Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 11 Martie 2013 / 00:00 551 accesări

GERMANIA

Arşi de vii

Şase copii şi mama acestora au murit într-un incendiu izbucnit în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, la o casă din apropiere de oraşul german Stuttgart, informează publicaţia online TheLocal.de. Incendiul a izbucnit la o casă din orăşelul Backnang, situat în apropiere de Stuttgart. Cauzele izbucnirii focului nu se cunosc, dar anchetatorii au exclus ipoteza unui atac criminal. În casă locuiau 13 persoane. Şapte dintre acesteau au murit, şase dintre victime fiind copii.

POLONIA

Dublu asasinat

Autorităţile poloneze anchetează un dublu asasinat comis în sediul Filarmonicii din Silezia Inferioară, o provincie din vestul Poloniei, unde au fost descoperite două cadavre, al unei interprete la harpă şi al unui paznic. Potrivit poliţiei poloneze, trupul neînsufleţit al unui paznic a fost găsit vineri dimineaţă, într-o baltă de sânge, iar cadavrul unei interprete la harpă, în vârstă de 26 de ani, a fost descoperit într-o altă aripă a aceleiaşi clădiri din oraşul Jelenia Gora. Muziciana poloneză venise de la Varşovia, pentru a susţine un concert, vineri seară, în oraşul Jelenia Gora şi fusese cazată într-o cameră pentru oaspeţi din sediul Filarmonicii din Silezia Inferioară. Violetta Niziolek, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii poloneze, a dezvăluit faptul că poliţia din această ţară consideră că tragedia reprezintă un caz de dublu asasinat şi a iniţiat deja o anchetă.

ITALIA

Explozie mortală

Trei femei, fiică, mamă şi mătuşă, au murit sâmbătă, în urma exploziei violente care a distrus rulota restaurant în care lucrau. Deflagraţia a provocat şi rănirea a 11 persoane, dintre care cinci se află în stare foarte gravă, printre acestea aflându-se şi patronul afacerii, respectiv tatăl, soţul şi cumnatul celor trei femei ucise. Tragedia s-a produs în Piaţa Republicii din localitatea italiană Guastalla din Reggio Emilia, din motive încă necunoscute. Din primele cercetări reiese că deflagraţia are legătură cu cele două butelii cu butan aflate în interiorul rulotei însă anchetatorii nu exclud nici varianta unei mâini criminale.

NIGERIA

Ostatici morţi

O grupare islamistă nigeriană care are legături cu Boko Haram a anunţat moartea a şapte angajaţi ai unei companii de construcţii care fuseseră luaţi ostatici, luna trecută, Guvernul de la Roma confirmând că informaţiile par credibile. Gruparea Ansar al-Muslimin (Ansaru) a difuzat o înregistrare video în care apar cadavrele ostaticilor, susţinând că aceştia au fost ucişi într-o operaţiune nigeriano-britanică. Muncitorii răpiţi erau doi libanezi, doi sirieni, un grec, un italian şi un britanic care lucrau pentru compania libaneză de construcţii Setraco. Ei fuseseră răpiţi pe 16 februarie. ”Este vorba de un act terorist”, a anunţat Guvernul italian, preşedintele Giorgio Napolitano denunţând un ”asasinat barbar”. Guvernul italian a precizat că nu există informaţii despre vreo operaţiune militară pentru eliberarea ostaticilor.

DANEMARCA

Intoxicaţi la Noma

Scandal la Noma, restaurantul din Copenhaga considerat cel mai bun din lume în domeniul gastronomiei inovative. Circa şaizeci de clienţi au ajuns la spital, aparent după ce au consumat meniurile oferite de Noma. Dintr-un număr total de 74 de clienţi ai renumitului local, 63 au ajuns la spital, au anunţat inspectorii Departamentului de Alimentaţie. Potrivit acestora, clienţii s-au infectat de la un angajat al localului care, deşi anunţase că este bolnav, venise la serviciu pentru că nu primise confirmarea la mail-ul său prin care solicita o zi liberă, de la conducerea restaurantului.

IRAN

Explozie suspectă

O explozie suspectă a avut loc, sâmbătă seară, într-un port din sudul Iranului, mai multe persoane fiind rănite în deflagraţie, relatează agenţia iraniană ILNA. Mai multe vehicule au fost avariate, iar geamurile clădirilor din împrejurimi s-au spart după explozia produsă în portul iranian Imam Khomeini, situat la 1.000 de kilometri sud-vest de Teheran. Portul, unul din cele mai mari din Iran, este situat în provincia Khuzestan, scena unor proteste organizate în ultimii ani de minoritatea arabă din regiune. De obicei, autorităţile iraniene atribuie exploziile de acest fel grupurilor insurgente care au legături cu agenţii secrete arabe sau occidentale.

