Un convoi rusesc de blindate a trecut frontiera în Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noi provocări

Un convoi rusesc de blindate a trecut frontiera în Ucraina

Externe 26 August 2014 / 00:00 498 accesări

Autorităţile ucrainene au afirmat ieri că un convoi format din zeci de blindate şi tancuri a trecut frontiera dinspre Rusia în sudul Ucrainei, în apropiere de orașul Mariupol și de Marea Azov, şi era implicat în lupte cu grănicerii. Mariupol, un oraş cu 500.000 de locuitori aflat pe litoralul Mării Azov, în sud-estul Ucrainei, este situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusă şi la 110 kilometri sud de bastionul rebel Doneţk. Acesta este centrul industriei metalurgice ucrainene şi sediul mai multor uzine importante din acest sector. Oraşul a participat la referendumul din 11 mai pentru a se separa de autorităţile de la Kiev şi pentru a se alătura Republicii Populare Doneţk, proclamată de rebelii pro-ruşi, dar a rămas sub controlul forţelor ucrainene. Luptele de la Mariupol au provocat moartea a peste zece persoane la 9 mai, înainte de expulzarea rebelilor, câteva zile mai târziu. De atunci, Mariupol a devenit sediul administraţiei din regiunea Doneţk subordonate Kievului, care a trebuit să plece din capitala regională, după sosirea insurgenţilor. Informația despre confruntările ruso-ucrainene nu a fost comentată de Moscova.

ÎNCĂ UN CONVOI UMANITAR Rusia va trimite un al doilea convoi umanitar în Ucraina şi a informat Kievul despre această intenţie, a anunţat, ieri, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, la câteva zile după intrarea pe teritoriul ucrainean a unui prim convoi umanitar rus controversat. Camioane din primul convoi au intrat vineri pe teritoriul ucrainean. Sâmbătă, toate camioanele convoiului rus trimis în Ucraina au revenit pe teritoriul Rusiei, a anunţat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Ministerul rus de Externe a confirmat că cele 220 de camioane ale convoiului umanitar au revenit pe teritoriul Rusiei. Televiziunea publică rusă a prezentat imagini care arătau descărcarea camioanelor umanitare la un depozit de distribuţie a alimentelor din oraşul insurgent ucrainean Lugansk. Potrivit lui Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, unele camioane din convoiul rus au preluat echipamente militare de la uzine de armament din regiunea separatistă Lugansk, informație dezmințită de Rusia.

BUCUREȘTIUL IA ATITUDINE Premierul Victor Ponta a declarat că încetarea imediată a oricărui sprijin al Federaţiei Ruse pentru separatiştii din estul Ucrainei este obiectivul fundamental pe termen scurt în vederea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Ponta a reafirmat ieri, în urma unei întâlniri de lucru cu miniştrii Afacerilor Externe şi Apărării, sprijinul României pentru suveranitatea Ucrainei şi pentru sancţiunile impuse Rusiei de comunitatea internaţională. În acest context, Ponta a arătat că miniştrii Afacerilor Externe şi Apărării vor sublinia, săptămâna viitoare, la summitul NATO, importanţa angajamentului Alianței pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale şi a parcursului european al ţărilor din regiune.

La rândul său, șeful diplomației române, Titus Corlățean, a declarat că ”Ucraina trebuie să-şi decidă singură organizarea internă şi viitorul european”. Oficialul a mai subliniat că ”sugestii din exterior, precum propunerea de federalizare venită din partea Rusiei, nu ajută procesul politic din această ţară”. Întrebat care este poziţia României faţă de o eventuală federalizare a Ucrainei, Titus Corlăţean a precizat că poziţia Bucureştiului s-a fundamentat în permanenţă pe principii importante ale dreptului internaţional, care vizează necesitatea ca toţi actorii internaţionali să respecte integritatea teritorială, suveranitatea, independenţa Ucrainei. Totodată, şeful diplomaţiei a declarat că Federaţia Rusă trebuie să înceteze imediat orice formă de sprijin, începând cu cel militar, pentru separatiștii din Ucraina de Est.



12