Ultimele noutăţi despre terorişti şi ipoteze şocante; Al Qaida, în spatele ISIS

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimele noutăţi despre terorişti şi ipoteze şocante; Al Qaida, în spatele ISIS

Externe 15 Noiembrie 2015 / 18:45 1835 accesări

Franţa s-a mobilizat rapid după atentate. Încă de sâmbătă după-amiază, procurorul general al Franţei a povestit presei întreg filmul atentatelor, pe ore. El a punctat, de asemenea, colaborarea excelentă pe care a avut-o cu autorităţile belgiene. Potrivit acestuia, atentatele din Paris, de vineri seară, soldate cu 129 de morţi şi 352 de răniţi, au fost comise de trei echipe de terorişti foarte bine coordonate, a declarat procurorul general din Paris, Francois Molins, citat de publicaţia franceză „Le Point“. El a precizat că prima echipă, compusă din trei atacatori kamikaze, a acţionat în zona Stade de France, cea de-a doua, aflată la bordului unui autoturism Seat Leon negru, a deschis focul asupra teraselor cafenelelor şi restaurantelor, iar cea de-a treia, care s-a deplasat cu un autoturism Volkswagen Polo, fiind compusă din trei persoane, a atacat sala de spectacole Bataclan. Anterior, autorităţile belgiene au anunţat că mai multe persoane au fost arestate în Bruxelles, în cazul atentatelor teroriste de vineri. Un bărbat care a închiriat un autoturism utilizat de terorişti a fost arestat la frontiera cu Belgia.

Identificat după o bucată de deget

Unul dintre atacatorii de la Bataclan a fost identificat ca fiind Ismael Omar Mostefai, în vârstă de 29 de ani. Cetăţean francez, Mostefai era născut în Courcouronnes şi locuia în Chartres. Autorităţile spun că bărbatul avea cazier şi nu era un necunoscut pentru serviciile de securitate, însă nu a petrecut nicio zi în închisoare. Potrivit procurorilor francezi, mai mulţi membri ai familiei lui Mostefai au fost arestaţi, iar alţii s-au predat singuri autorităţilor. Aceştia au spus că Ismael Omar a rupt legăturile cu familia în urmă cu câţiva ani şi că niciodată nu şi-au imaginat că bărbatul ar fi devenit un fundamentalist islamic. Potrivit autorităţilor, acesta a fost identificat după o bucată de deget, găsită la locul atentatului.

Alte cinci persoane au fost arestate sâmbătă în cartierul Molenbeek-Saint-Jean din Bruxelles, în legătură cu atentatele de vineri seară de la Paris, a afirmat duminică primarul comunei, Françoise Schepmans, transmite AFP. “Ne putem gândi că este vorba despre o rețea”, a declarat Françoise Schepmans într-o dezbatere la televiziunea publică RTBF, fără a preciza dacă arestările au avut loc simultan cu cele anunțate deja sau ulterior. Arestările de la Molenbeek “pot fi văzute în conexiune cu un automobil Polo închiriat în Belgia și găsit în fața (sălii de concerte) Bataclan”, unde cel puțin 89 de oameni au fost uciși vineri seară, a declarat ministrul belgian al Justiției, Koen Geens, la televiziunea RTBF. “Cel care a închiriat mașina era belgian. Îl cunoaștem prin intermediul fratelui său”, care era filat de poliție, a indicat Geens. La rândul său, procurorul Parisului, François Molins, a declarat că unul dintre autovehiculele folosite de atentatori era înmatriculat în Belgia și fusese închiriat de un francez cu reședința în Belgia. Persoanele reținute urmau să fie audiate de un judecător de instrucție, care va decide asupra inculpării și menținerii lor în arest provizoriu.