MAREA BRITANIE

Abu Qatada a fost arestat la Londra

Clericul musulman radical Abu Qatada a fost arestat la Londra, pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate, cu câteva zile înainte de o nouă tentativă a Guvernului de a-l deporta. Abu Qatada a fost arestat vineri, de agenţi ai poliţiei de frontieră, după o serie de raiduri antiteroriste efectuate la Londra. Astăzi, Curtea de Apel va judeca contestaţia depusă de Guvern la decizia privind interdicţia de deportare a lui Abu Qatada.

UNGARIA

Proteste

Câteva mii de unguri au protestat sâmbătă în faţa Parlamentului de la Budapesta, împotriva unor noi modificări ale Constituţiei ungare, pe care le consideră contrare libertăţilor individuale. Parlamentul, în care partidul conservator FIDESZ, la putere, dispune de o majoritate de două treimi, trebuie să adopte astăzi un al patrulea set de amendamente la noua Constituţie, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012. Manifestaţia, care s-a desfăşurat paşnic, a fost organizată de 10 organizaţii neguvernamentale, printre care Amnesty International, Comisia Helsinki şi TASZ (Asociaţia pentru Drepturile Omului). Dacă al patrulea set de amendamente va fi adoptat, aceasta va însemna sfârşitul autonomiei universitare, legarea studenţilor de contracte (obligând tinerii absolvenţi care deţin o bursă de stat să lucreze în Ungaria, după terminarea studiilor), excluderea din definiţia de familie a cuplurilor care trăiesc în uniune consensuală, a celor fără copii sau a cuplurilor de acelaşi sex. Manifestanţii au protestat şi împotriva unui text care limitează puterile Curţii Constituţionale, care nu va mai fi autorizată să se refere la jurisprudenţa sa şi va trebui să statueze asupra formei şi nu asupra fondului unei probleme. Cu aceste noi schimbări, Ungaria şi-a atras din nou criticile Comisiei Europene, a Parlamentului European şi al Consiliului Europei.

GRECIA

Manifestaţie

Aproximativ 15.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Salonic, împotriva unui proiect canadian pentru o mină de aur, care, potrivit opozanţilor, ar cauza daune ireversibile mediului. Manifestanţii au parcurs centrul celui de-al doilea oraş din ţară, scandând sloganuri ostile Guvernului condus de conservatorul Antonis Samaras. Susţinuţi de partidul de stânga Syriza, al doilea în Parlament, opozanţii denunţă proiectul condus de Hellenic Gold, filiala grupului canadian Eldorado Gold, pentru exploatarea unei mine în Peninsula Halkidiki. Antonis Samaras a declarat jurnalului economic ”Axia” că nu se pune problema de a reveni asupra unei aprobări a Guvernului dată în 2011. În schimb, el a indicat că Guvernul nu s-a pronunţat deocamdată cu privire la cererea lui Eldorado Gold pentru a doua concesionare în provincia vecină Tracia. Luna trecută, zeci de de militanţi cu cagule au aruncat cu cockteiluri molotov împotriva unor instalaţii ale Hellenic Gold din Peninsula Halkidiki. Primarul din Salonic şi autorităţile locale susţin proiectul Hellenic Gold, considerând că acesta va permite crearea a sute de locuri de muncă, în contextul în care Grecia se confruntă cu o gravă criză economică şi un nivel al şomajului de 26%.

EGIPT

Stare de urgenţă în Sinai

Ministerul de Interne egiptean a decretat, sâmbătă, stare de urgenţă în Peninsula Sinai, afirmând că deţine informaţii că jihadiştii ar putea ataca poliţia în această regiune. Sediul Federaţiei egiptene de Fotbal şi clădiri ce aparţin unui club al poliţiei au fost incendiate sâmbătă, la Cairo, de către suporteri nemulţumiţi după o sentinţă dată într-o tragedie petrecută la un meci de fotbal. Pompierii au încercat să stingă focul care s-a răspândit în clădirea federaţiei, situată în acelaşi cartier în care se află şi clubul poliţiei. Suporteri ai clubului de fotbal al-Ahly din capitală au invadat complexul situat pe o insulă în mijlocul Nilului şi unde au dat foc. Aceste violenţe au intervenit după o nouă decizie a justiţiei într-o tragedie petrecută la un meci de fotbal, în februarie 2012, care s-a soldat cu 74 de morţi la Port Said, între care majoritatea suporteri ai clubului al-Ahly.

