Turcia nu va participa la scutul antirachetă american

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Turcia nu va participa la scutul antirachetă american

Externe 17 Aprilie 2008 / 00:00 723 accesări

Ministrul turc al Apărării Vecdi Gonul a reafirmat categoric că ţara sa nu va participa la construirea scutului antirachetă american în Europa şi nu va susţine aderarea Ciprului la NATO. “Esenţial pentru noi este de a apăra Europa şi NATO. Sistemul de apărare antirachetă nu este un proiect al NATO, ci este unul pur american”, a afirmat Vecdi Gonul, subliniind că mai mulţi ani Turcia a fost un avanpost al Alianţei Nord-Atlantice. Acesta a adăugat că sistemul de apărare al Turciei are toate capacităţile necesare pentru a garanta securitatea ţării. ”Avem avioane şi elicoptere şi sîntem pe cale de a realiza o serie de proiecte ce permit apărarea spaţiului nostru aerian la orice altitudine: înaltă, medie, joasă”, a mai afirmat oficialul turc. În acelaşi interviu, Vecdi Gonul a declarat că Turcia nu va permite aderarea Ciprului la NATO. Ciprul este divizat din 1974 - anul debarcării trupelor turceşti în nordul insulei cipriote -, în partea greacă şi cea turcă. În 1983, ciprioţii turci şi-au proclamat Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută numai de Ankara. Turcia nu recunoaşte însă Republica Cipru, partea ciprioto-greacă, membră UE din 2004, dar nu şi a NATO.

În ciuda manevrelor de ordin politic, Turcia a dat de mai multe ori în ultima vreme dovadă că dotarea sa armată nu lasă de dorit. Avioanele turceşti au atacat marţi un grup de rebeli kurzi în nordul Irakului în timp ce încercau să pătrundă pe teritoriul turc, a anunţat miercuri Statul Major al armatei, care a precizat că avioanele au neutralizat rebelii din PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) din regiunea Avasin-Baysan din nordul Irakului. Un purtător de cuvînt al grupării rebele a precizat însă că atacurile turce din nordul ţării nu au cauzat nicio victimă în rîndurile PKK. Din luna februarie, Turcia lansează regulat incursiuni împotriva rebelilor din PKK, trimiţînd mii de trupe în Irak.

Turcia nu este singurul stat care se opune proiectului de scut anti-rachetă american. Opoziţia Rusiei este cea mai vehementă şi cu repercursiunile cele mai grave. Tergiversarea negocierilor este un atu pentru Cehia şi Polonia care pun noi condiţii SUA pentru instalarea scutului anti-rachetă. Mai nou, sînt voci în Cehia care susţin că micuţa ţară ar trebui să ceară SUA să îi livreze rachete de tip Patriot în cadrul negocierilor privind amplasarea staţiei radar pe teritoriul ceh. Postul public de televiziune (CT) a relatat că Guvernul ceh, la fel ca cel polonez, a condiţionat amplasarea staţiei radar de modernizarea echipamentului său militar, solicitînd părţii americane să livreze aeronave militare de transport şi să îmbunătăţească sistemul naţional de apărare antiaeriană. Ministerul ceh al Apărării a anunţat însă că cererea de modernizare a echipamentului militar al armatei cehe nu face obiectul negocierilor dintre Praga şi Washington. Adjunctul ministrului ceh al Apărării, Martin Bartak, a respins, de asemenea, informaţiile potrivit cărora Cehia vrea rachete de tip Patriot, cerere deja formulată de Polonia.

Indiferent de aceste dezminţiri, Cehia ar putea cere livrarea sistemului Patriot 3, ce include şi capacităţi antirachetă.



12