Francezi şi belgieni implicaţi în valul de atentate

Doi francezi având reședința la Bruxelles, dintre care unul în cartierul Molenbeek, figurează printre autorii atentatelor de vineri seară de la Paris, ei decedând la locul faptei, a indicat duminică Parchetul federal belgian, într-un comunicat, transmite AFP. „Două automobile înmatriculate în Belgia au fost găsite la Paris” de către anchetatorii francezi, „una în apropierea (sălii de concerte) Bataclan, iar alta lângă (cimitirul) Pere Lachaise”, au explicat procurorii belgieni, potrivit cărora „ancheta demonstrează că aceste două vehicule au fost închiriate la începutul săptămânii în regiunea bruxelleză”. „O persoană care a închiriat unul din vehicule a făcut obiectul unui control la Cambrai (nordul Franței), la 14 noiembrie, ora 9.10, pe autostrada A2 în direcția Belgiei. Mașina controlată a fost apoi interceptată la Molenbeek-Saint-Jean ieri (sâmbătă) după-amiază”, adaugă Parchetul federal.

În total, șapte persoane au fost reținute începând de sâmbătă în Belgia, în cadrul anchetei privind atentatele de la Paris, iar „unele dintre aceste persoane ar putea fi deferite judecătorului de instrucție în orele următoare”, indică aceeași sursă. Conform Parchetului, poliția a procedat sâmbătă la percheziții la Molenbeek, obiectele confiscate fiind în curs de examinare. „Din prima oră, autoritățile judiciare belgiene și franceze colaborează activ. Pentru a accelera schimbul de informații, au decis să constituie o echipă comună de anchetă”, mai menționează Parchetul federal, precizând că „anchetatori francezi se află în prezent la Bruxelles”.

Puști Kalașnikov descoperite în Seat

În Seat-ul Leon negru găsit în periferia estică a capitalei franceze, la Montreuil, poliţiştii au descoperit mai multe puști de asalt Kalașnikov, de același tip cu cele folosite în atentatele de vineri seară din Paris, au declarat duminică surse judiciare, transmite AFP.

Atacurile de la Paris au dat greş: cine era, de fapt, ţinta de pe Stade de France

Cel puțin unul dintre teroriștii care au luat parte la atentatele de vineri seară din Paris a încercat să intre pe Stade de France (la periferia nordică a orașului), unde se desfășura meciul amical de fotbal dintre selecționatele Franței și Germaniei, pentru a detona înăuntru încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa și pentru a provoca panică și îmbulzeală. Informația a fost oferită de surse de securitate ale stadionului, care au menționat că au reușit să-l oprească pe individ, relatează publicația spaniolă „ABC“ în ediția electronică de sâmbătă. Potrivit declarațiilor făcute pentru „Wall Street Journal“ de unul dintre paznicii de pe stadion, care s-a identificat doar cu numele de Zuheir, serviciile de securitate din Saint-Denis au descoperit vesta plină cu explozibili a teroristului atunci când acesta a fost percheziționat înainte de intrarea la meci. „ABC“ relatează că poliția franceză a confirmat povestea paznicului, iar agenții bănuiesc că teroristul încerca să provoace panică în interiorul stadionului, cu o capacitate de 81.000 de persoane, astfel încât oamenii să ajungă să se calce în picioare. După ce a fost descoperit, teroristul a încercat să fugă de agenții de securitate și și-a detonat vesta explozivă într-unul dintre tunelurile de la intrarea în stadion. Trei minute mai târziu, un alt terorist și-a detonat vesta explozivă în imediata apropiere a stadionului, iar un al treilea s-a aruncat în aer într-un McDonald's aflat lângă intrarea în stadion. În aceste trei atacuri și-a pierdut viața o persoană.