CHINA

Minister desfiinţat

China a decis să desfiinţeze Ministerul Căilor Ferate, a cărui reputaţie a fost grav afectată de diverse scandaluri, iar serviciile sale vor fi plasate sub controlul Ministerului Transporturilor. O administraţie de stat a căilor ferate va fi responsabilă de funcţionarea administrativă a fostului minister, de standardele tehnice feroviare, de securitatea reţelei şi de controlul calităţii, a precizat Xinhua. Misiunile comerciale ale fostului minister vor fi încredinţate unei alte agenţii de stat, responsabilă în special de transportul de marfă şi de călători. Dezvoltarea reţelei feroviare chineze a fost afectată în ultimii ani de scandaluri, inclusiv căderea fostului ministru, care aşteaptă să compară în instanţă. Acuzat de corupţie şi eliminat din Partidul Comunist Chinez , Liu Zhijun ar fi deturnat 4% din valoarea a numeroase contracte pe care le-a semnat, potrivit ziarului ”Global Times”. Ministrul ar fi avut, de asemenea, cel puţin zece amante, inclusiv actriţe, a adăugat cotidianul. Ministerul Căilor Ferate plăteşte, de asemenea, consecinţele nefaste ale coliziunii a două TGV, care a ucis 40 de persoane la 23 iulie 2011, în apropiere de Wenzhou, cel mai grav accident feroviar din China, din 2008. Această tragedie a suscitat îngrijorări serioase cu privire la siguranţa reţelei de mare viteză din China. Accidentul a penalizat puternic industria feroviară chineză pe pieţele externe. Reţeaua TGV din China este în plină expansiune: creată abia în 2007, ea este deja cea mai mare din lume. Această reţea include cea mai mare linie de tren de mare viteză a lumii, linia Beijing-Guangzhou, deschisă la sfârşitul anului 2012.

JAPONIA

Manifestaţie antinucleară

Mii de manifestanţi au defilat sâmbătă la Tokyo, pentru a cere abandonarea rapidă a energiei nucleare în Japonia, la doi ani după catastrofa de la Fukushima. Protestatarii, printre care se numărau şi locuitori din regiunea Fukushima dar şi personalităţi precum laureatul premiului Nobel pentru Literatură, Kenzaburo Oe, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de nerăbdarea Guvernului nipon de a reporni reactoarele nucleare. Doar două din cele 50 de reactoare funcţionează în prezent în Japonia, centralele nucleare făcând obiectul unor numeroase controale de securitate, după accidentul de la Fukushima. Însă premierul Shinzo Abe, câştigătorul alegerilor legislative din luna decembrie, este favorabil repornirii reactoarelor a căror securitate a fost stabilită. Manifestaţia a avut loc cu două zile înaintea celei de a doua aniversări a seismului şi tsunamiului din 11 martie 2011 care au provocat moarte a aproximativ 19.000 de persoane în regiunea Tohoku şi un accident nuclear major la centrala Fukushima Daiichi. Acesta a fost cel mai mare dezastru nuclear după catastrofa de la Cernobâl, în 1986, provocând emisii masive de radiaţii şi obligând 160.000 de persoane să-şi abandoneze locuinţele.

PAKISTAN

Violenţe musulmane

O discuţie animată privind religia, între doi prieteni beţi, se află la originea unei revolte, sâmbătă, în Lahore, în timpul căreia musulmanii au incendiat peste 100 de case aparţinând creştinilor, a anunţat, ieri, poliţia. Peste 3.000 de musulmani furioşi au luat cu asalt Ioseph Colony, un cartier creştin din Lahore, după arestarea unui creştin acuzat de blasfemie faţă de profetul Mahomed, în afirmaţii făcute cu trei zile în urmă, delict pasibil de condamnare la moarte în Pakistan. Violenţele nu s-au soldat cu victime. Peste 60 de persoane suspectate că au participat la violenţe au fost arestate şi riscă să fie duse în faţa tribunalului antiterorist. Victimele vor primi 200.000 de rupii fiecare drept compensaţii după incendierea caselor, iar autorităţile vor prelua si sarcina costului reconstrucţiilor. Pakistanul are 180 de milioane de locuitori, din care 97% sunt musulmani. Severitatea legii pakistaneze în caz de blasfemie a atras atenţia comunităţii internaţionale şi a suscitat o vie emoţie, anul trecut, în cazul Rimsha. Această tânără creştină analfabetă, de aproximativ 14 ani, a stat trei săptămâni în detenţie provizorie într-una din închisorile cele mai dure din ţară, după ce a fost acuzată că a ars coli de hârtie pe care erau scrise versete din Coran. Toate acuzaţiile împotriva acestei fete au fost retrase apoi de justiţia pakistaneză.

