată (polifagia), scăderea în greutate, oboseala inexplicabilă sau ca manifestări ale complicațiilor: tulburări de vedere, dureri și furnicături în picioare și gambe, afecțiuni ale dinților, încetinirea vindecării rănilor. Diagnosticul pozitiv se pune pe baza analizelor de laborator ce determină valorile glicemiei din sângele venos.

Depistat la timp și corect tratat, printr-o strânsă colaborare între pacient și echipa medicală, diabetul poate fii ținut sub control, crescând astfel confortul și speranța de viață a pacienților.

Prin intermediul centrului de cardiopreventie POZIMED - primul de acest gen din orașul Constanța - se oferă consiliere medicală pentru prevenirea apariției diabetului și se monitorizează starea de sănătate a pacienților diagnosticați cu această boală. În plus, sunt disponibile consultații interdisciplinare și explorări funcționale pe diverse specialități medicale, pentru a asigura un serviciu integrat și complet pentru pacienții diagnosticați cu diabet.

Taguri articol


12