Debka.com, un site considerat apropiat serviciilor secrete din Israel, a publicat o analiză a evenimentelor de la Paris, lansând o nouă ipoteză, care poziţionează geografic ţintele lovite de terorişti vineri seară într-un tipar în care ţinta principală a atacurilor era preşedintele Francois Hollande. Surse din domeniul contraterorismului afirmă că atacurile au fost organizate luând în calcul prezenţa lui Hollande pe Stade de France, preşedintele fiind o ţintă extrem de valoroasă, pentru asasinare sau pentru a fi luat ostatic. Majoritatea atacurilor ar fi avut ca ţinte secundare semănarea de teroare, în timp ce ar fi distras atenţia forţelor de securitate. Acestea însă s-au concentrat pe asigurarea siguranţei preşedintelui şi nu au reacţionat la exploziile din afara stadionului. Aceleaşi surse afirmă că atacurile sunt rezultatul unei colaborări între Statul Islamic şi Al Qaida, dar şi că ne putem aştepta la alte violenţe din partea teroriştilor care nu au fost prinşi. Debka estimează că numărul celor implicaţi în operaţiune ar fi de 200 şi că planurile atacurilor au fost elaborate în decurs de câteva luni.

Oficiali americani suspectează Al Qaida ca fiind autorul atentatelor

Cu toate că SI a revendicat atentatele de vineri seară din Paris, surse din domeniul aplicării legii din SUA sunt de părere că atacurile - care s-au produs aproape simultan în mai multe locuri, vulnerabile din punctul de vedere al securității și foarte aglomerate - sunt mai degrabă "opera" rețelei teroriste Al Qaida, scrie cotidianul american „Los Angeles Times“. "Cine a plănuit atentatele? Cine a plătit pentru ele? Asta am vrea să știm", a declarat pentru „LA Times“ o sursă sub rezerva anonimatului, dat fiind că ancheta este în plină desfășurare. Dacă totuși gruparea islamistă ISIS (Daesh) se află în spatele atacurilor de la Paris, atunci acest lucru ar demonstra "o lărgire a orizonturilor" din partea grupării teroriste, cred sursele citate. "Își fac intrarea în Occident și transferă arme și oameni. Iar acest tip de atac reprezintă un semnal de alarmă, dat fiind gradul de sofisticare. O singură persoană, e în regulă. Dar (în cazul unui) grup mai mare care comite atacuri sinucigașe simultane vorbim deja de un cu totul alt nivel", a declarat sursa citată. Oficiali americani cred că atacurile sinucigașe care au avut loc în timpul meciului amical dintre selecționatele Franței și Germaniei de pe Stade de France, plin de lume, au avut menirea să "trimită un mesaj", pentru că cele două echipe - Franța și Germania - provin din țări creștine și pentru că președintele francez, Francois Hollande, era prezent la meci. "Dar în cazul uciderii ostaticilor la sala de spectacole Bataclan este vorba de măcel. Ideea era să fie uciși cât mai mulți oameni", a declarat o sursă americană.

Sursele citate de „LA Times“ au mai explicat că atacatorii aveau probabil o foarte bună cunoaștere a istoriei și culturii Franței - a Parisului în mod special - și spun că este foarte posibil ca unii dintre ei să fi locuit chiar în capitala Franței. Acest lucru a fost evident din lejeritatea cu care s-au mișcat prin metropolă, susțin sursele citate. Comunitatea musulmană din Franța se pregătește de posibile represalii, mai scrie „LA Times“. După atacurile din ianuarie de la „Charlie Hebdo“, în țară au avut loc numeroase agresiuni care i-au vizat pe musulmani, precum vandalizarea moscheilor. Franța are cea mai mare comunitate de musulmani - 7,5% - dintre toate țările Europei occidentale.

20 noiembrie - consiliu extraordinar al miniștrilor de Interne din UE

Franța solicită convocarea unui consiliu extraordinar al miniștrilor de Interne din statele Uniunii Europene în ziua de 20 noiembrie, la Bruxelles, vizând “întărirea” luptei antiteroriste după atacurile de vineri seară de la Paris, a anunțat duminică Ministerul de Interne, transmite AFP. “Lupta împotriva terorismului trebuie întărită și mai mult la toate nivelurile și, în mod special, la nivelurile european și internațional”, a subliniat ministerul francez, într-un comunicat.



12