VENEZUELA

Prezidenţiale la 14 aprilie

Alegerile prezidenţiale post-Chavez în Venezuela vor avea loc pe 14 aprilie, a anunţat, sâmbătă, Consiliul Naţional Electoral (CNE). Candidaturile trebuie depuse între duminică şi luni, iar campania electorală oficială va avea loc în perioada 2-11 aprilie, a adăugat preşedintele CNE. Aceste alegeri vor umple golul lăsat de preşedintele Hugo Chavez, care a decedat marţi, la Caracas, de cancer. Liderul bolivarian carismatic a fost reales în octombrie, pentru un nou mandat de şase ani, după ce s-a aflat 14 ani la putere, dar starea lui de sănătate s-a degradat şi nu i-a mai permis să depună jurământul. Vicepreşedintele lui Hugo Chavez, Nicolas Maduro, pe care Chavez l-a numit în decembrie succesor, a depus jurământul de preşedinte interimar, vineri seară şi va fi candidatul Partidului Socialist Unificat din Venezuela (PSUV). Principala coaliţie de opoziţie a anunţat sâmbătă că i-a cerut lui Henrique Capriles să fie candidatul ei la alegerile prezidenţiale din 14 aprilie.

MAREA BRITANIE

Referendum în Falkland

Populaţia din Insulele Falkland (Malvine pentru argentinieni) votează pe durata a două zile, ieri şi azi, într-un referendum, dacă să rămână un teritoriu britanic de peste mări, informează BBC. Argentina şi-a reiterat în mod constant pretenţiile asupra insulelor, timp de 30 ani după ce a fost respinsă de British Task Force într-un conflict de 74 de zile. Insularii au decis să organizeze votul ca răspuns la presiunea Argentinei pentru negocieri asupra suveranităţii. Este de aşteptat ca mica comunitate să susţină în mod covâşitor rămânerea sub autoritate britanică. Preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a declarat că dorinţele locuitorilor nu sunt relevante pentru problema teritorială. Majoritatea argentinienilor privesc insulele ca fiind ale Argentinei şi recuperarea lor este prevăzută în Constituţie. La referendum au drept de vot 1.672 de persoane dintr-o populaţie totală a insulelor de 2.900. Forţele argentiniene au invadat Insulele Falkland la 2 aprilie 1982, intrând în capitala Port Stanley. Garnizoana Marinei Regale a fost copleşită şi alte teritorii britanice din sudul Atlanticului, inclusiv Georgia de Sud, au fost de asemenea capturate. În două luni de lupte, 255 de militari britanici şi 650 argentinieni au fost ucişi, împreună cu trei civili din Insulele Falkland, înainte ca forţele argentiniene să se predea. Descoperirea unor zăcăminte de petrol la sfârşitul anilor ’90, la două decenii după conflict, a sporit interesul pentru arhipelag. Insulele, bătute de vânt pe tot parcursul anului, au ca primă resursă pescuitul. În prezent, obiectul unei dispute între Londra şi Buenos Aires, insulele au fost iniţial colonizate de Franţa, în 1764, cedate Spaniei (1770-1816), Argentinei (1816-1833) şi Regatului Unit (din 1833).

MYANMAR

Aung San Suu Kyi realeasă

Aung San Suu Kyi a fost realeasă, ieri, preşedinte al Ligii Naţionale pentru Democraţie (LND), în ultima zi a congresului principalului partid de opoziţie din Myanmar (Birmania), a declarat o sursă din partid. Laureata Premiului Nobel pentru Pace, parlamentară de anul trecut, a fost realeasă în unanimitate de cei 120 de membri ai comitetului central, în timp ce niciun alt candidat nu s-a prezentat contra ei.

CHINA

Apă infestată

Autorităţile chineze au descoperit şi recuperat aproape 900 de porci morţi dintr-un râu din Shanghai care este o sursă de apă pentru locuitorii oraşului. Autorităţile încearcă să afle de unde provin porcii. Într-un comunicat postat sâmbătă pe site-ul comisiei locale pentru agricultură se arată că nu au fost găsite dovezi care să ateste că porcii au fost aruncaţi în apă sau că au fost victime ale unei epidemii în rândul animalelor. Autorităţile locale şi cele din districtul Songjiang au început să recupereze vineri noaptea porcii morţi din apă. Până sâmbătă reuşiseră să recupereze 900. Comunicatul mai precizează că autorităţile de protecţie a apei şi mediului şi-au intensificat monitorizarea calităţii apei din râu.



12