Tupeul de bancher, mai tare decât cel de borfaș

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atac la Justiție

Tupeul de bancher, mai tare decât cel de borfaș

Economie 12 Iulie 2016 / 15:37 482 accesări

Deputatul Daniel Zamfir: „Apelul băncilor către Justiție este o formă de presiune asupra instanțelor, care au pe rol sute de procese între bănci și clienții lor“

Deputatul Daniel Zamfir: „Apelul băncilor către Justiție este o formă de presiune asupra instanțelor, care au pe rol sute de procese între bănci și clienții lor“

După eșecul cu darea în plată, care, în ciuda opoziției virulente, a intrat în vigoare, bancherii atacă acum din fașă noile probleme care-i vizează, precum decizia ÎCCJ asupra înghețării cursului valutar în contractele de credit și conversia împrumuturilor în valută. Patronatul Băncilor din România, condus de CEO-ul Raiffeisen, Steven van Groningen, a trimis o scrisoare către Justiție, subliniind că unii judecători se pronunță contra legii, în procesele dintre bănci și clienți. „Apelul“ bancherilor a fost criticat puternic de tabăra opusă și în special de către deputatul Daniel Zamfir, care a catalogat acțiunea PBR drept un atac fără precedent la ordinea constituțională și o formă de presiune asupra instanțelor.

Bancherii din România „are“ un tupeu incredibil, mai tare decât tupeul de borfaș despre care se cântă după blocuri. Patronatul Băncilor din România (PBR) a trimis o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în care îi critică pe judecători că se pronunță contra legii, în procesele dintre bănci și clienți. Ba mai mult, bancherii se oferă să le țină cursuri magistraților, ca să-i ajute să judece corect. Scrisoarea, semnată de șeful PBR, Steven van Groningen, e o încercare de a omorî din fașă proiectul legislativ privind conversia creditelor în valută, care va intra în toamnă pe ordinea de zi. După eșecul cu legea dării în plată (DIP), care, în ciuda lobby-ului extrem al industriei financiare și a susținerii scumpului și vocalului avocat BNR, a intrat în vigoare și produce efecte, era de așteptat ca bancherii să joace mai dur. În opinia deputatului liberal Daniel Zamfir (co-autor al legii DIP și inițiator al conversiei creditelor - n.r.), „apelul“ lui van Groningen constituie un atac fără precedent la ordinea constituțională. De altfel, Zamfir a răspuns cu o adresă proprie, trimisă atât CSM, cât și ministrului Afacerilor Externe - „Consider că această ieșire a lui van Groningen, care, din poziția pe care o ocupă (este și CEO la Raiffeisen Bank - n.r.), apără și reprezintă interesele unor entități private, este o formă de presiune asupra instanțelor de judecată. Ele au pe rol sute de procese cu persoane fizice cu credite în valută (în special franci elvețieni) care au solicitat conversia în lei“. Deputatul apreciază că „apelul“ bancherilor vine în contextul în care Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să se pronunțe într-o speță extrem de importantă - înghețarea cursului: „Nu este deloc întâmplătoare reacția lui van Groningen, care cere judecătorilor să aplice o practică unitară în materia litigiilor privind rambursarea creditelor în valută, viitoarea decizie a ÎCCJ urmând să fie favorabilă băncilor“. Nu-i nimic de mirare aici. Vorbim despre aceleași bănci care cer acum, cu tupeu, 150 miliarde euro pentru recapitalizare, pe motiv că nu-i OK să lași o instituție de credit să moară. Logica e de genul „Dă tu acum 150 miliarde euro, că dacă moare banca o să plătești dublu - triplu“. Să mori tu?



12