„Turismul românesc, victima colaterală a războiului politic din ultimii doi ani”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Turismul românesc, victima colaterală a războiului politic din ultimii doi ani”

Administrație 05 Mai 2007 / 00:00 654 accesări

Turismul litoral revine pe val. Calamităţile pornite în ultimii doi ani la malul mării, din birourile ministeriale pediste, au determinat autorităţile locale, agenţii economici din turism şi PSD să caute soluţii alternative pentru readucerea turismului pe linia de plutire. Departamentul pentru Turism din cadrul PSD a organizat ieri, la Mamaia, o amplă dezbatere în care au fost discutate problemele presante cu care se confruntă hotelierii, turoperatorii şi alţi investitori în turism, dar în cadrul căreia au fost identificate şi soluţii pentru redresarea turismului de litoral, care reprezintă 46% din capacitatea totală de cazare a României. Întîlnirea cu tema „Turismul, prioritate a economiei româneşti” a avut ca scop trasarea principalelor linii ale strategiei pe care PSD o va introduce în viitorul program de guvernare. În deschiderea conferinţei, preşedintele Departamentului de Turism al PSD, senatorul Otilian Neagoe, a subliniat: „Conturăm un program naţional de relansare a turismului, pe care să şi-l asume toţi cei care decid în acest domeniu. Avem un potenţial imens în turism, dar aportul turismului la PIB este foarte mic în comparaţie cu alte state europene”. La rîndul lui, deputatul PSD de Constanţa Alexandru Mazăre a evidenţiat motivele pentru care se pune un accent deosebit pe dezvoltarea turismului la malul mării: „Avem nevoie de o creştere accelerată a acestui sector economic aflat într-o profundă stare de criză. PSD şi-a asumat priorităţile de revigorare a acestui segment economic. Plecăm de la premisa că 2006 şi ce se previzionează pentru 2007 nu sînt de bun augur pentru turismul litoral. În 2005 şi 2006 s-au constatat o degradare a bazei turistice şi o scădere dramatică a numărului de turişti. Dacă în ceea ce-i priveşte pe turiştii români, numărul lor a rămas relativ constant, numărul turiştilor străini a scăzut îngrijorător. În turism este o competiţie extrem de dură, în care nu se joacă cu menajamente, iar cel mai tare cîştigă. Vecinii bulgari se pare că au cîştigat deja competiţia cu noi. Numai în vacanţa de Paşti şi de 1 mai, zeci de mii de turişti români au invadat litoralul bulgăresc”.

Întîlnirea de la Mamaia reprezintă o premieră pentru Constanţa în ultimii ani. A fost pentru prima dată cînd operatorii din turism au discutat deschis problemele pe care le au, stînd la aceeaşi masă cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi cu reprezentanţi ai Legislativului ţării. Au fost evidenţiate de către investitori lipsa de interes guvernamental faţă de turismul litoral, lipsa unei strategii naţionale viabile, nevoia retrocedării plajelor către autorităţile locale, fiscalitatea exagerată, comparativ cu alte state din regiune, care reduce competitivitatea hotelierilor constănţeni, precum şi nevoia de stabilizare şi clarificare a legislaţiei care reglementează în prezent activităţile turistice din România. La toate aceste probleme au fost identificate soluţii care urmează a fi aplicate fie pe termen scurt, prin iniţiative legislative, fie pe termen mediu, prin strategii durabile. Nevoia de strategii durabile pentru turism a fost subliniată şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu: „Mă bucur că, în sfîrşit, putem să ne mobilizăm, să depăşim barierele politice şi să înţelegem că turismul este o prioritate naţională. Toţi politicienii declară la televizor că susţin acest sector economic, dar cînd trebuie să luăm decizii, ajungem să fugărim turiştii pe plaje cu wole, modificăm legi în construcţii pentru clientela politică. Sîntem în pragul unei catastrofe. Toate atitudinile greşite generate de lupte politice nu au dus decît la incoerenţă. Trebuie să ne adaptăm la condiţiile concurenţiale ale statelor de lîngă noi. Trebuie facilităţi fiscale, subvenţii, descentralizare, ca să putem să relansăm turismul. E nevoie de o strategie naţională de care să ţină cont toate Guvernele care vin la conducere.”

Prezent la discuţii, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că toate proiectele şi sesizările dezbătute în cadrul conferinţei vor fi în atenţia PSD, urmînd să fie incluse şi în strategia de turism a partidului: „Este preocupant faptul că România este ultima ţară din regiune la capitolul încasări în turism şi de aceea, am venit să prezentăm un proiect al partidului nostru prin care să transformăm turismul în motor de creştere economică şi în prioritate naţională”.



12